Αρχική Πολιτισμός Να τι πρέπει και τι δεν πρέπει να ρίχνουμε στους καφέ κάδους

Να τι πρέπει και τι δεν πρέπει να ρίχνουμε στους καφέ κάδους

Κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά των σκουπιδιών μας, σε μια μάζα που λέγεται κόμποστ, ένα φυσικό λίπασμα που χρησιμεύει για τον εμπλουτισμό του εδάφους. 

Γνωρίζεις (;) ότι … η κομποστοποίηση μόνο οφέλη έχει, για όλους!

  • Η φροντίδα του περιβάλλοντος ξεκινά από το ίδιο μας το σπίτι;
  • Το χρησιμοποιημένο φακελάκι από το τσάι που μόλις πέταξες μπορεί να δώσει ζωή;
  • Η στάχτη από το τζάκι περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, όλα απαραίτητα συστατικά για υγιέστερο χώμα;
  • Μια τετραμελής οικογένεια παράγει ετησίως 450-650 κιλά οργανικά απορρίμματα;
  • Το 35% αυτών που θεωρούμε ως τώρα «σκουπίδια» αποτελούν πρώτες ύλες για κάτι καινούριο.
  • Το κόμποστ είναι πολύ πιο υγιεινό από οποιοδήποτε λίπασμα. Το τέλειο λίπασμα.
  • Με τη χρήση του, το έδαφος αναζωογονείται, συγκρατεί το νερό και αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά.
  • Περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων, της ατμόσφαιρας.
  • Προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου περιορίζοντας τις ποσότητες εκπομπές μεθανίου και μονοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την ταφή των οργανικών αποβλήτων.
  • Καθίσταται εφικτή η ανακύκλωση βασικών υλικών, όπως π.χ. του χαρτιού κουζίνας που άλλες μέθοδοι ανακύκλωσης δεν επιτρέπουν.
  • Είναι η πιο οικονομική μέθοδος τελικής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων.
  • Ευνοεί τη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Δεν παράγει επικίνδυνα, τοξικά αέρια ή καρκινογόνες ουσίες.
  • Δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίες από άλλες διαθέσιμες τεχνολογίες.

Τι κομποστοποιούμε; Εδώ θα βρείτε μια λίστα με τα οργανικά απόβλητα που τοποθετούμε (και δεν τοποθετούμε) στους καφέ κάδους. 

Τι βάζουμε στους καφέ κάδους; 

  • Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια
  • Κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκκαλα)
  • Αυγά (και τα τσόφλια)
  • Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
  • Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά
  • Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι
  • Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)
  • Ξηροί καρποί και περιβλήματα
  • Κουκούτσια ελιάς
  • Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν
  • Πριονίδι, ροκανίδι
  • Στάχτη καυσόξυλων
  • Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)

Τι ΔΕΝ βάζουμε στους καφέ κάδους; 

  • Γόπες τσιγάρων
  • Τροφές και περιττώματα ζώων
  • Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά
  • Μπαταρίες
  • Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά)
  • Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο)

Στους καφέ κάδους τοποθετούμε μόνο βιοαποδομήσιμες σακούλες, γιατί μετατρέπονται κι αυτές σε κόμποστ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία κομποστοποίησης όπως ακριβώς και τα υπολείμματα τροφών, επειδή η πρώτη τους ύλη είναι και αυτή τρόφιμο (οι βιοαποδομήσιμες σακούλες κατασκευάζονται από άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας).

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να τοποθετήσετε τα οργανικά υπολείμματα σε ανθεκτικές χάρτινες (ή βιοαποδομήσιμες) σακούλες μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ΑΝΟΙΧΤΕΣ πλαστικές σακούλες, για να είναι ευκολότερα επεξεργάσιμο το υλικό στο εργοστάσιο.