Αρχική Περιφέρεια Πελοποννήσου K. Μητσοτάκης: Όπου υπάρχει εν ενεργεία Περιφερειάρχης απολαμβάνει τη στήριξη της Κυβέρνησης

K. Μητσοτάκης: Όπου υπάρχει εν ενεργεία Περιφερειάρχης απολαμβάνει τη στήριξη της Κυβέρνησης

Στήριξη στους εν ενεργεία Περιφερειάρχες είχε πει ότι θα δώσει ο πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει στα μέσα του περασμένου Φλεβάρη.

Είναι απορίας άξιο λοιπόν, ότι ενώ δεν ακούγονται πως θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στις Περιφέρειες ανά την χώρα, τι έγινε και άλλαξε στάση ο πρωθυπουργός για την Πελοπόννησο και μάλιστα με ένα Περιφερειάρχη, που πέραν του ότι απολαμβάνει της στήριξης όλης της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, του δύο άνδρες τους συνδέει μια σχέσης φιλίας χρόνων.

Μάλιστα, ο κ. Νίκας πέραν των άλλων έχει φροντίσει τα χρόνια της θητείας, να συμβάλει σημαντικά σε αναπτυξιακά έργα της Πελοποννήσου ενώ και σε στελεχιακό δυναμικό βρίσκεται να είναι πιο δυναμικός απ’ όταν εκλέχθηκε Περιφερειάρχης.

Ήταν γνωστό επίσης τους τελευταίους μήνες, ότι ο κ. Σαμαράς, είχε αναλάβει να βρει, αυτόβουλος, τον αντικαταστάτη του κ. Νίκα.

Στην αρχή ακουγόταν το όνομα του κ. Βλάση, βουλευτή Αρκαδίας, κάτι που στην πορεία άρχισε να εξασθενεί και να εμφανίζεται το όνομα του κ. Πτωχού, όπου ο ίδιος μέχρι πρότινος ήταν παντελώς άγνωστος στην Πελοπόννησο ενώ δεν είχε ακουστεί ουδέποτε το όνομα του για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Και αναρωτιέται κανείς, τι είναι αυτό που έκανε τον κ. Μητσοτάκη να «αδειάσει» έναν στενό οικογενειακό του φίλο και πετυχημένο κατά γενική ομολογία Περιφερειάρχη;

Τι ήταν αυτό που άλλαξε μέσα σε πέντε μήνες από την παραπάνω ανακοίνωση του και μετά από δύο προεκλογικές αναμετρήσεις που έφεραν σαρωτικά ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία;

Υπήρξε μήπως η απειλή της αποστασίας ενόψει και κρίσιμων Εθνικών Θεμάτων που αναμένονται το επόμενο διάστημα στη Βουλή;

Τι είναι αυτό, που κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιλέξει έναν ”Σαμαρικό” για την θέση του υποψηφίου Περιφερειάρχη όταν υπάρχουν τόσα άλλα ικανά στελέχη που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρωθυπουργό;

Δεν περιμένω απάντηση, θεωρώ όμως όλα πρέπει να εξεταστούν από τους ψηφοφόρους που θα πάνε στην κάλπη του Οκτωβρίου.

Π.Τ

Το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στην  ιστοσελίδα epoli.gr και αφορά το ερώτημα για τους Περιφερειάρχες και την απάντηση του Πρωθυπουργού

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει πολιτική στήριξη της ΝΔ, σε υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, απάντησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, στην Κοζάνη.

«[…] Όπου υπάρχει εν ενεργεία Περιφερειάρχης απολαμβάνει τη στήριξη της Κυβέρνησης. […] Στην αυτοδιοίκηση α’ βαθμού ξέρετε ότι το κόμμα εδώ και καιρό έχει αρχίσει και παίρνει αποστάσεις από τη λογική των χρισμάτων και πιστεύω ότι σε αυτή τη λογική θα κινηθούμε», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η απάντηση

«Να κάνουμε καταρχάς μία διάκριση μεταξύ των αυτοδιοικητικών εκλογών β’ βαθμού, Περιφέρειες, και α’ βαθμού, Δήμοι. Στις Περιφέρειες πηγαίνουμε με τις επιλογές μας. Όπου υπάρχει εν ενεργεία Περιφερειάρχης απολαμβάνει τη στήριξη της Κυβέρνησης. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τον Γιώργο Κασαπίδη, με τον οποίο έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία και αυτόν θα στηρίξουμε στις περιφερειακές εκλογές.

Τώρα, στην αυτοδιοίκηση α’ βαθμού ξέρετε ότι το κόμμα εδώ και καιρό έχει αρχίσει και παίρνει αποστάσεις από τη λογική των χρισμάτων και πιστεύω ότι σε αυτή τη λογική θα κινηθούμε.

Εσείς εδώ, οι Κοζανίτες, γνωρίζετε καλύτερα ποιος από τους δέκα υποψηφίους θα είναι καλύτερος για να σας εκπροσωπήσει. Έχουμε αποδείξει εμείς ότι συνεργαζόμαστε με Δημάρχους ανεξαρτήτως κομματικής ταμπέλας. Και νομίζω ότι σε αυτό κανείς δεν μπορεί να μας κατακρίνει ότι φοράμε κομματικές παρωπίδες στη συνεργασία μας με τους Δημάρχους.

Αλλά αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα τα δούμε μετά τις εθνικές εκλογές και έχω εμπιστοσύνη ότι οι τοπικές κοινωνίες θα επιλέξουν τελικά αυτούς οι οποίοι θα θεωρούν ότι είναι οι καλύτεροι. Με ένα εκλογικό σύστημα όμως, τονίζω, το οποίο θα είναι διαφορετικό πια και δεν θα οδηγήσει σε φαινόμενα παράλυσης όπως αυτά τα οποία είδαμε, προϊόν της απλής αναλογικής.

Γνωρίζουν πολύ καλά οι Δήμοι, ειδικά εκεί όπου υπήρχαν πολλά ψηφοδέλτια, τι σημαίνει απλή αναλογική στη διοίκηση των Δήμων. Και αν δεν είχαμε παρέμβει δίνοντας στους Δήμους και στους Δημάρχους κάποιες δυνατότητες να παίρνουν αποφάσεις σε επίπεδο οικονομικών επιτροπών, τότε οι Δήμοι θα είχαν παραλύσει τελείως.

Λοιπόν, το ίδιο δεν θέλουμε να συμβεί στην κεντρική κυβέρνηση. Άρα υπάρχει και ένα μήνυμα εκεί από τις αυτοδιοικητικές εκλογές για τι μπορεί να συμβεί και τι δεν θέλουμε να συμβεί στην κάλπη της απλής αναλογικής.»