Αρχική Επικαιρότητα Πανικό για τα χάπια του ιωδίου στην Ευρώπη – Ουρές και στα...

Πανικό για τα χάπια του ιωδίου στην Ευρώπη – Ουρές και στα Ουκρανικά φαρμακεία

Ουκρανοί πολίτες συρρέουν για να προμηθευτούν χάπια ιωδίου και παράγωγων τους μετά την είδηση ότι το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορόζια κατελήφθη από τους Ρώσους. Με τις μνήμες από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ να είναι ακόμα νωπές ο κόσμος παραμένει στην ουρά παρά το γεγονός ότι το φαρμακείο είναι κλειστό.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η ανησυχία είναι μεγάλη και οι Ουκρανοί προσπαθούν να προμηθευτούν τις ταμπλέτες προκειμένου να προστατευθούν καθώς γνωρίζουν ότι το ιώδιο εμποδίζει την απορρόφησή της ραδιενέργειας από τον θυροειδή αδένα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα σχόλια του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η πυρηνική ισχύς της Μόσχας βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό, έχουν εξαπολύσει κύμα ανησυχίας στην Κεντρική Ευρώπη, με τους ανθρώπους να σπεύδουν να αγοράσουν ιώδιο το οποίο πιστεύουν ότι μπορεί να τους προστατεύσει από την ακτινοβολία.

Στην Αυστρία μάλιστα καταγράφηκαν οι πρώτες κινήσεις ανθρώπων να σπεύδουν να προμηθευτούν χάπια ιωδίου και παράγωγα.

Στο Βέλγιο σύμφωνα με την Ένωση Βέλγων Φαρμακοποιών διανεμήθηκαν περισσότερα από 30.000 κουτιά μόνο τη Δευτέρα. Το πρακτορείο ειδήσεων Belga ανέφερε ότι τα βελγικά φαρμακεία διανέμουν τα δισκία δωρεάν σε όσους έχουν βελγική ταυτότητα.

Ίδια είναι η εικόνα στη Φιλανδία και στην Ολλανδία όπου η ζήτηση το συγκεκριμένων σκευασμάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Πάντως ειδικοί επιστήμονες της πυρηνικής ιατρικής λένε ότι τα χάπια πρέπει να λαμβάνονται μόνο με την καθοδήγηση ειδικών και υπό την επίβλεψη των Δημόσιων υγειονομικών Αρχών.

Η Νορβηγική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας πάντως προειδοποιεί ότι «η εκκένωση είναι το πιο αποτελεσματικό προστατευτικό μέτρο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» για να αποφευχθεί η έκθεση σε ραδιενέργεια.

Πηγή: tvxs.gr