Αρχική Επικαιρότητα Πήρε ΦΕΚ το νεοσύστατο Ίδρυμα του Αντώνη Σαμαρά

Πήρε ΦΕΚ το νεοσύστατο Ίδρυμα του Αντώνη Σαμαρά

Oλοκληρώθηκε, με την έκδοση του προβλεπόμενου προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ Β 1044/9-3-2022), η διαδικασία ίδρυσης του κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΤΩΝΗ Κ ΣΑΜΑΡΑ», που συστάθηκε την 25η Μαρτίου 2021.

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ ιδρύσεως του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς. Σκοπός του ιδρύματος είναι η συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή της ζωής και του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Κ. Σαμαρά, ως πνευματικού ανθρώπου και πολιτικού άνδρα, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, η προαγωγή της πολιτικής και επιστημονικής έρευνας και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων. Στο πρώτο ΔΣ του ιδρύματος μετέχουν η σύζυγος και τα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού καθώς και οι στενοί του συνεργάτες Δ. Γιάννος, Κ. Μπούρας, Χρ. Λαζαρίδης και Ν. Τσιούτσιας.

Ειδικότερα, προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η καταγραφή, ψηφιοποίηση κι αξιοποίηση του προσωπικού αρχείου του Αντώνη Σαμαρά, η έκδοση βιβλίων και συγγραμμάτων που αφορούν στην εκτίμηση πολιτικών και ιστορικών γεγονότων της πατρίδας μας, όπως επίσης και η δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας πολιτικών σπουδών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
Στους στόχους του Ιδρύματος είναι ακόμη η μελέτη των εθνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών προβλημάτων της χώρας και η διαμόρφωση-επεξεργασία και παρουσίαση προτάσεων επ’ αυτών.

Σημειώνεται, τέλος, πως το Ίδρυμα είναι ανεξάρτητο από την ενεργό παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας.