Αρχική Επικαιρότητα Κατσαρίδες: Φόβος και Πανικός – Γιατί άραγε ;

Κατσαρίδες: Φόβος και Πανικός – Γιατί άραγε ;

Σχεδόν όλοι έχουμε βρεθεί κάπου όπου η εμφάνιση μιας κατσαρίδας από το πουθενά προκαλεί ένα εκτεταμένο φάσμα υπερβολικών και έντονων αντιδράσεων.

Τρόμος, φόβος, ουρλιαχτά, κρίσεις πανικού, εφίδρωση, ταχυπαλμία, υστερίες, αρνητικές σκέψεις.

Προσωπικά και μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια επαγγελματίας στο χώρο των απεντομώσεων μου είναι δεδομένο να βιώνω πολύ συχνά ανάλογες αντιδράσεις από ανθρώπους και των δύο φύλων και κάθε ηλικίας.

Αν σκεφτούμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν έντομα με μόνιμη και έντονη παρουσία όπως κουνούπια, μύγες, κοριοί και ψύλλοι που έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα από τις κατσαρίδες κάνει ακόμα πιο εύλογο το ερώτημα γιατί πολύς κόσμος ξεχωρίζει και φοβάται τόσο πολύ τις κατσαρίδες.

Ποτέ δεν θα δούμε κάποιον να ουρλιάζει για ένα κουνούπι που ρεαλιστικά μας πίνει το αίμα και ιστορικά έχει προκαλέσει αφανισμό ανθρώπων μεταφέροντας την ελονοσία καθώς και για τους ψύλλους που μεταφέρουν με το τσίμπημα τους την πανώλη γνωστή και πανούκλα.

Ο πρώτος λόγος λοιπόν που έχει αναπτυχθεί η φοβία απέναντι στις κατσαρίδες είναι επειδή θεωρούνται αηδιαστικές και φαίνονται ως απειλή.

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για πραγματικό φόβο αλλά για το συναίσθημα της αηδιας που συνδέεται με τις ανθυγιεινές συνθήκες που ζουν οι κατσαρίδες.

Δεύτερος λόγος που συντηρεί το φόβο απέναντι στις κατσαρίδες είναι η απρόβλεπτη και γρήγορη κίνηση τους.

Αιφνιδιάζει, προκαλεί το συναίσθημα της έκπληξης και ενόχλησης γιατί παραβιάζει τον προσωπικό μας χώρο.

Ίσως όμως ο πιο σημαντικός λόγος είναι ο τρίτος που υποστηρίζεται από έμπειρους εντομολόγους με εξειδίκευση στην αστική εντομολογία καθώς κ ψυχοθεραπευτές.

Ισχυρίζονται λοιπόν ότι μέχρι τα τέσσερα μας χρόνια έχουμε προγραμματιστεί να φοβόμαστε τις κατσαρίδες.

Πως;

Έχουμε δει τη μητέρα μας, τον πατέρα μας, τον αδερφό μας στη θέση να ουρλιάζουν και αυτόματα έχουμε προγραμματίσει το υποσυνείδητο να τις θεωρεί απειλή.

Ο εγκέφαλος έχει μάθει αυτή την πληροφορία που έχει αποθηκεύσει και όταν φτάνει και η δική μας σειρά την αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση οι κατσαρίδες είναι έντομα που φέρουν ασθένειες, δημιουργούν ανθυγιεινές συνθήκες και είναι πηγή αλλεργιών.

Όπου υπάρχει όμως πρόβλημα και δυσκολία υπάρχει και η λύση.

Με ψυχραιμία ενημερωθείτε και επιλέξτε μια έμπειρη εταιρεία που θα έχει τη γνώση να σας απαλλάξει γρήγορα και οριστικά από τις σίγουρα ενοχλητικές και “βρώμικες” κατσαρίδες.

Ακόμη πιο σπουδαίο η εφαρμογή μιας επαγγελματικής απεντόμωσης πριν ακόμη εμφανιστούν δηλαδή την περίοδο της αναπαραγωγή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ – ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ στο www.hylisis.gr

Χάρης Σταυρόπουλος
Τεχνικός υπεύθυνος εφαρμογών δημόσιας υγιεινής.