Αρχική Επικαιρότητα Εμβόλιο AstraZeneca: Θρομβοεμβολικό επεισόδιο και στην Ελλάδα – Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής...

Εμβόλιο AstraZeneca: Θρομβοεμβολικό επεισόδιο και στην Ελλάδα – Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη για συσχέτιση

Ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca  διερευνάται από την ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με το εμβόλιο, όπως τονίστηκε στη σημερινή ενημέρωση.

Η   Εθνική   Επιτροπή   Εμβολιασμών συναντήθηκε χτες, σε συνεργασία με την Επιτροπή  Φαρμακοεπαγρύπνησης  του  ΕΟΦ  και  συζήτησε  όλα  τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί  από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πρώτα-πρώτα έχουμε τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι η χώρα που κάνει τα πιο πολλά τέτοια εμβόλια, 11.000.000 δόσεις, και   δεν   υπάρχει   κανένα   σήμα   κινδύνου.   Δεν   υπάρχει,   δηλαδή,   κάποια αύξηση τέτοιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση   με   το   αναμενόμενο.   Γιατί,   όπως   σας   είπα,   τα   θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι ένα σπάνιο νόσημα. Από εκεί και πέρα, στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αναφερθεί 30επεισόδια θρομβοεμβολικά σε ένα σύνολο 5.000.000 δόσεων. Και  πάλι δεν κρούουν τον κίνδυνο του κινδύνου, δεν είναι, δηλαδή, ένας αυξημένος αριθμός”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση.

Στην   Ελλάδα   μέχρι   στιγμής   έχουν   χορηγηθεί  πάνω  από 170.000  δόσεις εμβολίων.