Αρχική Επικαιρότητα Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα το απόγευμα – Τι θα ανακοινώσει

Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα το απόγευμα – Τι θα ανακοινώσει

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο οποίο θα ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης.

O Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στον ελληνικό λαό αναμένεται να μιλήσει για τις πρόσθετες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ανακούφιση των ευάλωτων πολιτών ενώ αύριο θα ανακοινωθεί το πακέτο των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας, που θα περιλαμβάνει επιπλέον των επιδοτήσεων στα τιμολόγια σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, το έκτακτο επίδομα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και μέτρο της μερικής κάλυψης του κόστους των υγρών καυσίμων.

Στήριξη σε τρεις πυλώνες

Πρώτος πυλώνας η συνέχιση της οριζόντιας ενίσχυσης σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη.

Δεύτερος πυλώνας η οικονομική στήριξη που θα δοθεί απευθείας στους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους, και θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα σε ό,τι αφορά το εύρος της περιμέτρου. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με καμία οφειλή.

Τρίτος πυλώνας είναι η παρέμβαση στα καύσιμα, ώστε ο καταναλωτής να πληρώνει σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που αναγράφεται στα πρατήρια. Οι δικαιούχοι θα καθοριστούν με κριτήρια, αλλά πιο διευρυμένα από αυτά που θα ισχύσουν για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης.

Οι ανακοινώσεις θα εξειδικευτούν από τους αρμόδιους υπουργούς αύριο Πέμπτη.

Αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, θα γίνουν οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους Υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και του gov.gr θα γίνεται η στήριξη με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων

Αυτό γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

«Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είμαστε τεχνικά έτοιμοι για να υποστηρίξουμε τα μέτρα όταν θα ανακοινωθούν. Θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση των μέτρων. Ολοκληρώνονται και οι τελικές λεπτομέρειες για τη διαδικασία αυτή.

Ο σκοπός είναι ο πολίτης που πληρώνει μια τιμή στην αντλία να έχει τελικά μικρότερο κόστος το οποίο θα χρειαστεί να καταβάλει. Και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Αυτό που θα κάνουμε είναι να έχουμε μια εύκολη χωρίς καθυστερήσεις διαδικασία χωρίς να ταλαιπωρούμε τον πολίτη» περιέγραψε.

«Το σημαντικό είναι ότι θα υπάρξει κάποια διαδικασία που δεν θα ταλαιπωρεί τον πολίτη. Δηλαδή δεν θα χρειάζεται να ψάχνει δικαιολογητικά ή για διάφορα πράγματα που θα τον ταλαιπωρήσουν. Θα είναι εύχρηστη και γρήγορη η διαδικασία» σημείωσε.

«κάθε δράση γίνεται μέσω του gov.gr . Όπως γνωρίζετε είναι η νέα πύλη της δημόσιας διοίκησης και έχει μαζέψει ένα σύνολο υπηρεσιών. Γενικότερα ο σκοπός είναι να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης».

Δώρο Πάσχα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου είπε ότι θα στηρίξει τους πιο ευάλωτους πολίτες και το ύψος της θα οριστοκοποιηθεί μέσα στη μέρα. Πρόκειται για χρήματα που θα δοθούν απευθείας στους πολίτες και θα είναι ακατάσχετα.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η ενίσχυση για την βενζίνη θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια. Εξήγησε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια θα καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Για την ενίσχυση στο ρεύμα είπε ότι αποφασισθεί να δοθεί και ακόμη έναν μήνα.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι αναμένεται να είναι περίπου 1,2 εκατ. οικονομικά αδύναμοι πολίτες. Συγκεκεριμένα θα πληρωθούν έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, xαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και άτομα με αναπηρία.

Οι μακροχρόνια άνεργοι του ΟΑΕΔ, οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι φαίνεται πως δεν θα είναι δικαιούχοι. Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι το ετήσιο εισόδημα του 2020 (δηλώσεις 2021), αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία. Η πληρωμή προσδιορίζεται τη μεγάλη βδομάδα, από 18 έως 21 Απριλίου.

Νέα επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Η ενεργειακή κρίση είναι το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης καθώς διευρύνεται σε μεγάλη έκταση εντός της αγοράς και αφορά τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει η επιδότηση τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Απρίλιο θα είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με τον Μάρτιο. Ειδικότερα η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο θα είναι της τάξης των 58-60 ευρώ ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η στήριξη για τις επιχειρήσεις και θα διπλασιαστεί στα 130 ευρώ τη μεγαβατώρα έναντι 65 ευρώ τον Μάρτιο.

Πηγή: dikaiologitika.gr