Αρχική Δήμος Ναυπλιέων Στο Ναύπλιο η μπάντα της Φιλαρμονικής του Δήμου Κέρκυρας

Στο Ναύπλιο η μπάντα της Φιλαρμονικής του Δήμου Κέρκυρας [φωτογραφίες & βίντεο]

Στο Ναύπλιο βρέθηκαν σήμερα μέλη της Φιλαρμονικής της Κέρκυρας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του Ναυπλίου.

Η μπάντα η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί να συμμετάσχει στην παρέλαση και λόγω καιρού ματαιώθηκε βρέθηκε στην Πλατεία Συντάγματος παιανίζοντας με τον κόσμο να παρακολουθεί το υπέροχο θέαμα σε μια άρτια οργανωμένη μπάντα με εξαιρετικές στολές και παρουσία.

Στhn πλατεία βρέθηκε και η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη όπου ευχαρίστησε την αρμόδια Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κα Χρυσούλα Τόμπρου – Γκίνη για την αποδοχή της πρόσκλησης του Δήμου Ναυπλιέων σε μια τόσο σημαντική ημέρα για την πόλη.

Αναφορικά με τις φιλαρμονικές ορχήστρες της Κέρκυρας υπάρχει μια μακρά παράδοση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ξεκίνησαν από την περίοδο της Εγγλέζικης επικυριαρχίας, όταν το 1837, οι Εγγλέζοι αρνήθηκαν να συνοδέψουν με την δική του μπάντα τη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα. Τότε είπαν οι Κερκυρέοι ‘’έτσι είστε.. θα φτιάξουμε τις δικές μας’’. Έτσι το 1840 ιδρύεται η πρώτη φιλαρμονική, η ‘’Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας’’ δίνοντας το παράδειγμα να ξεπηδήσουν πολλές άλλες.

Στην Κέρκυρα υπάρχουν σήμερα 17 Φιλαρμονικές Ορχήστρες με πάνω από 2.000 μέλη – μουσικούς.

Οι Φιλαρμονικές Κέρκυρας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εορταστικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Κερκυραίων αλλά και εκτός ορίων του νησιού.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, ευτύχησε από της ιδρύσεως της να έχει διδάσκαλο τον μουσουργό Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, τον συνθέτη του Εθνικού Ύμνου. Μάλιστα η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας απέδωσε πρώτη τον Εθνική Ύμνο το 1896 στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας τον ‘’Ολυμπιακό Ύμνο’’ του Κερκυραίου συνθέτη Σπύρου Σαμαρά.