Αρχική Δήμος Ναυπλιέων Ναύπλιο: Η ατομική ευθύνη για μια καθαρή πόλη

Ναύπλιο: Η ατομική ευθύνη για μια καθαρή πόλη

Έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα τα τελευταία χρόνια για την καθαριότητα στο Δήμο Ναυπλιέων και ειδικά για το ιστορικό κέντρο της πόλης που αποτελεί το «σαλόνι του Δήμου».

Η παλιά πόλη άλλωστε αποτελεί ένας από τους βασικότερους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και δυστυχώς με ευθύνη κάποιων κατοίκων και επιχειρηματιών (ευτυχώς όχι όλων!) μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο!

Κάνοντας κανείς την βόλτα του καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας στα στενά, σε παράδρομους κυρίως,  θα συναντήσει λοφίσκους από σκουπίδια που έχουν αφήσει κατά κανόνα επιχειρηματίες οι οποίοι ελάχιστα μέτρα παρακάτω, αν όχι δίπλα, βρίσκονται οι καλοφτιαγμένες βιτρίνες των μαγαζιών τους ή τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων εστίασης που έχουν.

Οξύμωρο αν σκεφτείς πως οι ίδιοι δαπανούν χιλιάδες ευρώ για το εμπόρευμα τους, για την όμορφη εικόνα της επιχείρησης τους και ελάχιστα μέτρα πιο κει να πετάνε οι ίδιοι, τα σκουπίδια τους ώρες πριν έρθει το απορριμματοφόρο του Δήμου και τα περισυλλέξει. Αφού τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στους μόνιμους κατοίκους είναι γνωστές οι ώρες αποκομιδής.   

Εικόνες που δυστυχώς όσο καλοκαιριάζει θα βλέπουμε όλο και συχνότερα με τους λοφίσκους να μεγαλώνουν όλο και περισσότερο.

Από την πλευρά του ο δήμος και η αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας με τα πενιχρά μέσα τα οποία διαθέτει, με ελάχιστο προσωπικό να προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες. Τρεις φορές την ημέρα γίνεται η αποκομιδή στο ιστορικό κέντρο μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και πολλές φορές τέσσερις σε μέρες που υπάρχει αυξημένη κίνηση.  

Η καθαριότητα όμως ενός δήμου, μιας πόλης, μιας γειτονιάς αποτελεί και ατομική ευθύνη του κάθε ενός από εμάς. Η έννοια της καθαριότητας, είναι μια έννοια απόλυτη, είναι πολιτισμός και τρόπος ζωής.

Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες αλλά και οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου οφείλουν να προστατέψουν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται αλλά και τον τουρισμό!