Αρχική Παραπολιτικά Με ξένο ”Όραμα” ο Δημήτρης Ορφανός  διεκδικεί τις εκλογές στο Δήμο Ναυπλιέων...

Με ξένο ”Όραμα” ο Δημήτρης Ορφανός  διεκδικεί τις εκλογές στο Δήμο Ναυπλιέων [ντοκουμέντα]

Ένας πρωτοετής φοιτητής σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της χώρας αλλά και του εξωτερικού, το πρώτο πράγμα που του μαθαίνει, είναι οι κανόνες που ισχύουν για την συγγραφή μιας εργασίας. Γίνεται μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στην λογοκλοπή, κάτι που σε κάποια πανεπιστήμια συνιστά ιδιαίτερο φοιτητικό παράπτωμα που υπό προϋποθέσεις γίνεται και διαγραφή του φοιτητή από το τμήμα σπουδών του.

Αυτά όμως στα Πανεπιστήμια!

Εδώ όμως, θα μιλήσουμε για πολιτική, για το μέλλον μιας πόλης, ενός δήμου και των κατοίκων της.

Ομολογώ πως περίμενα μέρες, να δω το πρόγραμμα της παράταξης ‘’Όραμα Δημιουργίας’’ κάπου δημοσιευμένο – είθισται σε κάποιο φυλλάδιο – για να δω πέραν του καταγγελτικού λόγου, που χρησιμοποιεί συχνά – πυκνά ο επικεφαλής της παράταξης, δυναμιτίζοντας το πολιτικό σκηνικό, αλλά μάταια η αναμονή.

Εχθές λοιπόν, το πρωί, φίλος στα social media όπου ψηφίζει βάση προγραμμάτων (υπάρχουν κι αυτοί), μου έστειλε μια ιστοσελίδα (που προσωπικά αγνοούσα) που όπως μου ανέφερε έχει το πρόγραμμα διοίκησης της παράταξης ”Όραμα Δημιουργίας”.

Ρίχνοντας του λοιπόν μια ματιά, συνειδητοποίησα πολύ νωρίς πως πέραν από γενικότητες και αοριστολογίες ήταν κενού περιεχομένου, όταν σε αυτό περίμενα να βρω για παράδειγμα:

  1. Πως θα εξυγιάνει την ΔΕΥΑΝ, που αναφέρει και ξανά αναφέρει ο κ. Ορφανός και οι συνεργάτες του πως αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα;
  2. Ποιες είναι οι προτάσεις του για το Γηροκομείο Ναυπλιου;
  3. Ποια είναι η θέση της παράταξης του, για το κτίριο στο λιμάνι του Ναυπλίου όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο master plan;
  4. Ποιες είναι οι προτάσεις για την αποκατάσταση της κλειστής πλέον χωματερής της Καραθώνας;
  5. Ποιες είναι οι προτάσεις του για τα έργα – κλειδιά που θα πρέπει να υλοποιηθούν ή έστω να προγραμματιστούν την επόμενη πενταετία που αφορούν κυρίως αντιπλημμυρικά, σε έναν πλανήτη που το κλίμα έχει αρχίσει και αλλάζει;
  6. Ποια είναι η θέση τους για ζητήματα όπως η συγχώνευση των δύο νοσοκομείων στο νομό;
  7. Τι θα κάνουν αν ο κόσμος τους εμπιστευτεί με ζητήματα που αφορούν τα σχολεία;
  8. Πως και με ποιους τρόπους θα πιέσουν την κυβέρνηση με το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής μας;

Κι άλλα πολλά που αν συνεχίσω θα μου πάρει μέρες να γράφω και πιθανόν να κουράσω τους αναγνώστες αν δεν το έχω κάνει ήδη.

Παρά ταύτα συνεχίζοντας την μελέτη του προγράμματος, υπέπεσε στην αντίληψη μου, στην κατηγορία ”Αδέσποτα | Παιδεία, Κουλτούρα, Εφαρμογή νόμων”, πως η παράταξη Όραμα Δημιουργίας έχει εκπονήσει πρόγραμμα για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Διαβάζοντας το λοιπόν, μου έκανε τρομερή εντύπωση πως μια παράταξη που δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο και μέχρι ”προχθές” έψαχνε υποψηφίους για τον συνδυασμό της, κατάφερε και έφτιαξε πρόγραμμα για ένα τόσο πολυποίκιλο και ιδιαίτερο θέμα όπως η διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Η απάντηση ήρθε πολύ γρήγορα, όταν από μια πολύ σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο βρήκα ότι παρόμοια έρευνα – μελέτη έχει κάνει ο Δήμος Καλαμάτας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.

Διαβάζοντας την λοιπόν, άμεσα κατάλαβα πως πρόκειται για αντιγραφή σημείων της μελέτης αυτής. Μάλιστα, είναι τέτοιος ο τρόπος, που έχει γίνει αντιγραφή – επικόλληση του κειμένου από την μελέτη. Συνεπώς, καμία μελέτη δεν έχει κάνει η παράταξη για τα ζώα.

Όλα τα υπόλοιπα, δεν άργησαν να έρθουν. Αντιλαμβανόμενος πλέον, πως μιλάμε για κόπιες, λίγη ώρα αναζήτησης στο ίντερνετ ήταν αρκετή για να αντιληφθώ ό,τι το πρόγραμμα της παράταξης του κ. Ορφανού, είναι αντιγραφή από άλλους συνδυασμούς, ανά την Ελλάδα αλλά και από site της Κύπρου.

Η μεγαλύτερη αντιγραφή βέβαια προέρχεται από έναν συνδυασμό ονόματι ‘’Ανάσα’’ από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Πρόγραμμα το οποίο συντάχθηκε το 2019.

*από την αριστερή πλευρά από το επίσημο site της παράταξης του κ. Ορφανού και από την δεξιά από το δημοσιευμένο πρόγραμμα της παράταξης ”Ανάσα” από το 2019

Υπάρχουν βέβαια και αντιγραφές από υποψήφια Δήμαρχο, στον δήμο Ισταίας – Αιδηψού της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου.

Ακόμα και από κάποιο site της Κύπρου, επέλεξε ο κ. Ορφανός να λύσει το δημογραφικό πρόβλημα του Ναυπλίου.

Από την αντιγραφή δεν λείπει ούτε ο Δήμος Πέλλας, από το πρόγραμμα του υποψηφίου Δημάρχου Νίκου Παπανικολάου από το 2014.

Δεν ξέρω ποιοι θα αναλάβουν, την τύχη αυτού του Δήμου, από 01/01/2024 που ξεκινάει η νέα θητεία, όμως οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί!

Αν ο κ. Ορφανός, δανείστηκε (;) ιδέες από άλλους δήμους (δεν το αναφέρει πουθενά), παράλληλα αποφεύγει τον δημόσιο διάλογο, σε debate, όπως έχει ζητηθεί από τον κ. Μάκαρη (Νέα Εποχή) και έχουν συμφωνήσει ο κ. Κωστούρος (Ναύπλιο – Επόμενη Μέρα) και ο κ. Γκόνης (Λαϊκή Συσπείρωση) τότε αλλοίμονο τι μας περιμένει αν την Διοίκηση του Δήμου αναλάβει το ”Όραμα Δημιουργίας”.

Με ξένο ”Όραμα”, με ιδέες από το μακρινό 2014 και μια ένοχη σιωπή για σημαντικά ζητήματα του Ναυπλίου τότε η καταστροφή που τώρα αναφέρει ο κ. Ορφανός, θα αποτελεί σίγουρα πραγματικότητα για την επόμενη πενταετία.

Για την ιστορία πάντως, ο κ. Παύλος Μιχαηλίδης, της παράταξης ”Ανάσα” από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης όπου έχει αντιγραφεί το μεγαλύτερο του κομμάτι του προγράμματος του, στις εκλογές του 2019 έχασε τις εκλογές, με το αποτέλεσμα να το φέρνει στην τρίτη θέση με ποσοστό 15,5%.

Θα ήταν προτιμότερο τουλάχιστον, σημειολογικά, να αντιγραφεί από κάποιον νικητή. Ίσως έτσι το ”Όραμα Δημιουργίας” είχε παραπάνω ελπίδες, αφού η ”Ανάσα” δεν έπεισε τους πολίτες.

Τέλος, σε πρόσφατη συνέντευξη της η κ. Καραγιάννη, υποψήφια από το ”Όραμα Δημιουργίας” αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της παράταξης. Δείτε το σχετικό απόσπασμα.

ΥΓ 1: Το πρόγραμμα το οποίο είναι δημοσιευμένο τόσο στο site του κ. Ορφανού, όσο και στα site τα οποία έχουν δημοσιευθεί τα παραπάνω έχουν αποθηκευτεί. Το αναφέρω σε περίπτωση που περάσει από το μυαλό κάποιων να διαγράψουν ή και να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα τους.

ΥΓ 2: Παρακάτω θα βρείτε τα link από τις αντιγραφές:

  1. https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/orestiada/alexandroypoli-to-programma-ton-100-proton-imeron-toy-payloy-michailidi/
  2. https://pellatv.gr/topika/oi-proteraiotites-toy-n-papanikolaoy-gia-tin-epomeni-mera-ston-dimo-pellas
  3. https://www.alexpolisonline.com/2011/11/2012-2014.html
  4. https://corim-insurance.cy/nea/to-dimografiko-provlima-stin-ellada/
  5. https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/r-ey-m-a-synagermos-gia-to-dimografiko-provlima/
  6. https://www.facebook.com/photo/?fbid=604638625113876&set=a.279625587615183&locale=ms_MY

Π.Τ