Αρχική Δήμος Ερμιονίδας Κυρία Γκαμίλη, το πρόβλημα δεν είναι ο κανονισμός αλλά ο Μαργέτας !

Κυρία Γκαμίλη, το πρόβλημα δεν είναι ο κανονισμός αλλά ο Μαργέτας !

Μετά έκπληξη διάβασα την χθεσινή ανακοίνωση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας κ. Γκαμίλη που αφορά χωρίς βέβαια να κατονομάζει τον υποψήφιο Δήμαρχο με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μαργέτα.

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 30/03 σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας θέλησε να πάρει τον λόγο ο Γιάννης Μαργέτας για ένα εξαιρετικά μείζον ζήτημα που αφορά τους υπαλλήλους καθαριότητας του Δήμου.

Συγκεκριμένα, θέλησε να υπερασπιστεί το προσωπικό καθαριότητας, αναφορικά με την εξαήμερη εργασία που προσπαθεί να επιβάλει ο Δήμος κατά παράβαση του νόμου σύμφωνα με τον ίδιο.

Φαίνεται η προσπάθεια να παρέμβει σε ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν ήταν αποδεκτή, για έναν άνθρωπο όπου επί χρόνια υπηρέτησε τους κατοίκους της Ερμιονίδας ως δημοτικός σύμβουλος.

Χάρη βέβαια στην επίμονη παρέμβαση των δημοτικών συμβούλων Λάμπρου και Μίζη κατάφερε να μιλήσει για ελάχιστα δευτερόλεπτα ο Γιάννης Μαργέτας.

Ο κάθε ένας βέβαια, την Δημοκρατία και το δικαίωμα στην έκφραση φαίνεται πως τα αντιλαμβάνεται διαφορετικά ! Από την μία η κ. Γκαμίλη δεν ήθελε να μιλήσει ο Γιάννης Μαργέτας ο οποίος είναι πολιτικός της αντίπαλος, από την άλλη ο Λάμπρου και ο Μίζης που και αυτοί είναι πολιτικοί αντίπαλοι του Μαργέτα ζητούσαν να μιλήσει και να εκφράσει δημόσια την άποψη του.

Ας τους κρίνουν οι πολίτες..

Π.Τ

Η ανακοίνωση του υποψηφίου Δημάρχου Γιάννη Μαργέτα

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας παραβρέθηκα στις 30-03-2022.

Μεταξύ  άλλων θεμάτων υπήρχε και το θέμα 7 που αφορούσε τροποποίηση-συμπλήρωση της υπ΄αριθμ. 25/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας, σχετικά με την καθιέρωση 6ημέρου εργασίας για το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας.

Ως παλιός Δημοτικός Σύμβουλος ζήτησα το λόγο και αρχικά η Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου αρνήθηκε να δώσει το λόγο σε πολίτη. Στη συνέχεια ωστόσο μετά την έντονη αντίδραση Δημοτικών Συμβούλων, κυρίως των κ. Λάμπρου Αναστάσιου και Μίζη Δημήτριου – με τους οποίους είχαμε συνυπηρετήσει στο Δήμο επί 12ετία – μου δόθηκε ο λόγος για ένα λεπτό και είπα τα εξής:

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30/12/1980  που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του νόμου 1157/1981 καθιερώθηκε η πενθήμερη εργασία για το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εξαιρέσεις για κατηγορία εργαζομένων από την 5νθήμερη εργασία μπορούσαν να γίνουν μόνο με απόφαση του καθ΄ ύλην Υπουργού και όχι με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων όπως έγινε στο Δήμο Ερμιονίδας.

Επιπλέον οι αποφάσεις προγενεστέρων ετών που ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή αφορούσαν 3μήνη εργασία , ενώ η απόφαση 25/2021 έχει μόνιμο χαρακτήρα, αφού έχει ισχύ έως τέλος του 2023.

Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, που να διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, χωρίς όμως να θιγούν δικαιώματα εργαζομένων κατοχυρωμένα πλέον των 40 ετών, κατακτημένα με αγώνες, όπως είναι το 5νθήμερο.

Η ανακοίνωση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

Σε απάντηση των δημοσιευμάτων σχετικά με τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30.03.2022, και το 7ο θέμα συζήτησης, περί της καθιέρωσης εξαήμερης εργασίας για το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας, πληροφορούμε τους δημότες, ότι η καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας 

– ψηφίστηκε με την υπ’ αριθ. 25/2021 (ΑΔΑ: 608ΓΩΡΡ-Υ7Γ) Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας.

– εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. 66891/26.04.2021 Απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου.

– δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Αρ. φύλλου 1908/Β’/13.05.2021.

Άρα, η διαδικασία αυτή καθορίζεται από την σχετική νομοθεσία περί Δήμων.

Ως Πρόεδρος του Δ.Σ., είμαι υποχρεωμένη να τηρώ απαρέγκλιτα τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος ψηφίσθηκε την 31.10.2014 Απόφαση 270/2014 ΑΔΑ: 6ΩΠΗΩΡΡ-ΒΒΥ. Σε κανένα άρθρο του ανωτέρω Κανονισμού δεν προβλέπεται να λαμβάνουν τον λόγο οι δημότες για θέματα που συζητούνται στις συνεδριάσεις του ΔΣ.

Πλην όμως, είθισται όταν συζητείται προσωπικό αίτημα δημότη, να του δίνεται η δυνατότητα να το αναπτύξει με χρόνο ομιλίας ένα (1) λεπτό.  

Η Πρόεδρος

του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας

Ελένη Γκαμίλη – Σιάνα