Αρχική Δήμος Ερμιονίδας Δυνατή Ερμιονίδα: Η αλήθεια για τον Βιολογικό Κρανιδίου και τους υπόγειους κάδους...

Δυνατή Ερμιονίδα: Η αλήθεια για τον Βιολογικό Κρανιδίου και τους υπόγειους κάδους απορριμμάτων

Διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και στα τοπικά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, αναρτήσεις σχετικά με τον Βιολογικό Κρανιδίου και τους υπόγειους κάδους απορριμμάτων, οι οποίες βρίθουν από παραποίηση της πραγματικότητας και διαστρέβλωση της αλήθειας και έχουν ως μόνο στόχο την παραπληροφόρηση των κατοίκων της Ερμιονίδας.

Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως νέα Δημοτική Αρχή την 1η Σεπτεμβρίου 2019, ο Βιολογικός Κρανιδίου υπολειτουργούσε, κάτι το οποίο είχαν νιώσει στο πετσί τους οι κάτοικοι της Κοιλάδας, του Κρανιδίου και του Κάμπου Κρανιδίου – Κοιλάδας.

Δεν γινόταν καν η πρωτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων και αυτά μεταφέρονταν ακατέργαστα μέσω αγωγού στην περιοχή του Λουτρού.

Το αποτέλεσμα, πέραν της έντονης δυσοσμίας σε όλη την περιοχή του Κάμπου Κρανιδίου – Κοιλάδας, ήταν ότι με τις βροχές τα ακατέργαστα λύματα κατέληγαν στον κοντινό κόλπο της Κοιλάδας.

Ολόκληρη η περιοχή από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου έως το νταμάρι και τον υδροβιότοπο ήταν κατάμαυρη, λόγω του χρώματος των ακατέργαστων λυμάτων που κατέληγαν εκεί.

Δικαίως είχαν ξεσηκωθεί και διαμαρτύρονταν οι κάτοικοι του Κάμπου και της Κοιλάδας με φωτογραφίες που αναδείκνυαν το μέγεθος του προβλήματος.

Άμεσα επισκευάσαμε με ιδίους πόρους τον Βιολογικό Κρανιδίου, έτσι ώστε να προβαίνει σε πρωτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων.

Έπειτα ακολούθησαν παρεμβάσεις και επισκευές στην κατεύθυνση της δευτεροβάθμιας λειτουργίας τους.

Στην συνέχεια δημοπρατήσαμε την δευτεροβάθμια επεξεργασία του Βιολογικού Κρανιδίου, αναδείχθηκε ο ανάδοχος μέσω διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού και πριν δύο μήνες ξεκίνησε τις εργασίες.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στις 393.000,00€, η χρηματοδότηση γίνεται από ιδίους πόρους και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η δευτεροβάθμια επεξεργασία του Βιολογικού Κρανιδίου.

Επίσης καταθέσαμε πρόταση για την τριτοβάθμια επεξεργασία του Βιολογικού Κρανιδίου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ώστε το παραγόμενο νερό να είναι κατάλληλο για άρδευση και να διανέμεται δωρεάν στους αγρότες της περιοχής.

Η μελέτη ύψους 3.127.000,00 ευρώ, με τίτλο “Αναβάθμιση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Κρανιδίου με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση μέρους της εκροής για επωφελείς σκοπούς στο Δήμο Ερμιονίδας” και με κύριο φορέα υλοποίησης του έργου την Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας, ήδη εγκρίθηκε και βρισκόμαστε στη φάση δημοπράτησης του έργου.

Οπότε, ενώ παραλάβαμε τον Βιολογικό Κρανιδίου που δεν λειτουργούσε ούτε σε καν πρωτοβάθμιο επίπεδο, σήμερα ολοκληρώνεται η δευτεροβάθμια επεξεργασία του και είναι υπό δημοπράτηση η τριτοβάθμια.

Διαφόρων ειδών βλάβες στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων και στους αγωγούς μεταφοράς τους είναι λογικό να συμβαίνουν, αλλά αποκαθίστανται το συντομότερο δυνατό.

Όσον αφορά τους υπόγειους κάδους του Δήμου Ερμιονίδας, αυτοί έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις υγιεινής και ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ελληνικό Κράτος και από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Εξάλλου, ακριβώς οι ίδιοι υπόγειοι κάδοι έχουν εγκατασταθεί εδώ και κάποια χρόνια σε αρκετούς Δήμους της Ελλάδας, χωρίς ποτέ να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλειά τους.

Οι εν λόγω υπόγειοι κάδοι, έχουν τριπλάσια χωρητικότητα και όγκο από τους κανονικούς κάδους απορριμμάτων και ο ρυθμός με τον οποίο γεμίζουν μέχρι σήμερα, απαιτεί η αποκομιδή τους να γίνεται μια φορά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας, η αποκομιδή των υπόγειων κάδων κατά τους χειμερινούς μήνες γίνεται μία φορά την εβδομάδα και κατά τους θερινούς μήνες δύο φορές την εβδομάδα. Το πρόγραμμα μπορεί να μεταβληθεί σύμφωνα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται.

Οι δύο υπόγειοι κάδοι στην Πάνω Πλατεία Κρανιδίου δεν δόθηκαν ποτέ για χρήση στο κοινό και σφραγίστηκαν άμεσα, έως ότου η ΔΕΗ επιλύσει το πρόβλημα των ηλεκτροφόρων καλωδίων, η ύπαρξη των οποίων καθιστά αδύνατη την αποκομιδή τους.

Η απάντηση της ΔΕΗ στο σχετικό αίτημα του Δήμου Ερμιονίδας είναι ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί σύντομα με την μετατροπή αυτών των ηλεκτροφόρων καλωδίων σε μορφή “πλεξούδας”.

Είναι εξαιρετικά ατυχές, λοιπόν, κάποιοι να συνεχίζουν την απαξίωση και την κατασυκοφάντηση σημαντικών έργων που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, μόνο και μόνο για να κάνουν φθηνή και επιβλαβή για τον τόπο αντιπολίτευση.

Γραφείο Τύπου 

“Δυνατή Ερμιονίδα”