Αρχική Δήμος Άργους - Μυκηνών Άργος: Ανακαλύπτοντας μια από τις αρχαιότερες πόλεις παγκοσμίως

Άργος: Ανακαλύπτοντας μια από τις αρχαιότερες πόλεις παγκοσμίως

 Το Άργος παρόλο που σήμερα αποτελεί ένα βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Αργολίδας, έχει μια πλούσια ιστορία! Η πόλη λοιπόν θεωρείται η αρχαιότερη πόλη στην Ηπειρωτική Ευρώπη! Θεωρώ πως όλες οι πόλεις της Πελοποννήσου έχουν εκείνο το χαρακτηριστικό που τις κάνει να διαφέρουν από τις υπόλοιπες ενώ εμφανισιακά όλες είναι ίδιες! Το Άργος, θα το έλεγα, ως η “Αθήνα” της Πελοποννήσου λόγω μεν της ιστορίας που έχει αλλά και του πολιτισμού που δάνεισε στους μεταγενέστερους!

 Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ίναχος ήταν ο πρώτος βασιλιάς της πόλης, γιός του Ωκεανού και της Τηθύος. Ίδρυσε την πόλη Άργος ύστερα από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα! Στη συνέχεια, το Άργος συναντάται και στον Τρωικό πόλεμο, αφού όλοι οι κάτοικοι της Ελληνικής χερσονήσου αναφέρονται ως “Αργειοί” μιας και οι περισσότεροι προέρχονταν από αυτήν την πόλη!

 Το Άργος κατοικείται από την 3η χιλιετία πΧ. Μόνο και μόνο αυτό το στοιχείο φανερώνει πόσο αρχαία είναι αυτή η πόλη! Το παλαιό όνομα του Άργους είναι το “Φορωνικόν Άστυ”. Το όνομα της πόλης έχει πολλές θεωρίες. Η πρώτη αναφέρεται στην αντιστροφή των γραμμάτων “γρ” από το αγρός σε Άργος λόγω της εύφορης πεδιάδας. Η δεύτερη, στον Άργο, βασιλιά της πόλης. Και η τρίτη στους πελασγούς, τους πρώτους οικιστές της πόλης, που έδωσαν το όνομα αυτό που σήμαινε “κάμπος”.
Οι Πελασγιοί αποτέλεσαν επισήμως την πρώτη φυλή που κατοίκησε στην πόλη. Έκτισαν το φρούριο “Λάρισα” στην κορυφή της πόλης, με θέα όλη τη λεκάνη της Αργολίδος. Το “Λάρισα” σημαίνει Ακρόπολη.
Στη συνέχεια, στη Μυκηναϊκή περίοδο, το Άργος αποτέλεσε μαζί με τις Μυκήνες και την Τίρυνθα ένα ισχυρό οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Άλλωστε η πόλη βρίσκονταν ανάμεσα στις δύο πιο σημαντικές πόλεις της Αρχαίας Πελοποννήσου, τις Μυκήνες και την Τίρυνθα.

Η κάθοδος των Δωριέων (περίπου το 1.098πΧ) βρήκε το Άργος διαιρεμένο σε τέσσερις ξεχωριστούς δήμους. Κάθε δήμος περιελάμβανε και μια ξεχωριστή φυλή. Η πόλη ήταν αυτάρκης καθώς μέχρι και τον Πελοποννησιακό Πόλεμο είχε δικό της νόμισμα, δικές της σχολές, αγορές, γυμνάσια και βιοτεχνίες ενδυμάτων. Ωστόσο, η άρνηση της πόλης να συνεισφέρει στους Περσικούς πολέμους, την αποδυνάμωσε εντελώς, χάνοντας έτσι τη δυναμική της. Η αποδυνάμωση του Άργους έδωσε τη δυνατότητα ανάπτυξη της Σπάρτης!
Όμως, η παρακμή της πόλης θα έρθει με την επιδρομή των Γότθων το 396! Η πόλη για πολλά χρόνια θα παραμείνει στο “σκοτάδι” Τον 13ο αιώνα η πόλη θα πέσει στα χέρια του Σγουρού και στη συνέχεια στους Φράγκους, πολύ ευκολία. Στη Φραγκοκρατία, ο Όθων ντε λα Ρός ανέλαβε τη διοίκηση του Άργους. Το 1259, ο Βιλλεαρδουίνος ήταν ο ισχυρότερος άρχοντας της Ελλάδος εκείνη την περίοδο. Ανέπτυξε την Πελοπόννησο σε μέγιστο βαθμό με την εμφάνιση νέων πόλεων – λιμανιών όπως η Καλαμάτα, η Μεθώνη, το Άστρος, η Μονεμβάσια, η Κορώνη.
Στην περίοδο της Οθωμανικής κατοχής της Πελοποννήσου, το Άργος λεηλατήθηκε από τους Οθωμανούς το 1397. Η ήττα των ενετών οδήγησε τους Οθωμανούς να καταλάβουν την Πελοπόννησο και να την κυριαρχήσουν. Ο Πούκεβιλ, σημαντικός περιηγητής για την Πελοπόννησο, περιγράφει το Άργος στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ως μια άναρχη πόλη, με τα σπίτια να κατασκευάζονται με τυχαία σειρά. Εκείνη την περίοδο, η πόλη χωρίζονταν σε 4 συνοικίες (μαχαλάδες). Η πόλη έχασε τη δυναμική της στην Τουρκοκρατία, αλλά με την απελευθέρωση του ελληνικου έθνους, η πόλη θα γνωρίσει ακμή
Η Ελληνική Επανάσταση (1821 – 1830) απελευθέρωσε και το Άργος και η πόλη αποτέλεσε έδρα της Α’ Εθνοσυνέλευσης. Η κήρυξη του Ναυπλίου ως πρώτη πρωτεύουσα του επίσημου ελληνικου κράτους, οδήγησε τον Ιωάννη Καποδίστρια να παρέμβει στο Άργος. Με τη βοήθεια των Σταμάτιου Βούλγαρη, Μοροζίν και Ζαβού η πόλη αποκτά πολεοδομικό σχέδιο. Η πόλη μετά από αυτή την παρέμβαση υπήρξε υποψήφια ως πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους όταν ακούστηκε η μεταφορά της πρωτεύουσας από το Ναύπλιο σε άλλη πόλη.

 Λόγω της εύφορης πεδιάδας, η πόλη σε όλο τον 19ο αιώνα και 20ο αιώνα γνώρισε σημαντική άνθηση. Το ελαιόλαδο πρωταγωνίστησε έντονα στην περιοχή όπως επίσης και τα εσπεριδοειδή. Το Άργος ακόμη και σήμερα φημίζεται για τα πορτοκάλια του που εξάγονται σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

 Η πόλη σήμερα έχει πληθυσμό 22.209 κατοίκους και αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της Αργολίδας. Παράλληλα αποτελεί και έδρα του δήμου Άργους Μυκηνών!

Η πόλη έχει πολλά αξιοθέατα όπως το Κάστρο της Λάρισας, η Αρχαία Αγορά, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Νυμφαίο του Άργους, το Αρχαίο Θέατρο (5ο αιώνας πΧ) και η πυραμίδα του Ελληνικού κοντά στο Κεφαλάρι του Άργους. Η πυραμίδα χρησίμευσε ως τύμβος κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.

 Γύρω από την πόλη υπάρχουν υπέροχα παραθαλάσσια μέρη όπως το Κιβέρι, ένα όμορφο ψαροχώρι νότια του Άργους κοντά στο Άστρος, οι Μύλοι που σε όλο τον 20ο αιώνα αποτέλεσαν σιδηροδρομικό κέντρο, η Νέα Κιός!

Πηγή: Πελοπόννησος is Awesome