Αρχική Αργολίδα Ερώτηση του ΚΚΕ για το ζήτημα των εργατών γης στην Αργολίδα με...

Ερώτηση του ΚΚΕ για το ζήτημα των εργατών γης στην Αργολίδα με αιχμές και για τον ΕΦΚΑ Ναυπλίου

Το διαβάσαμε στο 902.gr

Να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες γης ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης. Αναλυτικά, στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής: 

«Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Νόμου 42/30-7-2021, έγινε η εκκαθάριση εργοσήμων για τα έτη 2017-2019 και προέκυψε οφειλή για κάθε εργάτη γης σε ποσό που ξεκινάει από 1.300 ευρώ και φτάνει έως και 4.000 ευρώ. Η προθεσμία πληρωμής ήταν από 31/8/2021 έως και 31/12/2021 σε 5 ισόποσες δόσεις. Στην εγκύκλιο 42 προβλέπεται η χρέωση στο ΚΕΑΟ με δυνατότητα ρύθμισης σε 12 μηνιαίες έντοκες δόσεις για όσους εργάτες γης δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως ή αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα ποσά της εκκαθάρισης. Όμως μέχρι σήμερα, παρότι έχουν περάσει 5 μήνες, δεν έχει γίνει η χρέωση στο ΚΕΑΟ με αποτέλεσμα οι οφειλέτες εργάτες γης να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη, διότι έληξε στις 31/5/2022, ύστερα από παράταση που είχε δοθεί από τις 28/2/2022.

Επίσης, οι εργάτες γης που έχουν καταβάλει εισφορές στον ΟΓΑ μέχρι το 2016 που δεν είχε καθιερωθεί το εργόσημο, καθώς και βιοπαλαιστές αγρότες που πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΟΓΑ αλλά αμείβονται και με εργόσημο για την παροχή αγροτικών εργασιών όπως κλάδεμα ελιών αλλά και συλλογή των προϊόντων, όταν έρθει η ώρα της σύνταξης στα 67 αντιμετωπίζουν το εξής πρόβλημα, που έχει εντοπιστεί στην Αργολίδα και υπάρχει και σε άλλους νομούς: Αν και οι εισφορές για τον ΟΓΑ αλλά και τα εργόσημα είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένα και το ΕΦΚΑ δίνει στους ενδιαφερόμενους πλήρη καρτέλα με τις εισφορές και τα εργόσημα, το Τμήμα Συντάξεων Ναυπλίου δεν δέχεται την έκδοση σύνταξης σε τρεις μήνες με το σύστημα FAST TRUCK που έχει καθιερωθεί τελευταία και επιμένει να αποσταλεί ο συνταξιοδοτικός φάκελος στον ΕΦΚΑ Τρίπολης και να περιμένει τη σειρά εξέτασης ως φάκελος από δύο συνταξιοδοτικά ταμεία που σημαίνει αναμονή για τον ενδιαφερόμενο ένα ή και δύο χρόνια.

Ακόμα όπως προβλέπει ο νόμος 3232/2004, αλλά και η εγκύκλιος 42/30-7-2021 οι διατάξεις περί εργοσήμου δεν έχουν εφαρμογή στα πρόσωπα που ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ έως 31/12/2016, δηλαδή στους ανειδίκευτους εργάτες που απασχολούνται σε συνεταιρισμούς φυτικής παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι η οργάνωση συλλογής των προϊόντων να γίνεται από “μεσίτες”-σύγχρονους δουλέμπορους που δεν εκδίδουν κανένα φορολογικό στοιχείο και εκμεταλλεύονται τους εργάτες γης και κατά κύριο λόγο τους στερούν χαρτιά νόμιμης παραμονής και εργασίας στη χώρα.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ακόμα πιο ασφυκτική κατάσταση στους εργάτες γης, που εκτός από τα μεροκάματα πείνας, έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον τη μεγάλη ακρίβεια με τις υπέρογκες ανατιμήσεις στην Ενέργεια, στα καύσιμα, στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Ιδιαίτερα οι λεγόμενοι μετακλητοί εργάτες γης οι οποίοι έρχονται για ορισμένο χρονικό διάστημα με ανώτατο όριο τους 9 μήνες, ζουν και εργάζονται σε ακόμη χειρότερες συνθήκες. Τα μεροκάματα ανέρχονται από 16 ευρώ έως 20 ευρώ για δουλειά “ήλιο με ήλιο” και για εφτά ημέρες την εβδομάδα, διαβιώνουν σε άθλιες συνθήκες, είναι στοιβαγμένοι σε παράγκες, θερμοκήπια, αποθήκες, κοτέτσια κλπ. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν φεύγουν ποτέ από τη χώρα. Μένουν εδώ, χωρίς χαρτιά, χιλιάδες εργάτες χωρίς δικαιώματα, ανασφάλιστοι, θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να διαγραφούν τα χρέη που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των ετών 2017 – 2019 και να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους εργάτες γης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Να απλοποιηθεί η διαδικασία συνταξιοδότησης. Με την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης να χορηγείται άμεσα μέρος της σύνταξης και ολόκληρο το ποσό σε ανώτερο διάστημα τριών μηνών.

– Να οριστεί ως κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Να μην υπάρχει σύνταξη κάτω από 660 ευρώ και να εξασφαλιστεί η πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

– Να επανέλθει η 13η και η 14η σύνταξη.

– Να εκδοθούν άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις και να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας.

– Να εξασφαλιστούν σε όλους ανεξαιρέτως ο αριθμός ασφάλισης (ΑΜΚΑ), μέρα εργασίας και Ασφάλιση. Να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και το ύψος του ημερομίσθιου να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου και την επιβίωση της οικογενείας του.

– Οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση και κάλυψη σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαία ιατρική περίθαλψη.

– Να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής και ασφαλής διαβίωση των εργατών γης σε επαρκείς και υγιείς χώρους διαμονής με ευθύνη των εργοδοτών και με εντατικούς ελέγχους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών».