Αρχική Εκκλησιαστικά Αργολίδα: Αυτοδιοίκηση, κλήρος και πολιτική(οί)

Αργολίδα: Αυτοδιοίκηση, κλήρος και πολιτική(οί)

Βλέπω το τελευταίο διάστημα και ενόψει των δημοτικών εκλογών την έντονη κινητικότητα τόσο στα social media αλλά κυρίως δια μέσο του ‘’άμβωνα’’ κληρικούς της Μητροπόλεως Αργολίδας αλλά και της όμορης Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, όπου ανήκει διοικητικά ο Δήμος Ερμιονίδας, να τάσσονται υπέρ υποψηφίων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων.

Δεν θα κάνω ούτε υποδείξεις ούτε μαθήματα για την τήρηση των Ιερών Κανόνων της Εκκλησίας είναι δουλειά άλλων.

Θεωρώ όμως, πως είναι απαράδεκτο να βλέπουμε ιερείς με τον κεκαλυμμένο μανδύα της Πίστης τους, να προσπαθούν να πείσουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο πιστούς προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση που σκανδαλωδώς θα έλεγα ότι συμφέρει τον εκάστοτε παπά.

Η Εκκλησία οφείλει να συνεργάζεται με την πολιτεία, συνεπώς και με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά όχι να υποδεικνύει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της ποιον ή ποια θα ψηφίσει. 

Παράλληλα το άλλο φαινόμενο που παρατηρείται επίσης στο νομό μας είναι η εμπλοκή Εκκλησιαστικών Επιτρόπων και Νεωκόρων στα ψηφοδέλτια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναρωτιέται κανείς και που είναι το μεμπτό, δεν μπορεί κάποιος που εργάζεται σε μια εκκλησία να είναι και υποψήφιος ή κάποιος εθελοντής (επίτροπος) να ασχολείται με τα κοινά;

Σαφώς και δεν είναι μεμπτό και είναι δικαίωμα του κάθε ενός αν όχι υποχρέωση του να ασχολείται με τα κοινά!

Όμως είναι άλλο πράγμα να ασχολείσαι με την πολιτική κι άλλο να χρησιμοποιείς την ιδιότητα σου αυτή για ιδίων όφελος, μετατρέποντας πολλές φορές την Εκκλησία ως ”άτυπο εκλογικό κέντρο”. 

Ο λόγος της Εκκλησίας οφείλει να είναι ενωτικός και όχι διχαστικός όπως γίνεται, δυστυχώς, στις εκλογικές αναμετρήσεις κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση και υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα.

Και προς το παρόν, αναφέρομαι γενικά και όχι ειδικά, γιατί σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να στιγματίσουμε κληρικούς, νεωκόρους και ψάλτες αλλά να υπενθυμίσουμε τον ρόλο τον οποίον υπηρετούν αλλά και να προβληματίσουμε τους δύο Αρχιερείς του νομού μας.

Γιατί η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια.

Π.Τ.

Δύο παραδείγματα από τα αρκετά που έχω συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα.

Ενώ αρκετοί υποψήφιοι της συγκεκριμένης παράταξης που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα δεν αναφέρουν ακριβώς το είδος της εργασίας τους, εδώ αναφέρει επακριβώς που εργάζεται ο εν λόγω νεωκόρος

Κληρικός που χρησιμοποιεί προφίλ στo facebook με το όνομα του προστάτη του Ιερού Ναού καθώς και την τοποθεσία που βρίσκεται, εύχεται μετά βδελυγμίας κάτω από ανακοίνωση υποψηφίου δημοτικού συμβούλου γράφοντας πως είναι ο καλύτερος και ο ποιο αγαπητός.

Και επειδή έχω ξανά πει, ότι η Αργολίδα είναι μικρή και δεν μένει τίποτα κρυφό, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί μερικοί με τις εκρήξεις θαυμασμού, γιατί ψάξε – ψάξε δεν αργείς να μάθεις τα δούναι και λαβείν κοινός νταλαβέρια.
Και μιλάω γενικά και όχι ειδικά προς το παρόν.