Αρχική Απόψεις - Σχόλια Χ. Αντωνιάδης για το νέο εκλογικό νόμο: Αυτοδιοίκηση ή διοίκηση των λίγων

Χ. Αντωνιάδης για το νέο εκλογικό νόμο: Αυτοδιοίκηση ή διοίκηση των λίγων

Το νέο προτεινόμενο νομικό πλαίσιο για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μάλλον μετατρέπει την αυτοδιοίκηση σε διοίκηση των λίγων.

• Η εκλογή του δημάρχου γίνεται με ποσοστό 43 % και θα καλύψει τα 2/3 των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο. Δηλαδή σ΄ ένα συμβούλιο με 25 μέλη αυτός ο συνδυασμός που θα πάρει 43% θα έχει 17 δημοτικούς συμβούλους. Δηλαδή το 57% των ψηφοφόρων θα έχουν εκπροσώπηση από 8 συμβούλους. Τόσο δημοκρατία.

• Λιγότερους δημοτικούς συμβούλους. Από 33 συμβούλους σήμερα που έχει ο δήμος Ναυπλιέων θα γίνουν 25. Γιατί μειώνονται; Κοστίζουν κάτι ή αποκλείουν αρκετούς; Για όσους δεν ξέρουν η συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει οικονομική αποζημίωση.

• Ξανά το όριο του 3% για να μπορεί ένας συνδυασμός να μπει στο δημοτικό συμβούλιο. Να αποκλείσουμε αρκετούς γιατί είναι ενοχλητική η διαφορετική άποψη. Ας προσκυνήσουν και αυτοί στους λεγόμενους «μεγάλους».

• Καταργείτε η ξεχωριστή κάλπη για τα τοπικά συμβούλια. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ενσωματωμένοι σε συνδυασμό.

• Αυξάνονται τα παράβολα για να κατέβει κάποιος στις δημοτικές εκλογές. Άλλο ένα εμπόδιο για αυτόνομες και από οικονομικά συμφέροντα κινήσεις. Δηλαδή όλες οι αποφάσεις έχουν ένα στόχο. Να μην εκφράζονται διαφορετικές φωνές. Να ενισχύονται οι μηχανισμοί. Να ενισχύεται το πάρε δώσε των υποσχέσεων σε ανθρώπους που δηλώνουν ότι «κουβαλάνε ψήφος». Να ενισχύεται ο δημαρχοκεντρισμός. Να εμποδίζεται η συμμετοχή.

Η κυβερνητική αιτιολόγηση της πρότασης διατυπώνετε με τη λέξη κυβερνησιμότητα. Κυβερνησιμότητα με δήμαρχο ή περιφερειάρχη τουλάχιστον αυτοκράτορα. Η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται ακόμα περισσότερο σ΄ ένα αυταρχικό, συγκεντρωτικό δημαρχοκεντρικό όργανο. Απορώ πως η λέξη συμμετοχή δεν έχει κηρυχθεί ακόμα παράνομη.