Αρχική Απόψεις - Σχόλια Το μήνυμα του Ανδρέα Πουλά για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Το μήνυμα του Ανδρέα Πουλά για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας η δημόσια υγεία ήρθε στο προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας την ανάγκη αφενός να ισχυροποιηθούν τα εθνικά συστήματα υγείας και αφετέρου να δοθεί ώθηση στην επιστήμη και την έρευνα ώστε να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά χρόνιες και θανατηφόρες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, ο οποίος ευθύνεται για 9,6 εκατομμύρια θανάτων ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα.

Είναι ελπιδοφόρο ότι η αλματώδης πρόοδος της ιατρικής και φαρμακευτικής έρευνας έχει δημιουργήσει προσδοκίες για βελτίωση της θεραπείας, για διασφάλιση ποιότητας ζωής στους ογκολογικούς ασθενείς, ακόμα και για ίαση. Αυτό όμως δεν μειώνει στο ελάχιστο την πολιτική ευθύνη στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της δημιουργίας εκείνων των δομών που θα στηρίξουν θεραπευτικά και ψυχικά τους πάσχοντες από καρκίνο να αντιμετωπίσουν την ασθένεια τους, αλλά και της προώθησης προγραμμάτων πρόληψης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Στην χώρα μας οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί καθώς ιδίως ως συνέπεια της πανδημίας, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία. Εντούτοις, αυτό που θα πρέπει να είναι προτεραιότητα της Πολιτείας είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη, ενός στοχευμένου σχεδιασμού για την καταπολέμηση όλων των μορφών του καρκίνου και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας που δίνουν την σημαντική αυτή μάχη.

Προσωπικά συστρατεύομαι με όλους τους συμπολίτες μας που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να κερδίζουν πίσω τη ζωή τους, αλλά και με τους επιστήμονες που στέκονται αρωγοί του σωματικού, ψυχικού και ηθικού αυτού αγώνα, με την ελπίδα η πρόοδος της επιστήμης, η πρόληψη, η ενημέρωση και η συστράτευση κοινωνίας και πολιτικής βούλησης να συμβάλλουν στην σωτηρία ανθρώπινων ζωών.