Αρχική Απόψεις - Σχόλια Συνέντευξη του Ανδρέα Πουλά στην Εφημερίδα “ΑγρόΤυπος”

Συνέντευξη του Ανδρέα Πουλά στην Εφημερίδα “ΑγρόΤυπος”

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Μπίκα για την έντυπη εφημερίδα «ΑγρόΤυπος» και το ένθετο «Γεωργία – Κτηνοτροφία» παραχώρησε ο Βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος για τα θέματα Αγροτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς.

Ο κ. Πουλάς, στην συνέντευξη του ασκεί δριμύτατη κριτική στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τους χειρισμούς της στο μέτωπο των πληρωμών των επιδοτήσεων του ΕΛΓΑ της νέας ΚΑΠ. Παράλληλα ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφέρει τον σχεδιασμό του Κινήματος Αλλαγής για τον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ΚΑΠ χρειάζεται άμεσα αλλαγές !

1.Ο αγροτικός τομέας διανύει μια από τις πιο δύσκολες -αν όχι την πιο δύσκολη- καλλιεργητική σεζόν των τελευταίων δεκαετιών, λόγω κυρίως του κόστους παραγωγής. Το Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ, που σημειωτέον έχει διαχρονικούς δεσμούς με τον συγκεκριμένο κλάδο και φυσικά παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, τι έχει να προτείνει για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής κρίσης;

Ο αγροτικός τομέας της χώρας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας. Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας καίνε κυριολεκτικά τους Έλληνες παραγωγούς και έχουν δημιουργήσει ένα τσουνάμι από αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στις ζωοτροφές καθιστώντας τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες. Επιπλέον η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους αγρότες της χώρας λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στην παραγωγή τους από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα που με καθυστέρηση ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και προκαλούν απογοήτευση στους παραγωγούς..

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι γνωστό ότι έχουμε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς με τους αγρότες, συνεχίζουμε τον διάλογο μαζί τους, όπως και με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς και έχουμε επεξεργασμένες προτάσεις όπως τις ανακοίνωσε και ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης στην συνάντηση του με τους αγρότες. 

Πρόκειται για Επείγοντα μέτρα ανακούφισης του αγροτικού κόσμου όπως η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για όλους τους αγρότες στο ύψος των 160 εκ. ευρώ τουλάχιστον, η ενίσχυση των παραγωγών για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για όλη την καλλιεργητική περίοδο με θέσπιση πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής και για την αντιμετώπιση του κόστους του φυσικού αερίου, των λιπασμάτων και του κόστους των ζωοτροφών με βάση τα τιμολόγια αγοράς τους.

Επιπλέον, έχουμε προτείνει Μέσο-μακροπρόθεσμα μέτρα – όπως η ανακατανομή των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για μόνιμες λύσεις στον τομέα της ενέργειας με εγκατάσταση κάθε μορφής ΑΠΕ από αγρότες, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς και ΤΟΕΒ, με παράλληλη βελτίωση και ενίσχυση του  δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, προώθηση των έργων για την αποταμίευση, σωστή διαχείριση και εξοικονόμηση του αρδευτικού νερού, αλλαγή των κανονισμών ασφάλισης του ΕΛΓΑ λόγω της κλιματικής αλλαγής για την κάλυψη νέων κινδύνων, στήριξη της εξωστρέφειας και μεγιστοποίηση της συνέργειας με τον τουρισμό με την παραγωγή πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

2. Εξίσου μεγάλη είναι η κρίση που μαστίζει και την κτηνοτροφία, εξαιτίας της έκρηξης τιμών των ζωοτροφών. Ποιο το σχέδιο του κόμματός σας για τον κρίσιμο αυτό κλάδο της παραγωγής;

Η κτηνοτροφία αποτελεί το αποπαίδι της πολιτικής της ΝΔ στον πρωτογενή τομέα. Τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία που έπληξε την κατανάλωση κρέατος και γάλακτος ήταν ανεπαρκή και κατόπιν εορτής. Το θέμα της προστασίας της Φέτας αποτέλεσε μια δεύτερη οδυνηρή εμπειρία, αφού οι έλεγχοι έγιναν όταν τα αποτελέσματα παράνομων πρακτικών εντοπίσθηκαν σε χώρες που είχε ήδη εξαχθεί η φέτα. Την ίδια αντιπαραγωγική λογική ακολούθησε η κυβέρνηση και στην κατανομή των βοσκοτόπων για εθνικό απόθεμα όπου αντί να κατευθύνονται σε κτηνοτρόφους με ζώα η κυβέρνηση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ επέλεξαν να δίνουν μεγάλα ποσά εθνικού αποθέματος σε δήθεν αγρότες χωρίς ζώα μειώνοντας μάλιστα τις επιδοτήσεις των πραγματικών κτηνοτρόφων. Στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την νέα ΚΑΠ η κτηνοτροφία χάνεται, ενώ η θεσμοθέτηση των συνδεδεμένων δεν ενισχύει την τοπική παραγωγή. Η δραματική αύξηση του κόστους ενέργειας και των ζωοτροφών δεν αντιμετωπίζεται με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ειδικά το μέτρο για την μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών μοιάζει με κοροϊδία. Οι πτηνοτροφικές μονάδες βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο και οι ρυθμίσεις  για την ενέργεια και τη μείωση του ΦΠΑ δεν τις καλύπτουν. Επιπλέον, είναι άμεση ανάγκη να δοθεί βιώσιμη λύση στα κόκκινα δάνεια που «πνίγουν» τους κτηνοτρόφους και τους πτηνοτρόφους.

3. Έχετε εξ όσων γνωρίζουμε ασχοληθεί αρκετά με τα θέματα των αποζημιώσεων και του ΕΛΓΑ, όπως επίσης και των πληρωμών, που ειδικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, δείχνουν να έχουν κατά κάποιο τρόπο απορρυθμιστεί με αποτέλεσμα να παραπονιούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι για καθυστερήσεις και περικοπές. Πάνω σε αυτά τα θέματα ποιές είναι οι προτάσεις σας;

Ο ΕΛΓΑ είναι ένας Οργανισμός κρίσιμος για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή είναι όλο και πιο συχνές λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική κρίση. Για να υπάρξει όμως μόνιμη λύση στα λειτουργικά του προβλήματα και να πληρώνονται οι αγρότες άμεσα και με διαφάνεια αρχικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το οικονομικό πρόβλημα του ΕΛΓΑ με την οικονομική στήριξη του συστήματος ασφάλισης από τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο όπως προβλέπεται από τον Ν. 3877/2010 και όχι ευκαιριακά, αποδίδοντας βεβαίως και τα χρωστούμενα παρελθόντων ετών. Πρόσθετοι πόροι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση δράσεων πρόληψης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή, την κάλυψη από περισσότερους κινδύνους με βελτίωση των Κανονισμών Ασφάλισης και τις αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών όπου κριθεί απαραίτητο ύστερα από διάλογο με τους φορείς των αγροτών. Επιπλέον θα πρέπει οι διαδικασίες υποβολής των δηλώσεων του ΟΣΔΕ να αρχίζουν και να ολοκληρώνονται κάθε χρόνο έγκαιρα και χωρίς τις σημερινές γνωστές πολύ μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα και την καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων. Είναι επίσης άμεση ανάγκη να ενισχυθεί το μόνιμο προσωπικό του ΕΛΓΑ που διαρκώς μειώνεται και το εποχικό όταν απαιτείται και να γίνει χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων και εργαλείων για την εκτίμηση των ζημιών ώστε να καταβάλλονται έγκαιρα και δίκαια οι αποζημιώσεις και για να αντιστραφεί η πορεία αποδυνάμωσης και απαξίωσης του Οργανισμού.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την προβληματική λειτουργία του ΟΣΔΕ που έχει ως συνέπεια καθυστερήσεις πληρωμών, λάθη, αδικαιολόγητες περικοπές και αδιαφάνεια στην διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της βάζοντας τέρμα σε αυτή την κατάσταση που ταλαιπωρεί κάθε χρόνο τους αγρότες.

4.Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί νέες πιέσεις στους Ευρωπαίους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να παράξουν μέσα σε ένα καθεστώς ανασφάλειας. Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το αποτύπωμα της σύρραξης αυτής, στον αγροτικό τομέα της χώρας μας;

Η νέα κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αναδεικνύει την εξάρτηση μας τόσο ενεργειακά όσο και επισιτιστικά από τις δύο εμπόλεμες χώρες. Και οι δύο αυτοί τομείς επηρεάζουν άμεσα τον αγροτικό τομέα της χώρας μας αφενός εκτινάσσοντας το κόστος παραγωγής σε δυσθεώρητα  ύψη και αφετέρου επηρεάζοντας αρνητικά τις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων που κατευθύνονται στη ρωσική αλλά και στην ουκρανική αγορά. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική και ουσιαστική προστασία των αγροτών μας και όχι μόνο λόγια, στα οποία αρέσκεται η κυβέρνηση. Και κυρίως πρέπει να υπάρξει άμεσα, εδώ και τώρα σχεδιασμός για την ενεργειακή και επισιτιστική επάρκεια της χώρας, με αναπροσαρμογή του εθνικού σχεδιασμού για τη νέα ΚΑΠ.

5.Ποια είναι η θέση σας για τη νέα ΚΑΠ; Θεωρείτε ότι είναι προς όφελος των Ελλήνων αγροτών οι προβλέψεις της και τι θα αλλάζατε; Είναι αρκετοί οι πόροι της για τους Έλληνες αγρότες;

Το ΠΑΣΟΚ με την σωστή διαπραγμάτευση στην ΚΑΠ πέτυχε οι Έλληνες αγρότες να έχουν τα δεύτερα  υψηλότερα δικαιώματα ενίσχυσης στην ΕΕ με βάση την έκταση. Η γεωργία έχει χαμηλή οικονομική απόδοση και υψηλό κόστος. Ουσιαστικά το εισόδημα των αγροτών αποτελείται από την αμοιβή της εργασίας τους. Για να υπάρχει κάλυψη του σημαντικού κόστους καταβάλλονται οι επιδοτήσεις στα πλαίσια της ΚΑΠ και οι πόροι των 19,3 δις ευρώ είναι σημαντικοί αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά και κυρίως παραγωγικά.

Η κυβέρνηση απέτυχε να καταθέσει ένα αξιόλογο Εθνικό Σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης. Αυτό έγινε εξ αιτίας της εμμονής της στην πελατειακή αντιμετώπιση των ζητημάτων. Είναι ευρέως γνωστό ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε ουσιαστική διαβούλευση για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική πριν την υποβολή του εθνικού φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα οι περιφερειακές συναντήσεις που διοργάνωσε είχαν τον χαρακτήρα μιας συνοπτικής παρουσίασης στη βάση τετελεσμένων αποφάσεων. Συνεπώς είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιλέγει να προβεί μόνο σε διαχείριση των κονδυλίων της ΚΑΠ και όχι στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού-παραγωγικού Εθνικού Σχεδίου, η ανάγκη εφαρμογής του οποίου είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να συμβάλλουμε να αλλάξει τώρα η λανθασμένη προσέγγιση που μετατρέπει την ΚΑΠ από αναπτυξιακό σε διαχειριστικό εργαλείο για τον αγροτικό κόσμο και τον οδηγεί στον “λήθαργο” των επιδοτήσεων. 

6. Και μια τελευταία ερώτηση. Πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν εκλογές; Είναι έτοιμο το ΚΙΝΑΛ για μια εκλογική μάχη;

Ύστερα από 3 περίπου χρόνια διακυβέρνησης η φθορά της Νέας Δημοκρατίας είναι ορατή παντού, στην ύπαιθρο και σε ολόκληρη τη χώρα. Εάν υπό το φόβο περαιτέρω φθοράς της κυβέρνησης και παρά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας γίνει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα είναι πανέτοιμο. Σε κάθε όμως περίπτωση όποτε και αν γίνουν εκλογές εμείς με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με ανανεωμένες σύγχρονες προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες θα δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Η χώρα  χρειάζεται αλλαγή πορείας και εμείς μπορούμε να την εγγυηθούμε.