Αρχική Απόψεις - Σχόλια Ανδρέας Πουλάς: Τελείωσε η κλεψύδρα για τον Μητσοτάκη

Ανδρέας Πουλάς: Τελείωσε η κλεψύδρα για τον Μητσοτάκη

Για άλλη μια φορά επί διακυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας βρισκόμαστε ενώπιον ενός σοβαρού ζητήματος λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.

Η παρακολούθηση του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μέσω παράνομου λογισμικού παρακολούθησης όπως φαίνεται ότι διαπράχθηκε, συνιστά μία μείζονα πολιτική δοκιμασία για την κυβέρνηση, που την εκθέτει στην κοινή γνώμη και ξεθωριάζει το αφήγημα της.

Παρότι επιχειρεί να αποσυμπιέσει την αποδοκιμασία της κοινωνίας, να διαψεύσει αδιάψευστα γεγονότα, να θολώσει τα νερά και να βρει αποδιοπομπαίους τράγους ακόμα και μέσα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, έχουμε θεσμική και πολιτική υποχρέωση να μην αφήσουμε να περάσει στα ψιλά η θεσμική αυτή εκτροπή, αλλά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Αυτό αποτελεί πολιτικό μας χρέος και δημοκρατικό καθήκον απέναντι σε μία Δεξιά που δεν ξεχνάει τις πολιτικές της καταβολές και τις μεταπολιτευτικές της πρακτικές.

Όπως απέδειξε η γενναία πρωτοβουλία του Προέδρου μας, ο οποίος ζήτησε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τη διερεύνηση του ζητήματος, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν έχει πολιτικά γραμμάτια, δεν κρύβει σκελετούς στη ντουλάπα και σέβεται τους θεσμούς, όπως αρμόζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ο θεσμικός τρόπος που διαχειρίζεται το κορυφαίο αυτό ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας, πιστώνεται από τους πολίτες στον Πρόεδρο, συσπειρώνοντας ένα δημοκρατικό μέτωπο και μεταφέροντας την πολιτική αντιπαράθεση από το παρασκήνιο, τις θεωρίες συνωμοσίας, την αντιπολίτευση των ύβρεων και του πεζοδρομίου, στον φυσικό της χώρο: στο κοινοβούλιο.

Εκτός από το σοβαρό αυτό ζήτημα σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών, αυτός ο τελευταίος χρόνος διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύει και την αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους.

Όπως στην πανδημία, όπου παρουσιάσαμε ένα δυσανάλογα μεγάλο αριθμό θανάτων σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση ενίσχυσε το ΕΣΥ μόνο στα λόγια, ενώ στην πραγματικότητα το άφησε εγκαταλελειμμένο να μάχεται κατά της πανδημίας.

Και όπως στην ενεργειακή κρίση που ξέσπασε ως απότοκος του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία ανέδειξε θεμελιώδεις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ενεργειακή της πολιτική. Η ακρίβεια που έχει προκληθεί σε μία σειρά από προϊόντα πρώτης ανάγκης είναι ζήτημα που καίει τους πολίτες. Στη χώρα μας η κυβέρνηση περιορίζεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και μέτρα πρόχειρα και αποσπασματικά, την ώρα που η κοινωνία βράζει για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την εκτόξευση του κόστους της ενέργειας που επιβαρύνει κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση.

Απέναντι και σε αυτήν την κρίση διαρκείας η κυβέρνηση αποδείχθηκε χωρίς καμία γραμμή άμυνας, χωρίς κανένα σχεδιασμό πέρα από την διανομή διαφόρων «pass» και μάλιστα με κριτήρια που περιορίζουν συντριπτικά τους ωφελούμενους. Ήδη ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι αγρότες αδυνατούν να αντέξουν το δυσανάλογα υψηλό κόστος διαβίωσης τους. Η έλλειψη πρωτοβουλιών για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους συνιστά κυβερνητική επιλογή και όχι συνέπεια της ενεργειακής κρίσης και μάλιστα σε μία χώρα που μπορεί να παράξει άφθονη ενέργεια μέσω των ΑΠΕ, αλλά και από το λιγνίτη, από τον οποίο απεξαρτηθήκαμε βίαια, απροετοίμαστα και με μοναδικούς ωφελούμενους τους επιχειρηματίες της ενέργειας.

Την ίδια ώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδρανούν προκλητικά για να περιορίσουν την αισχροκέρδεια και οι θεσμικοί φορείς κάνουν ότι δεν βλέπουν τις στρεβλώσεις, παγιώνοντας στους πολίτες την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους ισχυρούς και ευνοεί τα συμφέροντα.

Η εξάρτηση μας από το χρηματιστήριο ενέργειας δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα την μετατροπή της από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα και χρηματιστηριακό προϊόν. Έχει άμεσες επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο της χώρας, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας. Εκτός από το ενεργειακό κόστος, οι αγρότες μας έχουν να αντιμετωπίσουν πρωτοφανείς αυξήσεις στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, στα φυτοφάρμακα και στο κόστος παραγωγής. Η κατάσταση αυτή έρχεται να επιδεινώσει τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τον αγροτικό τομέα λόγω των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και λόγω της προβληματικής λειτουργίας του ΟΣΔΕ, του ΟΠΕΚΕΠΕκαι του ΕΛΓΑ, που αντί να ενισχυθούν με προσωπικό και με ψηφιακές υποδομές για την επιτάχυνση των διαδικασιών, παρουσιάζουν δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις που προκαλούν αβεβαιότητα και πλήττουν τον αγροτικό κόσμο.

Παρότι ο αγροτικός τομέας αποκτά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στρατηγική σημασία για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, δεν υπάρχει σχεδιασμός για να στηριχθεί ο μέσος αγρότης, κτηνοτρόφος, και αλιέας, για να λυθεί το πρόβλημα της άρδευσης, να ανασχεθεί η ερημοποίηση των γαιών, να προωθηθεί η ευφυής γεωργία, να διασφαλιστεί το μέλλον και η προοπτική της υπαίθρου, να ενθαρρυνθεί η εξωστρέφειακαι να δοθεί προοπτική στους νέους.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει τη δυνατότητα να σταθεί απέναντι σε μία κυβέρνηση που απογοήτευσε τους πολίτες, υποσχόμενη πολλά στους πολλούς και κάνοντας πολλά για τους λίγους.

Απέναντι στους εξαπατημένους πολίτες, εμείς έχουμε το οπλοστάσιο του κοινωνικού κράτους που θεμελίωσε το ΠΑΣΟΚ, του ΕΣΥ, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότητας, των ίσων ευκαιριών, της αναδιανομής του εθνικού πλούτου, της έμπρακτης στήριξης του κόσμου της υπαίθρου. Αυτή την πολιτική παρακαταθήκη πρέπει να θυμίσουμε στους δημοκρατικούς πολίτες και με αυτή να πορευτούμε στις εκλογές που έρχονται.

*Ο Ανδρέας Πουλάς είναι βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Πηγή: topontiki.gr