Αρχική Περιφέρεια Πελοποννήσου Όταν ο Παναγιώτης Νίκας χαρακτήριζε «παρήγορο» το ενδιαφέρον ιδιωτών για το φυσικό...

Όταν ο Παναγιώτης Νίκας χαρακτήριζε «παρήγορο» το ενδιαφέρον ιδιωτών για το φυσικό αέριο [video]

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκεται το ζήτημα της έλευσης φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, με τα έργα να έχουν ήδη ξεκινήσει στην Μεγαλόπολη και τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινούν και στην Τρίπολη.

Την Παρασκευή (11/6/2021) ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας προχώρησε σε νέα δημόσια τοποθέτηση για το ζήτημα του φυσικού αερίου, επαναλαμβάνοντας ότι τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί (20 εκ. ευρώ) από το ΕΣΠΑ θα διατεθούν μόνο στην κρατική ΔΕΔΑ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία έμμεση απάντηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δύο ημέρες πριν, είχε καλέσει δημοσίως τον κ. Νίκα να διαθέσει τα χρήματα αυτά από το ΕΣΠΑ στα έργα του φυσικού αερίου σε Τρίπολη, Κόρινθο και Μεγαλόπολη, έργα για τα οποία έχει αδειοδοτηθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η εταιρεία Hengas.

«Προσδοκώ ιδιαίτερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου να συμβάλει μέσω του ΕΣΠΑ ώστε ο συνδέσεις και εδώ να έχουν την αντιμετώπιση που πέτυχαμε στη Μεγαλόπολη» είχε πει ο κ. Γεωργιάδης, με τον Περιφερειάρχη ουσιαστικά να απαντά αρνητικά.

Είναι πάρα πολλές οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Νίκα και το 2020 και το 2021 υπέρ της κρατικής ΔΕΔΑ (η οποία όμως οδεύει προς ιδιωτικοποίηση) και εναντίον των ιδιωτών.

“Δεν δεχόμαστε αιτήσεις ιδιωτών με επιλογή συγκεκριμένων πόλεων. Αυτό που δεχόμαστε είναι η ΔΕΔΑ, την κρατική παρουσία τον σχεδιασμό του φυσικού αερίου. Και θέλουμε βεβαιότητες, πότε θα ξεκινήσει, πότε θα ολοκληρωθεί, με τι τιμολόγιο.» ανέφερε στις 5 Ιουνίου του 2020. Αντίστοιχες τοποθετήσεις έχουν επαναληφθεί πολλάκις δια στόματος του κ. Νίκα.

Υπάρχει όμως μια τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου η οποία από τους περισσότερους έχει λησμονηθεί. Ήταν 8 Ιανουαρίου 2020, όταν ο κ. Παναγιώτης Νίκας ενημέρωνε τους δημοσιογράφους, μετά από κάποιες συναντήσεις που είχαν προηγηθεί με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα. Τότε οκ. Νίκας χαρακτήριζε παρήγορο το ενδιαφέρον ιδιωτών για το φυσικό αέριο και τόνιζε ότι «θα το παλέψουμε, αφού έχουμε καθυστερήσει πολύ», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει και η θετική άποψη της Κυβέρνησης.

Το εύλογο ερώτημα το οποίο προκύπτει, εκ των ανωτέρω, είναι πως το ενδιαφέρον ιδιωτών για το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο μετατράπηκε από «παρήγορο» σε … «μη αποδεκτό» και «απορριπτέο»;

Αυτό βέβαια είναι κάτι που μπορεί να το αποσαφηνίσει μόνο ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Το μόνο πάντως που μένει σταθερό είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις στο φυσικό αέριο και ουδέποτε παρέκκλινε από αυτή τη θέση.

πηγή: kalimera-arkadia.gr