Αρχική Περιφέρεια Πελοποννήσου Στο 19ο συνέδριο Ποινικολόγων ο Ναυπλιώτης Βαγγέλης Λαμπρόπουλος

Στο 19ο συνέδριο Ποινικολόγων ο Ναυπλιώτης Βαγγέλης Λαμπρόπουλος

Στο 19ο συνέδριο Ποινικολόγων στην Καλαμάτα βρέθηκε ο γνωστός Ναυπλιώτης Ποινικολόγος Βαγγέλης Λαμπρόπουλος ο οποίος μετά το πέρας του συνεδρίου δήλωσε: “Η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων δικηγόρων είναι παρούσα στις προκλήσεις των καιρών πιο δυνατή και ενωμένη από ποτέ. Είχα την τιμή και τη χαρά να συμμετάσχω στο 19ο συνέδριο της Ένωσης στην Καλαμάτα, να συναντήσω εξαιρετικούς συναδέλφους και φίλους και να ανταλλάξουμε απόψεις και σκέψεις!”

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου

Χρήσιμα συμπεράσματα για τα αποτελέσματα που παράγει ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και τις αλλαγές που χρειάζεται να εισηγηθούν στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, προέκυψαν κατά το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στο συνεδριακό κέντρο του «Elite City Resort», στην Καλαμάτα.

Ακούστηκαν προτάσεις για το οργανωμένο έγκλημα αλλά κυρίως για τον ΠΚ και τον ΚΠΔ, απαραίτητες προκειμένου να βελτιωθεί η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, να διορθωθούν αστοχίες και να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας των ποινών, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι Κώδικες με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι το οργανωμένο έγκλημα δυναμώνει τα τελευταία χρόνια, εφευρίσκοντας συνεχώς τρόπους και μεθόδους για να προηγείται των διωκτικών αρχών.

400 ΣΥΝΕΔΡΟΙ

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι, κυρίως δικηγόροι από την Πελοπόννησο και την Αθήνα, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ενώ έγινε και αναφορά στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στην Πελοπόννησο από τη δικηγόρο Καλαμάτας Κατερίνα Δημαρέση. Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου, βραβεύτηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων Βασίλης Ταουξής.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, αστυνομικοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι, όπως ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, οι καθηγητές Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στράτος Γεωργούλας και Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο διοικητής Ασφαλείας Αττικής Πέτρος Τζεφέρης, οι δημοσιογράφοι Χρίστος Βασιλόπουλος, Πάνος Σόμπολος και Βασίλης Λαμπρόπουλος. Στο συνέδριο, με συνδιοργανωτές τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, συμμετείχαν επίσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρης Βερβεσός, ο αρεοπαγίτης Δημήτρης Τράγκας, καθώς και οι πρώην υπουργοί και δικηγόροι Δημήτρης Τσοβόλας και Αντώνης Φούσας.

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι “στην περιοχή μας δεν συναντάμε συχνά φαινόμενα οργανωμένου εγκλήματος. Δεν υπάρχει υψηλή εγκληματικότητα”. Ωστόσο, είπε, “έχουμε κάποια προβλήματα, τα οποία έχουν κυρίως κοινωνική και πολιτική βάση, όπως είναι το θέμα των Ρομά”. Και πρόσθεσε: “Εχουμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 5-6.000 άτομα (σ.σ. Ρομά), είναι μεταβαλλόμενος ο αριθμός εξαιτίας τού ότι μετακινούνται από άλλες περιοχές, αλλά η επίλυση του ζητήματος αυτού δεν είναι θέμα δικαστηρίων. Οσο και αν έρχονται οι Ρομά στα δικαστήρια για την εγκληματικότητα την οποία παρουσιάζουν -συνήθως χαμηλή- είναι ζητήματα πολιτικής και κοινωνικής φύσης”.