Αρχική Περιφέρεια Πελοποννήσου Ποιος νομός της Πελοποννήσου χάνει μια έδρα στο κοινοβούλιο με τα έως...

Ποιος νομός της Πελοποννήσου χάνει μια έδρα στο κοινοβούλιο με τα έως τώρα δεδομένα της απογραφής πληθυσμού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε ολόκληρη τη χώρα. Η φάση της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, που ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή.

Όσοι δεν μπόρεσαν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Από την άλλη πλευρά, με την απογραφή να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τυχόν μεταβολές στις έδρες των εκλογικών περιφερειών λόγω της μεταβολής του πληθυσμού από την προηγούμενη απογραφή του 2011.

Οι αυξομειώσεις, που είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν, θα έχουν τελικά αντίκτυπο στην κατανομή των εδρών και στο σχεδιασμό όλων των κομμάτων, τα οποία αλλού θα χάνουν και αλλού θα κερδίζουν έδρες.

Η «Καθημερινή» παρουσίασε μια πρώτη εκτίμηση που είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης των εκλογικών καταλόγων του 2011 και του 2021, όπου καταγράφεται η μεταβολή στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεταβολή του πληθυσμού σε συνολικά 16 εκλογικές περιφέρειες. Ειδικότερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μεταβολές θα υπάρξουν μόνο στο Νομό Λακωνίας, που φαίνεται να χάνει μία έδρα (από 3 σε 2).