Αρχική Πολιτισμός 1821 – 2021: Εμβατήριο «Ευζωνάκι» από το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας

1821 – 2021: Εμβατήριο «Ευζωνάκι» από το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας [βίντεο]

1821 – 2021: Δύο χρονολογίες του παγκόσμιου και εθνικού χωροχρόνου. Το ποτάμι των 200 χρόνων που κυλά ανάμεσά τους «αφηγείται» αυτή την αδιάλειπτη συνέχεια μνήμης, ατομικής και συλλογικής που αποτελεί τον πυρήνα της εθνικής ταυτότητας. 
 Το 1821 δεν είναι μόνο η αφετηρία του έθνους-κράτους, αλλά και παρακαταθήκη υποδειγμάτων ηρωικής συμπεριφοράς για τους επερχόμενους, γράφει ο ιστορικός Θάνος Βερέμης, υπογραμμίζοντας τη σύνδεση του χθες με το σήμερα και αποκαλύπτοντας τον αόρατο μίτο της ιστορίας…

Ξετυλίγοντας λοιπόν το κουβάρι αυτής της ιστορικής διαδρομής θελήσαμε να μετουσιώσουμε το ιστορικό παρελθόν και τη σύγχρονη ιστορία σε ένα συνεχές παρόν, μέσω της συνενωτικής λειτουργίας της μουσικής. Θελήσαμε να αποτυπώσουμε το ρυθμό της αέναης και ακατάπαυστης κίνησης της μνήμης και της ιστορίας σε ένα ά – χρονο σχήμα.

Με αυτή την προσδοκία, στο κέντρο του ιστορικού αυτού «πίνακα» μια φιγούρα, αναδύεται επιβλητικά, αυτή του Εύζωνα. Οι Εύζωνοι ήταν επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες. Μέσα από την ιστορική δράση των ευζωνικών ταγμάτων, έχουν αναχθεί σε σύμβολα γενναιότητας για τον ελληνικό λαό. Στις μέρες μας «Εύζωνοι» είναι οι στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι εκτελούν μόνο αποστολές «τελετουργικού» χαρακτήρα, όπως αυτή της συμβολικής φύλαξης του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, που βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος, δίπλα στην Βουλή των Ελλήνων.