Αρχική Πολιτισμός Τριήμερο εκδηλώσεων Επιτροπής Μνήμης Νέας Κίου

Τριήμερο εκδηλώσεων Επιτροπής Μνήμης Νέας Κίου

Τρεις ημέρες Ντοκιμαντέρ στο Πνευματικό κέντρο Νέας Κίου, διοργανώνει η Επιτροπή Μνήμης της Νέας Κίου του Δήμου Άργους Μυκηνών με την υποστήριξη της ΚΕΔΑΜ.

 “Ο άγνωστος σωτήρας” – 13/5/2022, ώρα 7.30μμ

Η άγνωστη ιστορία του Asa Jennings, του μεθοδιστή Αμερικανού πάστορα, του ανθρώπου που έσωσε 350.000 Έλληνες το 1922 στην καταστροφή της Σμύρνης.

Ο Σίντλερ της Σμύρνης (Asa Jennings) αγνόησε την επίσημη πολιτική της χώρας του, δεν έλαβε υπόψη θρησκεία, χρώμα και φυλή. Ήθελε μόνο να σώσει όσο γίνεται περισσότερους δύστυχους συνανθρώπους του. Έδωσε την περιουσία του, έπεισε τους Τούρκους και πίεσε τις ελληνικές αρχές για να εξασφαλίσει την διάσωση των προσφύγων… Και τα κατάφερε.

Η εργασία πραγματοποιήθηκε από μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Άργους και του 1ου Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου Άργους.

Η ταινία βραβεύτηκε με το “Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ” στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ 2019.


 “Σμύρνη- η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης”  – 14/5/2022, ώρα 8.00μμ

Πώς ήταν η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα; Πώς ζούσαν οι Έλληνες δίπλα στις άλλες κοινότητες; Γιατί ήταν τόσο μοναδικό αυτό το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Μεσογείου που ακόμη και σήμερα, εκατό χρόνια μετά την καταστροφή, συνδέεται  στη μνήμη μας με τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1922;

Μέσα από άγνωστο αρχειακό φωτογραφικό και φιλμικό υλικό, που ανακαλύφθηκε και συντηρήθηκε από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΠΡΩΤΕΑΣ ΚΑΙ PROTEUS NY στην Αμερική και την Ευρώπη, η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους ξεδιπλώνουν μια συναρπαστική ιστορία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μαρία Ηλιού

Ιστορικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ

Μουσική: Νίκος Πλατύραχος

Μοντάζ: Αλίκη Παναγή

Φωτογραφία: Allen Moore

Ήχος: John Zecca

Mιξάζ: Γιώργος Μικρογιαννάκης 

 “Η ανατολή έδυσε”  – 15/5/2022, ώρα 8.00μμ

Πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή; Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (2019) και συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαηλιού
Μουσική: Γιάννης Βοργίας
Ιστορικός Σύμβουλος: Ειρήνη Σαρίογλου

Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 και ώρα 8.00μμ στην πλατεία Δημάρχου Κατριλιώτη στη Νέα Κίο το Παραδοσιακό Σύνολο του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας θα παρουσιάσει «Μουσικές με χρώματα και αρώματα από τη Σμύρνη που αγαπήσαμε».