Αρχική Πολιτισμός Ίναχος: Τριήμερο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, Τέχνης & Δραστηριοτήτων

Ίναχος: Τριήμερο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, Τέχνης & Δραστηριοτήτων

Ίναχος Φεστιβάλ Γαστρονομίας, Τέχνης & Δραστηριοτήτων

Κεφαλόβρυσο Αργολίδας, Κεντρική Πλατεία

1 – 2 – 3 Ιουλίου 2022

1η ημέρα
Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Για τη δημιουργία του έργου, η ερευνητική ομάδα του Συλλόγου Έρευνας & Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού και τα ίδια τα παιδιά, εμβάθυναν στους αποσυμβολισμούς των άθλων, μελέτησαν τις αρχές και τους κώδικες της κωμωδίας και συνέπλεξαν με φαντασία στοιχεία που καθιστούν το έργο εύπεπτο στη σύγχρονη πραγματικότητα, με στοιχεία που επικοινωνούν σχεδόν αυτούσια την ατμόσφαιρα της τότε εποχής. Έτσι, επι σκηνής θα δούμε να ζωντανεύουν αετώματα, κινησιολογικοί κώδικες από αγγεία, αλλά και έξυπνα ευρήματα από τη σύγχρονη καθημερινότητα. Θα ακούσουμε γνωστά τραγούδια διασκευασμένα και μελοποιημένα με βάση την αρχαία ελληνική μετρική, και θα νιώσουμε να συνυπάρχουν όλες οι εποχές σε μια διαχρονικότητα.

Τι θα συνέβαινε εάν ο Ηρακλής δεν ήταν ένας αλλά…πολλοί; Εάν κάθε Ηρακλής είχε τη δική του προσωπικότητα και τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων; Αν ένας μικροβιοφοβικός Ηρακλής είχε αποστολή να καθαρίσει τους σταύλους του Αυγεία, ένας Ηρακλής δυνατός δεν τα έβαζε με την Ιππολύτη, αλλά συνεργαζόταν μαζί της ή εάν ο Ηρακλής ήταν ακόμη και…γυναίκα; Ο Ηρακλής δεν ήταν απλά ένας ήρωας. Ήταν και είναι μια ιδέα, ένα πρότυπο, ένα χνάρι στα σημερινά μας μονοπάτια. Καθένας από εμάς μπορεί να είναι Ηρακλής και να κάνει τις αδυναμίες και τις ιδιαιτερότητές του όπλα για να βγει νικητής στη ζωή.

Οι Ηρακλείδες έρχονται στο φεστιβάλ ΙΝΑΧΟΣ και στα μέρη όπου τοποθετείται η δράση των περισσοτέρων άθλων. Εκεί, από όπου ο Ευρυσθέας έδινε τις δοκιμασίες στον ήρωα, εκεί στη λίμνη Λέρνη και πιο πάνω, στη Στυμφαλία. Σε αυτό τον τόπο, στο Κεφαλόβρυσο Αργολίδας, οι άθλοι του Ηρακλή ζωντανεύουν ξανά, με ένα διαφορετικό, πρωτότυπο τρόπο που έχει άφθονο γέλιο να προσφέρει, αλλά και πολλά να διδάξει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη- κείμενα: Βίβιαν Ιωάννου, Αρσινόη Λίλυ Καραδήμα, Κώστας Σαρδέλης
Σκηνοθεσία: Βίβιαν Ιωάννου
Διδασκαλία- Καθοδήγηση:Kώστας Σαρδέλης, Βίβιαν Ιωάννου
Χορογραφίες- Κινησιολογία: Aρσινόη Λίλυ Καραδήμα
Μουσική(επιμέλεια, σύνθεση, μιξάζ): Δαήμων Φουστέρης, Emphasis Studio
Ενδυματολόγος: Dominique Delqausse

ΠΑΙΖΟΥΝ
Άρτεμις Καστανιά
Δημήτρης Παπαβασιλείου
Γιώργος Κυρίος
Νεφέλη Λισγκάρα
Μαριτίνα Λιοδήμου
Ιωάννα Δαλιάνη
Adriano Zenni
Κώστας Σαρδέλης
Αρσινόη Λίλυ Καραδήμα

2η ημέρα
Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

  • Τυροδρομίες Παιχνίδι με ροή του ‘τυροκέφαλου’ στην κατηφόρα!
    Όποιος καταφέρει να ρολάρει το κεφάλι τυρί γραβιέρας στην κατηφόρα χωρίς να του φύγει ή να αναποδογυρίσει είναι δικό του! (10:30-11:30)
  • Αποσυμβολισμός Μυθολογίας “Ο Ζεύς και οι σύζυγοί του” των έργων τέχνης της ζωγράφου Μάρως Κυριάκη από την φιλόλογο Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη (11:30-13:00)
  • Πεζοπορία- Στα μονοπάτια του Ινάχου (11:30-12:30)
  • Μάθημα μαγειρικής “Γκόγκες & τυροπιτάρια” (13:00-14:00)
  • Ομιλία “Η διαδρομή του Φειδιππίδη στους δρόμους κρασιού με ξεναγό τον Παυσανία” (16:00-17:00)
  • Εργαστήριο Αρχαίων Ελληνικών Οργάνων των Γεώργιου Νίκα & Ηφαιστίωνα Βαξεβανέρη (18:00-19:30)
  • Θεατρική παράσταση «4 Ιερές Μανίες» (21:30)

Ένα χοροδρώμενο που αποδίδει ανάγλυφα τις έννοιες της Ιερής Μανίας του Πλάτωνος δένοντας αρμονικά χορό, τραγούδι, αφήγηση, πρόζα και μουσικό διάλογο με αποσπάσματα από τον “Φαίδρο” του Πλάτωνος.

Μια μοναδική καλλιτεχνική σύμπραξη, που ζωντανεύει την φιλοσοφική γνώση μέσω της Tέχνης, παρουσιάζει την μουσικοχορευτική παράσταση “4 ΙΕΡΕΣ ΜΑΝΙΕΣ”.

Οι 4 Ιερές Μανίες παρατίθενται στο έργο “Φαίδρος” του Πλάτωνος και είναι τα “κλειδιά”, ώστε η Ψυχή να ελευθερώσει τις κρυμμένες της δυνατότητες, να βιώσει την έκσταση και να ενωθεί με το Θείον.

Η Μαντική, η Τελεστική, η Ποιητική και η Ερωτική Μανία αποδίδονται μέσω χορού και μουσικής, καθώς πρεσβεύουμε πως η φιλοσοφική γνώση μεταφέρεται άμεσα και αρχετυπικά μέσω της Τέχνης.

Πρόκειται για ένα χοροδρώμενο που αποδίδει ανάγλυφα τις έννοιες της Ιερής Μανίας του Πλάτωνος δένοντας αρμονικά χορό, τραγούδι, αφήγηση, πρόζα και μουσικό διάλογο με αποσπάσματα από τον “Φαίδρο” του Πλάτωνος.

Η καλλιτεχνική σύμπραξη απαρτίζεται από:

Την Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη (σύλληψη, σκηνοθεσία, τραγούδι, χορός, αφήγηση, μελοποίηση ποιημάτων Σαπφούς)

Την Ομάδα Τέχνης & Χορού “ΑΤΡΑΠΟΣ” :
Αρσινόη Λίλυ Καραδήμα (σκηνοθεσία, χορογραφία, χορός),
Λίνα Δαμασκοπούλου (χορός), Κατερίνα Καραδήμα (χορός)

Την Βασιλική Κουσουνή (χορογραφία, χορός)

Την Εβίτα Βασιλακοπούλου (χορός)\

Το μουσικό συγκρότημα “SAOS”
Ηφαιστίων Βαξεβανέρης (τραγούδι, κιθάρα, μπεντίρ, πρόζα, σύνθεση μουσικών κομματιών των SAOS)
Αναστάσιος Μαντζούκας (κρουστά, πνευστά)
Γιώργος Νίκας (άσκαυλος, πνευστά, λύρα)
Αλέξανδρος Χαραλάμπους (τσέλο)
Αναστάσιος Γρατσίας (βιολί)

Τον Νικόλαο Ροκά (πλήκτρα)|

Τον Γιώργο Κουτσιβίτη (σύνθεση μουσικών κομματιών “Εν Δελφοίς”, “Αίνιγμα”, “Υπερίων”)

Την Μυρσίνη Μορέλλι (πρόζα, χορός)

Την εικαστικό Μάρω Κυριάκη (κοστούμια, προσωπεία)

Κοστούμια: IOANNA KOURBELA, Mάρω Κυριάκη

3η ημέρα
Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

  • Πεζοπορία- Στα μονοπάτια του Ινάχου (10:30-11:30)
  • Αποσυμβολισμός Μυθολογίας “Ο Ζεύς και οι σύζυγοί του” των έργων τέχνης της ζωγράφου Μάρως Κυριάκη από την φιλόλογο Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη (11:30-13:00)
  • Μάθημα μαγειρικής “Τραχανάς- η Υπερτροφή” (12:00-13:00)
  • Ομιλία με θέμα Ορφικής – Πυθαγόρειας Φιλοσοφίας (16:00-17:30)
  • Εργαστήριο ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Με την ζωγράφο Μάρω Κυριάκη (17:30-19:30)
  • Mουσική συναυλία ΣΑΟΣ (21:30)

Για πρώτη φορά στις μέρες μας μετά την αρχαιότητα, συναντούμε μελοποίηση σε καθαρά Αρχαίους Ελληνικούς Στίχους, ενδεδυμένη με παραδοσιακά, αλλά και κλασικά μουσικά όργανα, με μουσικούς χρωματισμούς από την Αρχαία Λύρα, σε συνδυασμό με Ελληνικό Παραδοσιακό ήχο.

Η καινοτομία αυτής της μουσικής μπάντας SAOS (Ηφαιστίωνα Βαξεβανέρη, Ιδρυτής-Συνθέτης, ερμηνευτή, καθηγητή Ορθοφωνίας, αρχαίας χορωδίας και Αγωγής Λόγου) είναι ότι για πρώτη φορά στις μέρες μας μετά την αρχαιότητα, συναντούμε μελοποίηση σε καθαρά Αρχαίους Ελληνικούς Στίχους, ενδεδυμένη με παραδοσιακά, αλλά και κλασικά μουσικά όργανα, με μουσικούς χρωματισμούς από την Αρχαία Λύρα, σε συνδυασμό με Ελληνικό Παραδοσιακό ήχο.

Στόχος, είναι η δημιουργία μουσικοχορευτικών παραστάσεων διεθνών προδιαγραφών, που συνδυάζουν το εντυπωσιακό θέαμα με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της Ελληνικής Μυθολογίας και της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, θέτοντας ψηλά τον καλλιτεχνικό πήχη.

Το όφελος που θα αποκομίσει ο θεατής είναι ότι για πρώτη φορά θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει και να δει μελοποιημένο Αρχαίο Ελληνικό στίχο, συνδεδεμένο με Αρχαίες και Παραδοσιακές Ελληνικές κλίμακες και αν θέλει, να συμμετάσχει ο ίδιος στον χορό παίρνοντας μέρος σε μιας υψίστου ποιότητας ψυχαγωγική εμπειρία. Κάτι το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά σαν ολοκληρωμένο έργο παγκοσμίως.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εισιτήρια ΕΔΩ