Αρχική Επικαιρότητα Self test: Υποχρεωτικά από Δευτέρα για υπαλλήλους δήμων, σούπερ μάρκετ

Self test: Υποχρεωτικά από Δευτέρα για υπαλλήλους δήμων, σούπερ μάρκετ [λίστα]

Σε εργαζόμενους Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επεκτείνεται από τη Δευτέρα 19/4 η υποχρεωτική, για μία φορά την εβδομάδα, χρήση self test ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αυτοπρόσωπη παρουσία στην εργασία τους.

Για το Δημόσιο αφορά τους

-Υπαλλήλους ΚΕΠ

-Υπαλλήλους Δήμων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

-Υπαλλήλους καθαριότητας

-Δικαστικοί Λειτουργοί και Δικαστικοί υπάλληλοι

Για τον ιδιωτικό τομέα

-Λιανεμπόριο, Σούπερ μάρκετ και Καταστήματα τροφίμων και ποτών

-Εστίαση

-Μεταφορές (χερσαίες, ακτοπλοϊκές, αεροπορικές\

-Υπηρεσίες καθαρισμού

– Κουρεία κομμωτήρια και Κέντρα Αισθητικής

-Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και Στοιχημάτων.

Η παροχή των self test

Η παροχή των self test θα γίνεται από τους εργαζόμενους δωρεάν από το φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ τους.

Η διαδικασία και οι ποινές για το Δημόσιο

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για το Δημόσιο τα self test θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα 24 ώρες πριν την προσέλευση του εργαζόμενου στον τόπο εργασίας και ισχύει για μία εβδομάδα. Στην περίπτωση, δε, που ο εργαζόμενος καλείται εκτάκτως στη δουλειά το self test θα γίνεται αυθημερόν πριν  την είσοδο στο χώρο  εργασίας.

Σχετικές δηλώσεις θα γίνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα κατατίθενται στον αρμόδιο της Διεύθυνσης Προσωπικού, ο οποίος θα ελέγχεται πειθαρχικά, εφόσον προσέλθει υπάλληλος χωρίς self test. Για υπάλληλο που δεν έχει κάνει self test, προβλέπεται περικοπή αποδοχών, σύμφωνα με το άρθρο 43 του Υπαλληλικού Κώδικα.

Η διαδικασία και οι ποινές για τον ιδιωτικό τομέα

Ο εργαζόμενος θα δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στην πλατφόρμα

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία εάν ο εργαζόμενος δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του

Ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση του και απασχολήσει εργαζόμενο χωρίς self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Αν βρεθεί σε έλεγχο του ΣΕΠΕ εργαζόμενος χωρίς self test, το πρόστιμο ανέρχεται σε 550 ευρώ ανά εργαζόμενο

Τέλος, σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του το self test για τους εργαζόμενους στο ιδιωτικό τομέα, θα μπορεί να γίνει οποτεδήποτε ανάμεσα στην Δευτέρα 19/4 και την Κυριακή 25/4.

πηγή: aftodioikisi.gr