Αρχική Επικαιρότητα Kαταφεύγει σε σκληρά μέτρα ο Μητσοτάκης

Kαταφεύγει σε σκληρά μέτρα ο Μητσοτάκης [βίντεο]

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί που προανήγγειλε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός εξειδικεύτηκε στο Υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασαν τον οδικό χάρτη για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως, παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από πολύ καιρό οι εισαγωγές περιστατικών Covid-19 στα νοσοκομεία ξεπέρασαν τις 100 την ημέρα.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Διαφορετικά όποιος αρνείται να εμβολιαστεί θα απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού του.

Κάθε εισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να έχει πλήρως εμβολιαστεί, είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως τα πρόστιμα για μη τήρηση των κανονισμών είναι ιδιαίτερα τσουχτερά όσον αφορά τις μονάδες φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Όπως διευκρίνισε, ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν έως 200.000 ευρώ.

Έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση στο σύνολό τους και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε.

Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα κρίνει αν για κάποιους λόγους υγείας ορισμένοι από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

«Συστήνω σε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούν» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Στη συνέχεια δηλώσεις έκανε και ο Άδωνις Γεωργιάδης:

«Από 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι διασκέδασης και εστίασης θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και με πληρότητα 85% και με τις αποστάσεις που λειτουργούν στην εστίαση. Για τα υπαίθρια θεάματα μπορεί να λειτουργήσει ως μεικτό με απόφαση του επιχειρηματία.

»Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους -κλειστούς ή ανοιχτούς- με χωρητικότητα 75% και με όριο 25.000 για τα ανοιχτά και 8.000 θεατές για τα κλειστά. Οι ανήλικοι θα μπαίνουν με self test και με την απόδειξη από τον γονέα ότι έχει διεξαχθεί».

«Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να έχουν ενημέρωση για το αν έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοί τους» πρόσθεσε επίσης ο υπουργός, ενώ σημείωσε πως οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις θα λαμβάνουν πέντε ημέρες άδεια αν έχουν εμβολιαστεί.

πηγή: zougla.gr