Αρχική Επικαιρότητα Τα μέτρα «ανάσα» για επαγγελματίες και επιχειρήσεις: Χαρίζεται επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδοτούνται πάγια...

Τα μέτρα «ανάσα» για επαγγελματίες και επιχειρήσεις: Χαρίζεται επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδοτούνται πάγια έξοδα

Τέσσερα συν δύο μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για πάνω από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους συνολικού ύψους 2,5 δισ ευρώ εξειδίκευσης ο υπουργός Οικονομικών μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Το πακέτο στήριξης περιλαμβάνει τον 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, την απαλλαγή του 30% έως 50% από την επιστρεπτέα προκαταβολή και για τους τρεις πρώτους κύκλους, την επιδότηση των πάγιων δαπανών, καθώς και την επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» για τη ρύθμιση των δανείων και στις επιχειρήσεις.

Αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε:

Πρώτον, βελτιώνονται οι όροι για τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η απαλλαγή πλέον φτάνει έως και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Το μέτρο ισχύει για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της, είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020 και διατηρούν τις θέσεις εργασίας των επιχειρήσεων τους.

Παράλληλα, όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60, ενώ προβλέπεται έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής.

Δεύτερον, τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Η απαλλαγή από την επιστρεπτέα θα είναι στο 50% με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Ο νέος κύκλος θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό με βάση την πτώση του τζίρου το πρώτο τρίμηνο του 2020. Δικαιούχοι θα είναι και όσοι έκαναν έναρξη εργασιών μετά το Δεκέμβριο 2019, ανεξαρτήτως τζίρου και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλους κύκλους.

Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.

Τρίτον με στόχο την διατήρηση των θέσεων εργασίας, θα επιδοτηθεί ένα σημαντικό ποσοστό των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Η κάλυψη των παγίων δαπανών θα γίνουν με τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.

Στο μέτρο θα ενταχθούν οι παροχές στους εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα έξοδα ύδρευσης και ενέργειας, τα ενοίκια, οι χρεωστικοί τόκοι, ποσοστό παγίων δαπανών και επιδοτήσεων που έχουν ληφθεί.

Τέταρτον, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων στο εξής θα περιλαμβάνει και τις μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Η επιδότηση θα αφορά εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:

  • Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.
  • Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.
  • Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης.
  • Κριτήρια τα οποία επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς περιορισμό ως προς το ανώτατο όριο οφειλής για αυτές.

Συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται στα εξής ποσοστά:

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια:

Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:

Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Επίσης οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Ενώ διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.

Άρθρο του Αλέξανδρου Κλώσσα