Αρχική Επικαιρότητα Προς επίταξη ιδιωτών ιατρών – «Έμφραγμα» στο ΕΣΥ

Προς επίταξη ιδιωτών ιατρών – «Έμφραγμα» στο ΕΣΥ

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα στο σύστημα υγείας και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών και προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά, το συντομότερο δυνατό, κυρίως για τις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επισκέφθηκε το «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο Βόλου, το οποίο τις τελευταίες ημέρες δέχεται τεράστια πίεση από τον μεγάλο αριθμό περιστατικών κορωνοϊού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα γίνει επίταξη γιατρών  αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά τους.

Μ. Γκάγκα: Τον δημόσιο τομέα Υγείας πρέπει να τον βοηθήσει και ο ιδιωτικός

Άλλωστε, κάτι ανάλογο δήλωσε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που επισκέφθηκε την Τρίτη το πρωί το «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο Βόλου, το οποίο τις τελευταίες ημέρες δέχεται τεράστια πίεση από τον μεγάλο αριθμό περιστατικών κορονοϊού.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε ότι «το σύστημα υγείας έχει ενισχυθεί πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ένα σύστημα που δέχεται επιπλέον εισαγωγές έχει μεγαλύτερη δυσκολία και θέλουμε να δούμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε» και προσέθεσε: «Εργαζόμενοι και γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν και είμαστε κοντά τους. Γίνονται συνεχώς προσλήψεις προσωπικού με προκηρύξεις, πάνω από 2.500 γιατροί έχουν προσληφθεί και είναι σε εξέλιξη προκηρύξεις και επικουρικού προσωπικού. Πρόθεση και απόφαση μας είναι να βοηθήσουμε τον δημόσιο τομέα, αλλά πρέπει να βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας και υπάρχει περίπτωση να μπούν και καινούργια κρεβάτια και κλίνες, covid και no covid. Γίνεται σε συνεννόηση με τις Υγειονομικές Περιφέρειες σε ό,τι χρειάζεται».

Σε σύσκεψη με τη διοίκηση του νοσοκομείου, τη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, διευθυντών κλινικών και εργαζομένων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυρία Γκάγκα επισήμανε ότι «εδώ και πολλά χρόνια δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για το πόσους γιατρούς χρειαζόμαστε και οι ειδικότητες δεν παράγονται από τη ημέρα στην άλλη. Δεν είναι διαδικασία που κρατάει δύο μήνες».

Στη σύσκεψη αναφέρθηκε δε, ότι εφόσον υπάρξει ανάγκη για ακόμη περισσότερες νοσηλείες, θα διατεθεί και ο 7ος όροφος του «Αχιλλοπούλειου», ενώ είναι διαθέσιμες επιπλέον 10 κλίνες για non covid ασθενείς στην πολυκλινική «Ελπίς» στον Βόλο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμη Τσάμη και συζήτησαν για ένταξη και ιδιωτών γιατρών στο σύστημα για τις ανάγκες της πανδημίας, που θα μπορούν να καλύπτουν το πρωινό ωράριο, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των εφημεριών και θα αμείβονται με 2.000 ευρώ το μήνα αφορολόγητα και 250 ευρώ η κάθε εφημερία, που όμως θα φορολογηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου απευθύνει κάλεσμα στους γιατρούς της Μαγνησίας, κυρίως παθολόγους και πνευμονολόγους να ενταχθούν στο σύστημα και να βοηθήσουν τους ασθενείς που έχουν ανάγκη.

Το «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο Βόλου, ένα από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, τις τελευταίες ημέρες δέχεται τεράστια πίεση λόγω πολλών περιστατικών ασθενών με covid-19 και ήδη το τελευταίο 24ωρο νοσηλεύονται 114 άνθρωποι με covid, έχουν διατεθεί 3 κλινικές για αυτό τον σκοπό και ίσως ανοίξει και τέταρτη. Πλήρεις είναι και οι 5 θάλαμοι αρνητικής πίεσης.

Θ. Πλεύρης: Θα γίνει επίταξη γιατρών αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά τους

Για το αίτημα της Πολιτείας σε ιδιώτες γιατρούς, να συμβάλουν στη νοσηλεία ασθενών covid-19, ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας την Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, είπε ότι τώρα ενημερώνονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι, έτσι «ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση σε αυτή την πρόσκληση, η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε επίταξη των υπηρεσιών».

Ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί και οι γιατροί θα έρθουν οικειοθελώς, πρόσθεσε και κατέληξε: «Επειδή το Εθνικό μας Σύστημα πιέζεται και απουσιάζουν συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών, εάν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση, και όταν λέω άμεσα εννοώ στην τρέχουσα εβδομάδα, και δεν καλυφθούν οι θέσεις ή μέρος αυτών των θέσεων, τότε θα πάμε και σε επίταξη υπηρεσιών. Προσέξτε, αναφέρομαι στις περιοχές οι οποίες πιέζονται, όχι συνολικά. Δεν θα ξεκινήσουμε συνολικά. Πιστεύω ότι με την καλή συνεργασία των Ιατρικών Συλλόγων και με τον σχεδιασμό που έχουμε από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, θα το λύσουμε»

Ευρεία τηλεδιάσκεψη για τις τελικές αποφάσεις

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Ιατρικών Συλλόγων από τις «κόκκινες» περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας για να καθοριστούν οι ανάγκες σε κάθε νοσοκομείο.

Στη συνέχεια εάν δεν καλύπτονται οι ανάγκες από τους ιατρούς του ΕΣΥ, θα δοθεί εντολή, ώστε να ετοιμαστούν φύλλα πορείας για τους ιδιώτες ιατρούς που θα κληθούν να στηρίξουν το σύστημα υγείας στη νέα μάχη απέναντι στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

πηγή: zougla.gr