Αρχική Εκκλησιαστικά Ο Εσπερινός της Αγάπης στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο

Ο Εσπερινός της Αγάπης στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο

Παρουσία πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο.

Το Ευαγγέλιο όπως είθισται διαβάστηκε και σε ξένες γλώσσες, όπως τα αγγλικά και τα τούρκικα.

Τον Εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ. κ. Νεκτάριος όπου στο τέλος μοίρασε κόκκινα αυγά στους πιστούς, ενώ την ακολουθία παρακολούθησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και πρώην Δήμαρχος Δάφνης Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Ιωάννης Μαλτέζος καθώς και ο Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος Αργολίδας Βασίλης Σιδέρης.

Τι είναι ο Εσπερινός της Αγάπης  

Η Ανάσταση του Χριστού είναι ο θεμέλιος λίθος της Ορθόδοξης Πίστης. Είναι ο ακλόνητος βράχος, επάνω στον οποίο είναι κτισμένη η «Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία».

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου συμβολίζει τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή, και κατ’ επέκταση την ανάσταση της δικής μας ταπεινής υπόστασης. Σημαίνει και ενισχύει την ελπίδα για την ανθρώπινη Θέωση, καθώς μέσω της Ανάστασης αποκτά άλλο νόημα η Ζωή και ο Θάνατος. Ο θάνατος για τους χριστιανούς δεν είναι πια το τέλος της παρούσας ζωής, αλλά ο προσωρινός αποχωρισμός της ψυχής από το σώμα. Ο Χριστός άνοιξε τις πύλες του Άδη, αναστήθηκε και μαζί Του ανέστησε τον άνθρωπο. Νίκησε το Θάνατο και τη φθορά της φύσης τη μετάλλαξε σε αφθαρσία. Μέσω της θυσίας Του, μας έδειξε το δρόμο για την αθανασία, για την ελευθερία του Πνεύματος.

Την Κυριακή του Πάσχα η Εκκλησία αφήνει πίσω τον πόνο, τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης και διακηρύττει την αγαλλίαση και την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση.

Το απόγευμα της Κυριακής οι απανταχού Ορθόδοξοι τελούν τον «Εσπερινό της Αγάπης». Το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δεκάδες ξένες γλώσσες για να διατρανωθεί παγκοσμίως η εποχή της Αναστάσιμης ελπίδας. Ο Εσπερινός ονομάζεται και «Αγάπη», επειδή ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε για την αγάπη των ανθρώπων. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να μορφώσει λυτρωτική σχέση κοινωνίας με το Θεό. Για να αποκτήσει ο άνθρωπος προοπτική σωτηρίας, μια προοπτική θεμελιωμένη στην άφθαρτη, άνευ όρων και ορίων αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο.