Αρχική Εκκλησιαστικά Μια ακόμη μαύρη σελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος με ”άρωμα” από Αργολίδα

Μια ακόμη μαύρη σελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος με ”άρωμα” από Αργολίδα

Λίγες σκέψεις για μια ακόμη μαύρη σελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος..

Οι ελληνοαμερικανοί σχεδιαστές μόδας Ευάγγελος Μπούσης (από την Αργολίδα) και ο Peter Τούντας απέκτησαν μέσω παρένθετης μητέρας δύο κόρες. Θέλησαν λοιπόν οι ίδιοι, να τις βαφτίσουν στην πατρίδα μας και ζήτησαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. κ. Ελπιδοφόρο να τελέσει το μυστήριο, όπως και έγινε. Ο Αρχιεπίσκοπος κατά τα ειωθότα ζήτησε και έλαβε την άδεια του οικείου Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Αντωνίου. Όταν έγινε όμως γνωστό από τα ΜΜΕ το φύλο των γονέων των μικρών κοριτσιών, απέστειλε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος μια οργισμένη επιστολή (δείτε την παρακάτω) στην οποία κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ότι ενήργησε αυτοβούλως, αυθαιρέτως και αντικανονικός  γράφοντας μάλιστα ”ουδεμία γνώσει είχα περί του εν τέλει τελεσθέντος”.

Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε και αποφάσισε να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Ελπιδόφορο.

Για το θέμα αυτό αξίζει να κάνουμε τρεις παρατηρήσεις κι όπως γράφει και το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον άλλωστε ”Ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω”.

  1. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει τους δικούς της κανόνες στους οποίους κανείς – εκτός από τα αρμόδια όργανα – δεν δικαιούται να παρέμβει. Τα όποια δογματικά κωλύματα λύνονται από το ίδιο το σώμα της Εκκλησίας και κρίνονται από την κοινωνία σε βάθος χρόνου.
  2. Παραμένει ασαφές τι ακριβώς ζητά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Μητροπολίτης Γλυφάδας με τις διαμαρτυρίες τους. Από τα  διαμειφθέντα όμως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι εάν γνώριζαν μάλλον θα απαγόρευαν το μυστήριο. Θα άφηναν δηλαδή αβάπτιστα δύο μικρά κορίτσια. Παρά το γεγονός ότι ΚΑΝΕΝΑΣ λειτουργικός κανόνας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.
    Και εν πάση περιπτώσει, αν υποθέσουμε ότι οι γονείς έχουν υποπέσει σε κάποιο αμάρτημα και δεν εγκρίνει η εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος θα τιμωρούσε αυτά τα δύο παιδιά, παρ’ ότι δεν έχουν καμία ευθύνη, αφήνοντας τα έξω από το σώμα της εκκλησίας;
  3. Ο κόσμος αλλάζει και μαζί αλλάζουν και οι ανάγκες του. Μαζί με την παραδοσιακή οικογένεια, υπάρχουν σήμερα ομόφυλες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, άθρησκες και άθεες οικογένειες. Υπάρχουν ζευγάρια που έκαναν πολιτικό γάμο κι άλλα που υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης.
    Αν κάποια στιγμή θελήσουν να έρθουν κοντά στο θεό η Εκκλησία θα τους αρνηθεί την μετοχή στην Θεία Κοινωνία;

Πολύς κόσμος ίσως να μην το γνωρίζει αλλά η Οικουμενική Ορθοδοξία, έδειξε πολλές φορές τον δρόμο προς την λύτρωση. Στον 20ο αιώνα ο τότε Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος τα έβαλε με τους γερμανούς για να διασώσει τους Εβραίους του νησιού (δείτε εδώ). Ο Αμερικής Ιάκωβος στάθηκε πλάι στον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ (δείτε εδώ) διαδηλώνοντας με κίνδυνο της ζωής του, κατά του ρατσιστικού μίσους που επικρατούσε τότε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επειδή οι εποχές είναι γεμάτες προκλήσεις και πολλοί ανάμεσα μας τιμούν και διψούν την δικαιοσύνη όπως αναφέρει και ο Ματθαίος στους μακαρισμούς, θα ήταν ωφέλιμο για πολλούς ιεράρχες και ιερείς (και στην Αργολίδα!) να πολιτεύονται λιγότερο και να διακονούν περισσότερο!

Π.Τ

Η επιστολή του Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Αντωνίου