Αρχική Επικαιρότητα Έκτακτη κρατική οικονομική ενίσχυση στην Εκκλησία με σφραγίδα Κεραμέως

Έκτακτη κρατική οικονομική ενίσχυση στην Εκκλησία με σφραγίδα Κεραμέως

Και επίσημα όλες οι νόμιμες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας και βεβαίως η Ορθόδοξη Εκκλησία θα ενισχυθούν οικονομικά λόγω της πανδημίας.

Μετά από συμφωνία με τον αρχιεπίσκοπο κατατέθηκε και επίσημα στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά την Εκκλησία της Ελλάδος και άλλους θρησκευτικούς φορείς της χώρας, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας.

Η ενέργεια της Κυβέρνησης και ειδικά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, την οποία έχει ήδη ευχαριστήσει δημοσίως τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και η Ιερά Σύνοδος, κατατέθηκε ως τροπολογία στο κατεπείγον σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και προβλέπει πως «Το Δημόσιο δύναται να καταβάλει εφάπαξ έκτακτη επιχορήγηση προς το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Κρήτης, τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.), τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα (Ε.Ν.Π.), τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα (Θ.Ν.Π.) του ν. 4301/2014 (Α’ 223), που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου και τις θρησκευτικές κοινότητες που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες τους λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωvοϊού COVID – 19 και να ενισχύσουν το φιλανθρωπικό τους έργο». Επιπλέον προβλέπεται πως «με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται το ύψος της επιχορήγησης, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησής της ανά δικαιούχο, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, και κάθε άλλο συναφές ζήτημα για την εφαρμογή».

Αξίζει να σημειωθεί πως το κλείσιμο των ναών στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία στους ναούς και τις Μητροπόλεις ολόκληρης της χώρας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ως προς την διαχείριση του τεράστιου φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας κάτι το οποίο είχε επισημάνει στον υπουργό Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος. Πλέον με την υπουργική τροπολογία που κατέθεσε η κα. Κεραμέως που ως επισπεύδουσα εισάγει στη Βουλή το θέμα μέσω του Υπουργείου Υγείας θεωρείται θέμα χρόνου να υπάρξει η απαραίτητη ενίσχυση της Εκκλησίας, που παρά την προβληματική που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας, δεν έχει σταματήσει να προσφέρει στους πολίτες που ζητούν την βοήθεια της.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα των ναών και των μητροπόλεων έχουν ελαχιστοποιηθεί τον τελευταίο με αποτέλεσμα η κυβέρνηση αναλάβει πρωτοβουλία να ενισχύσει τις μητροπόλεις για να μπορέσουν να πληρώσουν τους λαϊκούς υπαλλήλους οι οποίοι δεν μισθοδοτούνται από το δημόσιο.