Αρχική Επικαιρότητα Οι αριθμοί της Εστίασης, Αλήθειες και Ψέματα (video)

Οι αριθμοί της Εστίασης, Αλήθειες και Ψέματα (video)

Με ένα βίντεο οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης δίνουν τις δικές τους απαντήσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα καταστήματα τους, τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

ΨΕΜΑΑΛΗΘΕΙΑ
Η εστίαση διατήρησε το τζίρο της το 2020Η εστίασε έχασε το 38% του τζίρου της και υπολειτουργούσε με ζημιά το 2020
Η εστίαση υποστηρίχτηκε με ρευστότητα περισσότερο από κάθε άλλο κλάδοΣυνολικά από τις επιστρεπτέες προκαταβολές έχουν δοθεί 815 εκατ. Ευρώ, από τα συνολικά 6,8 δις (12%), σε περίπου 64.000 επιχειρήσεις εστίασης.
Μείωση ΦΠΑ στο 13%Προσωρινή μείωση στα ροφήματα και στον καφέ στο 13% (προεκλογική δέσμευση) και ενώ τα καταστήματα είναι κλειστά με μηδενικούς τζίρους.
Κάλυψη παγίωνΚάλυψη ενοικίων Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Οι υπόλοιποι μήνες, κάλυψη του 40% ή καθόλου. Όλα τα υπόλοιπα πάγια χρεώθηκαν κανονικά σε χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης.
Χρηματοδότηση – ΤΕΠΙΧΜηδενική πρόσβαση του κλάδου στον τραπεζικό δανεισμό.
Προγράμματα ΕΣΠΑΑποκλεισμός χιλιάδων επιχειρήσεων εστίασης από ευρωπαϊκούς πόρους, λόγω κακής δομής των προγραμμάτων όλων των περιφερειών. Διάθεση 60 εκ. για πρόγραμμα θερμαντικών σωμάτων σε κλειστά μαγαζιά με ελάχιστη απορρόφηση.
Η Επιστρεπτέα 6 θα στηρίξει την εστίασηΗ Επιστρεπτέα 6, άφησε εκτός χρηματοδότησης χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης ενώ ενίσχυσε με λιγότερα ποσά και από την αποζημίωσης ειδικού σκοπού επιχειρηματίες.
Εισφορές ΕΦΚΑΌλοι οι επιχειρηματίες της εστίασης αντιμετωπίστηκαν ως πολίτες ειδικής κατηγορίες αφού χρεώθηκαν ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες που υπολειτουργούσαν αλλά και για αυτούς που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή