Αρχική Επικαιρότητα Ν. Τζανάκης: Από 3.000-6.000 τα καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού τον Αύγουστο

Ν. Τζανάκης: Από 3.000-6.000 τα καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού τον Αύγουστο

Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι το καλό σενάριο θα είναι οι 3.000 μολύνσεις ημερησίως τον Αύγουστο και το απευκταίο οι 6.000.

Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο, προειδοποίησε συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ παρουσιάζοντας σχετικό πίνακα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη το ευμενές σενάριο των 3.000 κρουσμάτων θα πραγματοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει ή θα αυξηθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός και θα προσπαθήσουμε να πειθαρχήσουμε στα μέτρα. «Αν τα τηρήσουμε, ενδεχομένως να υλοποιηθεί αυτό το ευμενές σενάριο» σημείωσε.

Συμπλήρωσε δε ότι η πιο σωστή ίσως πρόβλεψη, αυτό που τελικώς θα γίνει, είναι τα 4.000 κρούσματα προς τις αρχές Αυγούστου και βεβαίως θα ξεπεράσουμε τα 3.000 περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου.

Αν πέσει ο εμβολιαστικός ρυθμός περίπου 30% με 50% απ’ ό,τι είναι τώρα, τα κρούσματα δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 6.000, υποστήριξε, υπογραμμίζοντας ότι «επομένως πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αυξήσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό».

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ξεκινά την επιχείρηση πειθούς, προκειμένου να αυξηθεί η ταχύτητα των εμβολιασμών και να χτιστεί το τείχος ανοσίας, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, με τις σχετικές ανακοινώσεις για στοχευμένους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και αλλαγές στη λειτουργία των κλειστών χώρων διασκέδασης, να αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο τραπέζι πάντως βρίσκεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αρχικά για τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων, ενώ σειρά θα πάρουν μετά οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δομές υγείας.Σε δεύτερο χρόνο, εξετάζεται ο εμβολιασμός να καταστεί υποχρεωτικός και στο προσωπικό που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, καθώς και στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Εξάλλου, σχετικά με τις κατασκηνώσεις και τα κρούσματα που εντοπίστηκαν ο καθηγητής Τζανάκης μιλώντας στο Mega τόνισε: «Στην παρούσα υγειονομική κατάσταση τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις κατασκηνώσεις είναι ελλιπή, δεν γίνεται τα παιδιά να μπαίνουν με σελφ ή ράπιντ τεστ και να τα υπηρετούν άνθρωποι μη εμβολιασμένοι. Είναι βραδυφλεγείς βόμβες εκεί μέσα. Υπάρχει έντονη κινητικότητα. Θα μπορούσε να είναι εξαιρετική κοινωνική φούσκα για τα παιδιά αν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στεγανοποιούσαν την είσοδο του ιού». Και πρόσθεσε ο καθηγητής: «10% των παιδιών θα νοσήσουν από αυτές τις δύο κατασκηνώσεις».

πηγή: naftemporiki.gr