Αρχική Επικαιρότητα Διαδικτυακή ημερίδα: Το Mανιφέστο των Λαμπράκηδων

Διαδικτυακή ημερίδα: Το Mανιφέστο των Λαμπράκηδων

Διαδικτυακή  ημερίδα, με αφορμή την επανέκδοση του ιστορικού ντοκουμέντου «Το  Μανιφέστο των Λαμπράκηδων», για τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη και τα 58 χρόνια από την δολοφονία του  Γρηγόρη Λαμπράκη, διοργανώνεται την Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, από τις 7 έως τις 9 το βράδυ.

Η επανέκδοση του ιστορικού ντοκουμέντου, εμπλουτισμένου με εξαιρετικό υλικό και με εισαγωγικό σημείωμα του Μίκη,  έγινε από το «Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας» και τις εκδόσεις«Ελληνικά Γράμματα»,  που, μαζί με την εφημερίδα «Μακεδονία» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης, είναι και οι διοργανωτές της ημερίδας. Ομιλητές της ημερίδας,  θα είναι εκπρόσωποι των συντελεστών – διοργανωτών, μελετητές και ιστορικοί, άνθρωποι της τέχνης, του πολιτισμού και δημοσιογράφοι, με  λόγο και ρόλο, σε μια  συγκλονιστικήστιγμή της πολιτικής ιστορίας της χώρας. Μια ιστορικήστιγμή,   που σημαδεύτηκε από μια πολιτική δολοφονία και κατάφερε,  με την ψυχή και την φωνή του Μίκη, την δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού και πολιτιστικού κινήματος της νεολαίας της εποχής,  με πάνω από 300.000 μέλη.

Την ημερίδα υποστηρίζουν: οι Δήμοι, Γορτυνίας, Τρίπολης, Ίλιου, Νεάπολης Συκεών και η  Αντιπεριφέρεια Αρκαδίας.

Θα μιλήσουν: ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας ,  η  Αναστασία Βούλγαρη, συγγραφέας – επιμελήτρια συγγραφικών έργων του Μίκη Θεοδωράκη,  η Υφυπουργός Μετανάστευσης – Ασύλου  Σοφία Βούλτεψη, κόρη του δημοσιογράφου, τότε της «Αυγής»  Γιάννη Βούλτεψη, που συνέβαλε στην εξιχνίαση της δολοφονίας και στην αποκάλυψη της δράσης του παρακράτους,   ο ποιητής, στιχουργός, συγγραφέας και δημοσιογράφος Φώντας Λάδης, ο  Γιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος και συγγραφέας με συγγραφικό και αρχειακό υλικό δεκαετιών του συνθέτη,  ο δημοσιογράφος και πολιτικός  Γιώργος Ρωμαίος, ο οποίος ως απεσταλμένος, τότε,  των εφημερίδων «Βήμα» και «Νέα», συνέβαλε τα μέγιστα στο ξεσκέπασμα  των παρακρατικών και στην εξιχνίαση της δολοφονίας του Λαμπράκη και  ο  Λαοκράτης  Λευτέρης  Χαλβατζής, γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας.

Παρεμβάσεις θα κάνουν: ο Πρόεδρος των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα» Παύλος Παπαχριστοφίλου, ο Πρόεδρος της εφημερίδας «Μακεδονία» Παναγιώτης Καραμόσχος, ο διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τρίπολης Δημήτρης Μανιατάκος και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του δολοφονημένου βουλευτή, αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν:ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος& μέλος του Μουσείου,οι δήμαρχοιΓορτυνίας Στάθης Κούλης, Τρίπολης Κώστας  Τζιούμης, Ίλιου Νίκος Ζενέτος, Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης,  ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, η Γενική Γραμματέας του Μουσείου & Περιφερειακή ΣύμβουλοςΔημητρακοπούλου Ευγενία, ο ταμίας του Μουσείου & Περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος και ο  πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης  του δήμου Γορτυνίας  Παϊκος Αναγνωστόπουλος.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό θα κάνει η δημοσιογράφος  Σμαρώ Γεωργιάδου.

Χορηγοί της ημερίδας είναι οι εταιρίες  «ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ Α.Ε.»  και  «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ»

Με την παράκληση να δημοσιευθεί, μεταδοθεί, αναρτηθεί.

Η ημερίδα θα μεταδοθεί απευθείας:

  1. από το κανάλιΜουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας στο ΥοuΤubeκαι τη σελίδαστο

Facebook: https://www.facebook.com/mikistheodorakis.museum

Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας: Μπροστά στην πρόκληση της νέας εποχής!

Το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, βρίσκεται στο ομώνυμο παραδοσιακό χωριό της Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας, όπου ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν για δύο χρόνια εκτοπισμένος από την Χούντα. Στεγάζεται στο παραδοσιακό πέτρινο σχολείο του χωριού. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2006. Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί ως νέο νομικό πρόσωπο, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναβάθμισης του. Ήδη, σε συνεργασία με το Δήμο Γορτυνίας, προωθείται η οργάνωση Ψηφιακού Μουσείου και με τον Δήμο Ίλιου στην Αθήνα, η  λειτουργία παραρτήματος του Μουσείου.

Πληροφορίες:

  1. Πληροφορίες: Σμαρώ Γεωργιάδου  τηλ. 6945 892027, smarogeorgiadou@gmail.com
  2. Email address:  museummikistheodorakis@yahoo.com

Facebook: https://www.facebook.com/mikistheodorakis.museum