Αρχική Δήμος Ναυπλιέων 1ο Ετήσιο Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης στο Ναύπλιο

1ο Ετήσιο Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης στο Ναύπλιο [πρόγραμμα]

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ διοργανώνουν το 1ο ετήσιο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης, προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα Ναυπλιώτη ποιητή Νίκου Καρούζου από την ποιητική πένα του οποίου  πηγάζει και ο τίτλοςτης πρώτης διοργάνωση «Μες στην Ορμή της Ερημιάς Γινόμαστε Διάφανοι».

Οι φετινές εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στον αύλειο χώρο της Πινακοθήκης, και η ώρα έναρξης είναι 20:00.

Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, Φαίη Τζανετουλάκου, Αντρέα Μαντά, Βασιλική Σαγκιώτη, Μαρία Ράλλη .

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ ο Δήμος Ναυπλίου εκκινεί με την UrbanAct το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα streetart-δημόσιων τοιχογραφιών στην πόλη, ενταγμένο στο 1ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης.

Η πρώτη τοιχογραφία υλοποιείται στο 1ο Λύκειο Ναυπλίου από τον streetartistKez.


Η θεματική της τοιχογραφίας είναι ο ποιητής Καρούζος και όπως αναφέρει η επιμελήτρια και κριτικός τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου, «μέσα στη φύση της ανθρώπινης κατάστασης, κεντούσε τα λόγια του ο ποιητής, και όταν ολοκλήρωνε τη μοναχική του περιήγηση στις περιοχές που σύχναζαν οι καθημαγμένοι ερασιτέχνες του Πραγματικού, που τόσο αγαπούσε να μελετάει, τότε έσταζαν τα μελάνια του γλυκόπιοτο πολύχρωμο σκοτάδι, εκείνες τις ώρες που η μοναξιά απειλεί με ένα μαχαίρι γεμάτο σιωπή. 

Η αποτύπωση της μορφής του, ως πορτρέτο της ύλης αυτού του σπάνιου πνεύματος, από τους δημιουργούς της UrbanAct, μέσα στο αστικό τοπίο της πόλης που τον γαλούχησε, στον τοίχο-καμβά μίας παιδαγωγικής μήτρας, είναι μια ύψιστη πράξη αντανάκλασης της παιδευτικής δύναμης της Ποίησης, που εξυψώνει και εξυμνεί την ίδια τη Ζωή».

Θα ακολουθήσουν τοιχογραφίες από τον streetartist SAME84 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου με θέμα η Τέχνη ως Ίαση και τον streetartist RTMONE στο 1ο Δημοτικό Σχολείο με θέμα την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής που εορτάζεται το ίδιο διάστημα.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο, 19.06.2021

 8:00 μμ: Έναρξη / Χαιρετισμοί

 8:20 μμ: Αντρέας Μαντάς/ Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Σολωμός, ὝμνοςεἰςτὴνἘλευθερίαν (στροφές 1 έως 40)

 8:30 μμ: Θεοδόσης Σπαντιδέας: Επιστήμη της Εποχής. Αναφορά στις διεθνείς επιστημονικές ανακοινώσεις και εξελίξεις και σύγκριση με την κατάσταση στην Ελλάδα κατά τις αρχές του 19ου αιώνα, την ίδρυση των πρώτων ιδρυμάτων: Γυμνάσιο, Σχολή Ευελπίδων, Πανεπιστήμιο Αθηνών κλπ)(διάλεξη)

 9:00 μμ: Αντρέας Μαντάς/ Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Σολωμός, ὝμνοςεἰςτὴνἘλευθερίαν (στροφές 41 έως 80)

9:30 μμ: Φαίη Τζανετουλάκου: Παρουσίαση του βίντεο Κρυφό Σχολειό της εικαστικού Μαρίνας Γιώτη, όπως αυτό είχε πρόσφατα παρουσιαστεί στην

Documenta 14 και στα Θεωρήματα 2 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (διάλεξη)

10:00 μμ: Αντρέας Μαντάς/ Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Σολωμός, ὝμνοςεἰςτὴνἘλευθερίαν (στροφές 81 έως 120)

10:10 μμ: Τάσος Γουδέλης: Το 1821 στην πεζογραφία (διάλεξη)

10:45 μμ: Αντρέας Μαντάς/ Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Σολωμός, ὝμνοςεἰςτὴνἘλευθερίαν (στροφές 121 έως 158)

Κυριακή, 20.06.2021

8:00 μμ: Αντρέας Μαντάς: Άγγελος Σικιελιανός, Μακρυγιάννης

8:10 μμ: ΦαίηΤζανετουλάκου / Γ. Ι. Μπαμπασάκης: ΡήγαςΦεραίος, ΣχολείονΝτελικάτωνΕραστών (αποσπάσματα)

8:30 μμ: Λαμπρινή Καρακούρτη: Σύμβολα και Συμβολισμοί στην Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή: ένα εθνεγερτικό μέσο προετοιμασίας του Αγώνα της Ανεξαρτησίας (διάλεξη)