Αρχική Δήμος Ναυπλιέων Το μήνυμα του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου για την Ημέρα Μνήμης της...

Το μήνυμα του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Σήμερα τιμούμε τη Μνήμη των θυμάτων ενός μεγάλου εγκλήματος στην σύγχρονη Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου που απομακρύνθηκαν βίαια από τις εστίες τους, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν σε μια οργανωμένη προσπάθεια αφανισμού από τους Οθωμανούς. Τα απεχθή και φρικαλέα εγκλήματα που συντελέστηκαν δεν επιτρέπεται να ξεχαστούν ποτέ.

Οι Έλληνες του Πόντου ήλθαν ως πρόσφυγες στο ελληνικό κράτος και έχτισαν με πολύ κόπο και αξιοθαύμαστο κουράγιο μια νέα ζωή. Το Ποντιακό στοιχείο σήμερα κρατάει ζωντανή την βαριά κληρονομιά του, τις παραδόσεις του και την ιδιαίτερη ταυτότητά του σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Στο Ναύπλιο και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας οι Ποντιακής καταγωγής συμπολίτες μας έχουν σημαντική παρουσία και έντονη κοινωνική και πολιτιστική δράση, για να κρατούν ζωντανές τις προγονικές παραδόσεις τους εκφραζόμενες μέσα από τον δραστήριο Σύλλογο «Παναγία Σουμελά». Το αίτημα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα είναι πάντα επίκαιρο, προσμένοντας όλοι μας από τη διεθνή κοινότητα την ηθική και ιστορική δικαίωση.

Χρέος μας είναι λοιπόν να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη προκειμένου να αποτελέσει την παρακαταθήκη να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες. Ο σεβασμός στη μνήμη των Ποντίων που θανατώθηκαν δεν αρχίζει και δεν θα πρέπει να τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα.