Αρχική Δήμος Ναυπλιέων Καλπάζουν τα κρούσματα στις φυλακές – 37 στο Ναύπλιο σε δύο εβδομάδες

Καλπάζουν τα κρούσματα στις φυλακές – 37 στο Ναύπλιο σε δύο εβδομάδες

Η αύξηση των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό δεν άφησε ανεπηρέαστα τα σωφρονιστικά καταστήματα καθώς σημειώνεται σημαντική αύξηση τόσο σε κρατουμένους όσο και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι διευθυντές των φυλακών στο TPP, σε διάστημα δύο εβδομάδων σημειώθηκαν 37 κρούσματα στο Ναύπλιο, 11 στην Κω, ενώ διασπορά σημειώνεται και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. 

Σύμφωνα με καταγγελία της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, την προηγούμενη Δευτέρα εμφανίστηκαν 7 κρούσματα στις φυλακές Κορυδαλλού, εκ των οποίων το ένα αφορά σε ένα νήπιο δύο ετών που διακομίστηκε στο Παίδων, μακριά από τη μητέρα του, η οποία βρίσκεται σε καραντίνα στον Κορυδαλλό. Η πρωτοβουλία επίσης αναφέρει ότι ολόκληρη η φυλακή βρίσκεται σε καραντίνα, με αποτέλεσμα αρνητικές κρατούμενες να στερούνται το δικαίωμα προαυλισμού και ελεύθερης κυκλοφορίας στο χώρο των φυλακών και επικοινωνίας με τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στις δικαστικές φυλακές Ναυπλίου, καθώς όπως αναφέρει η διευθύντρια των φυλακών, κ. Αναστασοπούλου στο TPP, τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώθηκαν 37 κρούσματα εκ των οποίων τα 7 αφορούν σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τα 30 σε κρατούμενους.

«Ήμασταν το μοναδικό κατάστημα μέχρι και πριν δύο εβδομάδες που δεν είχε κανένα κρούσμα. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανάμεσα στους κρατούμενους δεν είναι σταθερός, καθώς κάποιος ο οποίος σήμερα είναι αρνητικός, ξαφνικά βρίσκεται θετικός», αναφέρει.

Ερωτηθείσα για το πώς κατέληξε η φυλακή να μετρά 37 κρούσματα, καθώς και για το κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα προστασίας, η κ. Αναστασοπούλου απαντά ότι η πηγή της διασποράς παραμένει άγνωστη. «Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Ίσως από σωφρονιστικούς, ίσως από τους κρατουμένους. Εμείς κάθε εβδομάδα έχουμε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο διενεργεί rapid test σε όλους τους κρατούμενους και επιπρόσθετα, όταν οι κρατούμενοι βγαίνουν από τη φυλακή για να πάνε στο μεταγωγών ή στα δικαστήρια είναι υποχρεωμένοι με διαταγή να κάνουν rapid. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες ελέγχονται. Επίσης με διαταγή, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν κάνει rapid εντός 48 ωρών και το επισκεπτήριο διενεργείται με κλειστό τζάμι», αναφέρει.

Στις φυλακές του Ναυπλίου, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα βρίσκονται σε περιορισμό σε κελιά των τεσσάρων ατόμων. Ομοίως και τα ύποπτα κρούσματα, ενώ στους υπόλοιπους κρατούμενους δεν έχει επιβληθεί κάποιος επιπλέον περιορισμός. «Εξαιτίας της διασποράς, δεχόμαστε μόνο δικονομικούς κρατούμενους και όχι νεοεισερχόμενους», προσθέτει η κ. Αναστασοπούλου κλείνοντας.

Κρούσματα κορονοϊού εμφανίστηκαν και στις φυλακές της Κω. Μέχρι στιγμής, 11 κρατούμενοι έχουν βρεθεί θετικοί ασυμπτωματικοί και παραμένουν σε καραντίνα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

«Ο πρώτος κρατούμενος βρέθηκε στις 4 Νοεμβρίου. Στο σωφρονιστικό κατάστημά μας διενεργούνται rapid test από τον ΕΟΔΥ δύο φορές την εβδομάδα και σε έναν από τους ελέγχους εμφανίστηκαν 11 κρούσματα. Η διασπορά είναι υπό έλεγχο διότι οι κρατούμενοι βρίσκονται σε καραντίνα και οι σωφρονιστικοί που έρχονται σε επαφή μαζί τους για να δώσουν φαγητό ή για τον οποιονδήποτε λόγο φορούν στολές προστασίας», εξηγεί στο TPP ο διευθυντής των φυλακών Ναυπλίου, Γιώργος Βέμος.

Υπενθυμίζεται, ότι στις φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκαν περίπου 40 κρούσματα. Οι κρατούμενοι παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και έχουν τεθεί όλοι σε καραντίνα. Εξαιτίας της διασποράς, αυτές τις μέρες δεν θα διενεργούνται επισκεπτήρια στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Άρθρο της Νεκταρίας Ψαράκη στο thepressproject.gr