Αρχική Δήμος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος η περίφημη Λαμπαδηδρομία

Δ. Κωστούρος: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος η περίφημη Λαμπαδηδρομία

Με κάθε επισημότητα και με ιδιαίτερη λαμπρότητα όπως αρμόζει στην περίσταση πραγματοποιήθηκε και φέτος η περίφημη Λαμπαδηδρομία η οποία αναπαριστά τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου του 1822 όπου μία ομάδα παλικαριών υπό τη διοίκηση του Στάικου Σταϊκόπουλου και υπό την ανωτάτη διεύθυνση του θρυλικού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατέλαβαν με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι από τα χέρια των κατεχόντων Οθωμανών.

Η Λαμπαδηδρομία τελέστηκε φέτος από επίλεκτο Σώμα της Σχολής Ευελπίδων η οποία τιμάει με τη παρουσία της τα τελευταία χρόνια τους εορτασμούς και δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο στις εκδηλώσεις μνήμης με τη συμμετοχή της.

Οι Ευέλπιδες συγκεντρώθηκαν στο ΦΟΥΓΑΡΟ όπου ο Γ.Γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, τους έδωσε την δάδα με την φλόγα και από εκεί ξεκίνησε τη διαδρομή της, με στάση στο Λιοντάρι των Βαυαρών και στο άγαλμα του Στάικου Σταϊκοπούλου, για την άνοδο στο κάστρο του Παλαμηδίου από τα θρυλικά 999 σκαλιά του.

Κατά μήκος της διαδρομής συμβολικά ο κάθε λαμπαδηδρόμος άφηνε μια δάδα αναμμένη.

Όταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος έφτασε στην κορυφή του κάστρου, παρέλαβα τη φλόγα από τους Ευέλπιδες, τα φώτα του κάστρου έσβησαν και μαζί ανάψαμε το βωμό σηματοδοτώντας την έναρξη του αυριανού αγώνα του «ΠΑΛΑΜΗΔΕΙΟΥ ΑΘΛΟΥ».

Για άλλη μια φορά το θέαμα ήταν μοναδικό, σε μια τελετή υψηλών προδιαγραφών.

Δημήτρης Κωστούρους
Δήμαρχος Ναυπλιέων