Αρχική Δήμος Ναυπλιέων Γ. Καχριμάνης: Την μικροπολιτική προσέγγιση του κ. Καράπαυλου δεν θα την ακολουθήσω

Γ. Καχριμάνης: Την μικροπολιτική προσέγγιση του κ. Καράπαυλου δεν θα την ακολουθήσω

Σε κείμενο που δημοσίευσε στο FB o κύριος Κώστας Καράπαυλος καταπιάνεται με το θέμα του μεγάλου ενεργειακού κόστους που έχουν όλες οι Δ.Ε.Υ.Α. στην Ελλάδα . Φυσικά στο κείμενο αφήνει υπονοούμενα ότι αυτό συμβαίνει μόνο στην Δ.Ε.Υ.Α.Ν. αλλά αυτή είναι μια μικροπολιτική προσέγγιση που δεν θα την ακολουθήσω. Όντως το θέμα είναι για μεγάλα παιδιά, για σοβαρή συζήτηση και τα λίγα λάικ δημοσιότητας δεν το λύνουν.

Η ανάλυση του ενεργειακού κόστους (και δεν είναι μόνο αυτό που έχει εκτοξευθεί) δείχνει την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε όλες οι Δ.Ε.Υ.Α να λειτουργήσουμε αυτό τον οργανισμό κάτω από αντίξοες συνθήκες και τα κλειστά αυτιά των ιθυνόντων .

Ένα από τα βασικά αιτήματα της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης της χώρας μας, όπως εκφράστηκε δια στόματος του προέδρου τους στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ, είναι η βιομηχανική χρέωση του ρεύματος στις ΔΕΥΑ και όχι χρέωση οικιακού τιμολογίου, αφού η δραματική αύξηση της κιλοβατώρας δημιούργησε υπέρμετρα κόστη στο δικό τους τιμολόγιο , καθώς και η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

1)Απάντηση για μελέτες και Α.Π.Ε.

Δεν μπορώ να αφήσω όμως αναπάντητα όσα αναφέρονται γιατί εκείνο που θα με στεναχωρήσει περισσότερο από όλα είναι ότι όταν θα γίνει το φωτοβολταικό πάρκο του 1 μεγαβατ που έχει ΗΔΗ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ , ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΓΚΡΙΘΕΙ, ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ θα βγει ο κύριος Καραπαυλος και θα λέει ‘’μετά από δικές μου ενέργειες’’ , και ‘’αν δεν το έγραφα εγώ’’ , λες και τα έργα γίνονται επειδή κάποιος τα γραφεί στο πληκτρολόγιο και τα δημοσιεύει στο fb., Να σημειώσω ότι υπάρχει και δεύτερη μελέτη έτοιμη να κατατεθεί για ένα ακόμη φωτοβολταικο πάρκο 1 μεγαβατ το οποίο θα γίνει από ίδιους πόρους.

2) Απάντηση για ρύθμιση στη ΔΕΗ

Όσον αφορά τώρα την ρύθμιση έχουμε καταθέσει την αίτηση στην ΔΕΗ μεγάλων πελατών και περιμένουμε να μας σταλεί ο διακανονισμός. Η πρώτη αίτηση δεν προχώρησε όπως ενημερώθηκε το Δ.Σ. για τεχνικούς λόγος και γι αυτό επανήλθαμε με νέα αίτηση.

3)Απαντηση για αυξήσεις

Όλη αυτή την αύξηση του ενεργειακού κόστους την αφομοιώσαμε ως Δ.Ε.Υ.Α.Ν και δεν έχουμε προβεί σε καμία νέα αύξηση , επειδή και αυτό γράφτηκε. Σημειωτέον έχουμε πολύ χαμηλότερες χρεώσεις από όλους σχεδόν τους Δήμους της Πελοποννήσου με τα ίδια χαρακτηριστικά.

4) Απάντηση για ενέργειες που έχουν γίνει

Η προσπάθεια μας για τιθάσευση του ενεργειακού κόστους δεν σταμάτησε στα φωτοβολταικα πάρκα αλλά μελετήσαμε και έχουμε υποβάλλει στο ΑΝΤ ΤΡΙΤΣΗΣ αίτημα για χρηματοδότηση αντικατάστασης όλων των παλαιών αντλιοστασίων ώστε σύμφωνα με την μελέτη σκοπιμότητας να εξοικονομήσουμε περίπου 350,00,00 σε κατανάλωση ρεύματος.

Μία ακόμη πρωτοβουλία η οποία συντελείται τώρα που γράφεται αυτό το κείμενο έχει να κάνει με την παραγγελία μιας ολιστικής μελέτης για την διαχείριση και τη μεταφορά του νερού από τις πηγές μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό.

Τέλος βρισκόμαστε σε διαγωνιστική διαδικασία για μελέτη όσον αφορά το σχέδιο ασφάλειας νερού (Σ.Α.Ν.)

Όλα αυτά σωρευτικά θα μας δώσουν μια ικανή μείωση του ενεργειακού κόστους και πολύ χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση .

Η #επομενη_μέρα είναι εδώ .Τώρα, σήμερα και κάθε μέρα… του ”χρόνου” είναι αργά…

Γιώργος Καχριμάνης
Πρόεδρος ΔΕΥΑ Ναυπλίου