Αρχική Δήμος Ερμιονίδας Τ. Τόκας: Συνάντηση με τον γ.γ Χωρικού Σχεδιασμού Ε. Μπακογιάννη για το...

Τ. Τόκας: Συνάντηση με τον γ.γ Χωρικού Σχεδιασμού Ε. Μπακογιάννη για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο Ερμιονίδας – Οι δεσμεύσεις του για την συνεργασία με την τοπική κοινωνία

Συμμετείχα σήμερα, στην συνάντηση -συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Μπακογιάννη Ευθύμιο, ο οποίος μας ενημέρωσε σχετικά με την σύνταξη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ερμιονίδας.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Ερμιονίδας, έγιναν ερωτήσεις από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας περί των θεμάτων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ερμιονίδας, τον Δήμαρχο και από Δημοτικούς Συμβούλους.

Ο κ. Μπακογάννης επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός γιατί η Ερμιονίδα είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή, όπου προσελκύει επενδυτές και ιδιοκτήτες για Β΄ κατοικία και ότι τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι πιο γρήγορα στην ολοκλήρωση της Μελέτης, όπου απαιτείται χρονικό διάστημα μόνο 12 μηνών. Έτσι θα υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για το Δήμο, τους μηχανικούς και τους πολίτες για το τι επιτρέπεται και τι όχι στην εκτός σχεδίου δόμηση, με ποιους κανόνες και κυρίως με ασφάλεια δικαίου μέσω Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα προβλέπει όρους δόμησης, χρήσεις γης, οριοθέτηση οικισμών, χαρακτηρισμό οδικού δικτύου, περιοχές προστασίας, περιοχές προς πολεοδόμηση, οριοθέτηση ρεμάτων, γεωργικές καταλληλότητες, κλπ.

Σχετικά με την διαδικασία τόνισε ότι το Υπουργείο εισηγείται το διάταγμα, αλλά η τοπική κοινωνία είναι αυτή που έχει τον κυρίαρχο ρόλο επί του σχεδίου για το οποίο κρίνεται η περιβαλλοντική επίπτωση.

Ο κ. Μπακογιάννης δεσμεύτηκε για την συνεργασία όλων των φορέων, όταν ο Πρόεδρος της επιτροπής που αποτελεί την Ομάδα Εργασίας κ. Γιάννης Δαγρές, καθώς και άλλα μέλη της (κ. Κωνσταντόπουλος, κ. Οικονόμου), του έθεσαν τους προβληματισμούς των επαγγελματικών φορέων και των κατοίκων, ιδίως για τις χρήσεις γης και τόνισαν ότι δεν πρέπει να βρεθούμε προ εκπλήξεων, να υπάρχει ενημέρωση σε κάθε στάδιο της ολοκλήρωσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχέδιου και η τοπική κοινωνία να έχει κυρίαρχη γνώμη.

Στην τοποθέτησή μου επισήμανα ότι πρέπει να υπάρχει μια ανοικτή διαδικασία, ώστε ο μελετητής που θα αναλάβει το έργο να συνεργαστεί με τον Δήμο Ερμιονίδας και την αρμόδια Ομάδα Εργασίας, που αποτελείται κυρίως από μηχανικούς που γνωρίζουν το θέμα, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο και ζήτησα να δεσμευτεί για αυτό. Ο κ. Μπακογιάννης δεσμεύτηκε και είπε πως θα γίνουν τα παρακάτω βήματα:

1) Ο μελετητής θα κάνει μία αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, αφού θα πάρει όλα τα αρχεία που χρειάζεται από τις υπηρεσίες του Δήμου

2) Θα κάνει ένα καταρχήν σχέδιο και θα καταγράψει όλες τις ανάγκες, σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας, πριν ξεκινήσει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

3) Ο Δήμος θα ορίσει έναν τεχνικό σύμβουλο στην τριμελή επιτροπή παρακολούθησης που προβλέπεται

4) Επιπλέον επί της στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα υπάρχει 40ήμερη διαβούλευση για όλους τους δημότες.

Επίσης δεσμεύτηκε για την συχνή επικονωνία της Ομάδας Εργασίας με τους υπεύθυνους του γραφείου του, ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση.

Τέλος ο κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε ότι, μετά από αιτήματα διαφόρων φορέων, έχει ετοιμασθεί με εντολή Υπουργού σχετική τροπολογία για παράταση έκδοσης οικοδομικών αδειών κατά παρέκκλιση, για δύο χρόνια, αφού η προηγούμενη μεταβατική διετία από την έκδοση του νόμου, συνέπεσε με την πανδημία.

Τάσος Τόκας
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ