Αρχική Δήμος Ερμιονίδας Τ. Τόκας για τον περιφερειακό Πορτοχελίου: Με ποια απόφαση συλλογικού οργάνου ενεργεί...

Τ. Τόκας για τον περιφερειακό Πορτοχελίου: Με ποια απόφαση συλλογικού οργάνου ενεργεί ο Δήμαρχος;

Η χθεσινή  ανακοίνωση του Δημάρχου Ερμιονίδας για τον Περιφερειακό Πορτοχελίου, αποδεικνύει  αυτό που λέμε όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή η σημερινή Δημοτική Αρχή ”γράφει στα παλιά της τα παπούτσια” την λειτουργία  όχι μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και των θεσμοθετημένων οργάνων του Δήμου..

Νομίζοντας ο Δήμαρχος ότι ο Δήμος Ερμιονίδας είναι ”δικό του οικόπεδο”, καθορίζει τις τύχες αυτού του τόπου, την ανάπτυξή του και τον σχεδιασμό στρατηγικών έργων, χωρίς να δίνει λόγο.


Γιατί είναι άλλο  να ασχολείσαι από την πρώτη στιγμή που αναλαμβάνεις τα καθήκοντά σου με  τις βασικές  προτεραιότητες και άλλο να  προχωράς συντονισμένα σε πράξεις χωρίς Επιχειρησιακό Σχεδιασμό (3 χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθει ακόμα!!) , χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση των Συμβουλίων των Κοινοτήτων και χωρίς συζήτηση στο ανώτερο θεσμικό όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Ο δήμαρχος  σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του, προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνει τις δράσεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.  Και βεβαίως εκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, της οικονομικής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. 


Ως γνωστόν και σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση, την Τρίτη 17 Μαΐου 2022,  ο Δήμαρχος Ερμιονίδας επισκέφθηκε μαζί με εκπρόσωπο των ιδιωτών χορηγών, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα Παναγιώτη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αργολίδας κ. Σχοινοχωρίτη Δημήτρη και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μαλτέζου Γιάννη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η δωρεά της μελέτης που αφορά στη νέα χάραξη του Περιφερειακού δρόμου Πορτοχελίου – Κόστας και η διαδικασία για την αποδοχή της μέσω της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Παράλληλα, όπως γράφει ο Δήμαρχος,  ιδιώτες χορηγοί έχουν αναθέσει σε μελετητικό γραφείο την εκπόνηση μελετών, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατασκευή του Περιφερειακού δρόμου Πορτοχελίου – Κόστας, με χωροθέτηση στα όρια του οικισμού του Πορτοχελίου και την ανάπλαση του Λιμένα Πορτοχελίου.

Και συνεχίζει γράφοντας ότι ”Οι εν λόγω μελέτες χρηματοδοτούνται από τους ιδιώτες χορηγούς, οι οποίοι επιπλέον είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν μέρος του κόστους των δύο αυτών των έργων.”

Δηλαδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του  Δημάρχου, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία, χωρίς να γνωρίζουμε όλες οι δημοτικές παρατάξεις και η τοπική κοινωνία  τίποτα, αφού το ζήτημα δεν ήρθε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Πολλά τα ερωτήματα:

α) Ποιος αποφασίζει επιτέλους για τα ανάπτυξιακά έργα του Δήμου Ερμιονίδας; Τα θεσμοθετημένα όργανα ή ο Δήμαρχος προσωπικά;

β) Με ποιά έγκριση συλλογικού οργάνου του Δήμου Ερμιονίδας  για την προώθηση των αναπτυξιακών έργων στο Πορτοχέλι έκανε τις επαφές ο Δήμαρχος Ερμιονίδας με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου;

γ)  Η δωρεά από τον ιδιώτη της μελέτης  που αφορά στη νέα χάραξη του Περιφερειακού δρόμου Πορτοχελίου – Κόστας και η διαδικασία για την αποδοχή της μέσω της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έπρεπε να γίνει σε επίσημη συνάντηση Δημάρχου -Περιφερειάρχη, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου;

δ) Γιατί δεν έφερε ως όφειλε προς συζήτηση   το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο,  για να ενημερώσει το σώμα σχετικά με τα έργα  και τις κατευθύνσεις που θα κινηθούν  οι μελέτες του Περιφερειακού  και της ανάπλασης του Λιμένα Πορτοχελίου, έργα που όπως γράφει και ο κ. Λάμπρου την ανάγκη της κατασκευής τους ( ιδίως για τον Περιφερειακό) είχαν επισημάνει όλοι οι Κοινοτάρχες και Πρόεδροι Πορτοχελίου και ότι στα τελευταία 20 χρόνια είχαμε ασχοληθεί συστηματικά, για τις προτεραιότητες του Δημοτικού έργου στον οποίο είχαν βάλει την σφραγίδα τους τόσο οι Δήμαρχοι  Δ.Καμιζής και Δ.Σφυρής όσο και τα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια;


Μετά τα παραπάνω ζητούμε:

1)Να γίνει άμεσα ενημέρωση και συζήτηση στο ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας σχετικά με τα προωθούμενα έργα στρατηγικής σημασίας στο Πορτοχέλι.

2) Να προχωρήσει σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς,  για την χάραξη  του Περιφερειακού  και την ανάπλαση του Λιμένα Πορτοχελίου, καθώς  και τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νέων έργων. 

3) Να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων.

4) Αμέσως μετά τη συζήτηση στο ΔΣ του Δήμου μας, να γίνει μια ευρύτερη ενημέρωση από τους μελετητές παρόντων της υπηρεσίας της Πολεοδομίας, της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, των Επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εκπροσώπων του συλλόγου  των μηχανικών της επαρχίας μας, εκπροσώπων άλλων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων και δημοτικών συμβούλων.


Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που υποβάλλουν οι αυτοδιοικητικές αρχές οφείλουν να εκπονούνται με την ενεργητική εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών. Ο στόχος είναι να εμπεδωθεί και να βαθύνει αυτή η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων.

Τάσος Τόκας
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ