Αρχική Δήμος Ερμιονίδας Το Πορτοχέλι που μας αξίζει, γράφει ο Σπύρος Πασσαλάρης

Το Πορτοχέλι που μας αξίζει, γράφει ο Σπύρος Πασσαλάρης

Δυστυχώς ή ευτυχώς για κάποιους το Πόρτο-Χέλι άλλαξε μετά την δεκαετία του 1970 κατά πολύ. Πολλές είναι οι συζητήσεις αλλά κανείς δεν θέλει να βγάλει το φίδι από την τρύπα.. τα κάστανα από την φωτιά.. να σπάσει αυγά.

Περί του τι μπορεί να γίνει αυτός ο απέραντος χώρος στάθμευσης και ‘’χωραφιών’’ που είναι στο ανατολικό μέρος του παλιού οικισμού. Το λιμάνι μας είναι το μέτωπο μας αν δεν προσέξουμε το μέτωπο μας να είναι καθαρό και να λάμπει δεν θα δούμε προκοπή.

Να είναι ένα σύγχρονο πολιτισμένο Πόρτο Χέλι όπως του αρμόζει.

Απόψε με πολύ πρόχειρο τρόπο αλλά με πολύ αγάπη προσπάθησα να δημιουργήσω το ΠΟΡΤΟ-ΧΕΛΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ. Ένα ονειρικό Πορτο-Χελι που άλλους θα θυμίσει Dubai άλλους την Πανεπιστήμιου και άλλοι θα πουν τι μας λες ρε καραγκιόζη  εδώ δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια με ήπιο τρόπο και με ανακύκλωση και δεν έχουμε αποχετευτικό με βιολογικό που να αρμόζει στην περιβόητη Ριβιέρα και εσύ θέλεις λούσα και μεταξωτές κορδέλες; Βλέπετε οποίος έχει μπόλικο πιπέρι ρίχνει και στα λάχανα. Το παρακάτω σχέδιο είναι ακριβώς η μετα- αποχετευτικού και λύσεως των βασικών αναγκών του ΠορτοΧελιου. Ένα ονειρικό Πορτο -Χελι δείτε λίγα χαρακτηρίστηκα της ‘’μελέτης’’ που έκανα

‘’Αρχιτεκτονική’’ πρόταση για την διαμόρφωση του λιμανιού Πορτο-Χελιου

Η πρόταση περιλαμβάνει τον παραλιακό ποδηλατοδρόμο όπου πάνω στον ανατολικό δρόμο προς την θάλασσα ξαναδημιουργείτε με νέα χάραξη . Παράλληλα με τον ποδηλατοδρόμο και μετά την νέα νησίδα δημιουργείτε και χαράζετε πάλη από την αρχή δρόμος μια κατεύθυνσης όπου θα μπορούν να κινούνται άνετα δυο αυτοκίνητα. Πάλι παράλληλα με τον δρόμο χαράζετε άλλη μια νησίδα όπου φυσικά κατά τακτά διαστήματα οι νησίδες θα επικοινωνούν μεταξύ τους με μικρά ανοίγματα όπως οι σημερινές και πάνω σε αυτή την νησίδα τοποθετούνται φοίνικες μεγάλου ύψους (τύπου Μαϊάμι – Dubai ) πάλι παράλληλα με την μεγαλύτερη αυτήν νησίδα χαράζετε ένα μεγάλο κανάλι με θαλασσινό νερό που θα διατρέχει κατά μήκος όλο το λιμάνι. Τον υδατοδρομο θα μπορούν να τον διασχίζουν οι περιπατητές με μικρές γέφυρες .Όλη η διαδρομή των τριών χαράξεων (ποδηλατοδρόμου , δρόμου και υδατοδρομου )θα φωτίζετε από νέου τύπου Led φωτιστικά όπου στην κορυφή του κάθε στύλου θα υπάρχει μια επιφάνεια διάθλασης του φωτός που θα μοιάζει σαν πανί ιστιοφόρου. Στο υπόλοιπο χώρο του λιμανιού θα δεσπόζουν το φυσικό στοιχείο με αιώρες, πλατφόρμες ομαδικής άσκησης, αμφιθέατρο έκθεση γλυπτών, θεματική παιδική χαρά με φυσικά στοιχεία. Η καρδιά του πάρκου του λιμανιού στην τριγωνική πλατεία με τη δημιουργία κεντρικής πλατείας θεματικής παιδικής χαράς με αλληλεπίδραση με το νερό μόνιμη έκθεση φωτογραφίας με θέμα το λιμάνι, θεματική παιδική χαρά εμπνευσμένη από τα πλοία, κλειστό χώρο αναμονής επιβατών , χώρο αναμονής για τα ταξί , κήπος των Αλιέων όπου σε ένα σημείο του μπορεί να υπάρξει και ένα κτήριο ως μουσείο των εκθεμάτων της αρχαίας πόλης των Αλιέων που βρίσκονται στο Ναύπλιο . Γήπεδο 5Χ5 γήπεδο μπάσκετ . Βασική αρχή της ιδέας είναι να γίνει ένας συνεχής περίπατος που θα συνδέει το λιμάνι με την παραλία, σύγχρονα καλντερίμια που θα συνδέουν το λιμάνι με την πόλη, χάραξη της παλιάς ακτογραμμής και του παλιού μόλου, δημιουργία τριών πόλων έλξης, ενεργοποίηση και ενίσχυση των ενδιάμεσων χρήσεων με την δημιουργία μπροστά από τα καταστήματα ενός συνεχόμενου πεζόδρομου ο οποίος έως την Δύση του ηλίου της ημέρες και εποχές αιχμής του θα είναι δρόμος χαμηλής ταχύτητας κυκλοφορίας και μετά ένας απέραντος πεζοδρόμος . Απέναντι από τα καταστήματα στο σημερινό πεζόδρομο δημιουργούνται ένα ενιαίο ‘’ποτάμι’’ από μια πελώρια λευκή τέντα όπου από κάτω θα υπάρχουν τα τραπεζοκαθίσματα των χώρων εστιάσεως .Η διαμόρφωση στην τριγωνική πλατειά παραμένει όπως έχει προγραμματιστεί. Όλα τα πεύκα κόβονται όπως και όλοι οι φοίνικες οι οποίοι είναι ρυπογόνοι απίστευτα και κόβουν την θέα και την ορατότητα της πόλης .

ΣΠΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΣΣΑΛΑΡΗΣ