Αρχική Δήμος Επιδαύρου Ενωτική Κίνηση Επιδαύρου: Ο δικός μας απολογισμός πεπραγμένων 2019–2020

Ενωτική Κίνηση Επιδαύρου: Ο δικός μας απολογισμός πεπραγμένων 2019–2020

Θεωρούμε ότι η κάθε Δημοτική Παράταξη έχει χρέος απέναντι στους πολίτες που την εξέλεξαν και όχι μόνο η πλειοψηφία να εκθέτει τα πεπραγμένα της. 
Έτσι και εμείς αυτό θα κάνουμε και απόψε.

-Το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου 2019 για όσους συμπορευθήκαμε σε αυτή την εκλογική διαδικασία, ήταν απλά η αφετηρία στο ταξίδι που ξεκινήσαμε για να αλλάξουμε την πορεία του Δήμου μας.

Εμείς πορευόμαστε με βάση αρχές και αξίες που μας διέπουν στην πορεία της ζωής μας, χωρίς παρασκήνιο και υπόγειες διαδρομές. Αυτό είναι η εγγύησή μας ότι δεν θα συνηγορήσουμε με κανέναν τρόπο σε ενέργειες που θα έχουν σαν αποτέλεσμα να χαθούν ακόμα τέσσερα χρόνια – Προχωράμε με πίστη για το αύριο.

Έτσι λοιπόν, από την θέση που μας όρισαν, δίνουμε τον αγώνα μας και βάζουμε την υπογραφή μας σε ό,τι έχει σχέση με την πρόοδο του τόπου.

– Θεωρούμε ότι, στο τέλος δύο ετών θητείας δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία της Δημοτικής Αρχής η υλοποίηση του 15 έως 20% – όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία – του εκάστοτε τεχνικού προγράμματος, του προϋπολογισμού και των σχεδίων δράσης.(η μισθοδοσία και οι επιχορηγήσεις δεν είναι έργο παρά απλή απλούστατη διαχείριση.

Για το νομικό πρόσωπο ΔΕΥΑΕΠ δυο λόγια άπλα και κατανοητά.
Ακούσαμε ότι από 1.450.000 ευρώ οφειλές από τους δημότες που βρήκαν στις 01.09.2019 τα μείωσαν σε 1.150.000 ευρώ. Δηλ. εισέπραξε 300.000 ευρώ από τα παλιά συν τα τρέχοντα.
Πως γίνεται όμως στις 31.08.2019 να χρεωστάει σε ρεύμα η επιχείρηση 285.500 ευρώ περίπου και στις 31.08.2021 να έχει φτάσει στις 503.700 ευρώ.;;;;;
Από ‘’Γραφεία’’ και εντυπωσιασμούς καλά πάμε.

Επίσης, δεν είναι έργο να μετράς μόνο, πόσες αποφάσεις πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή, Το σωστό και τίμιο είναι να μετράς και πόσες από αυτές αφορούν σε τυπικά διαχειριστικά ζητήματα, πόσες αφορούν σε ανάθεση ή ολοκλήρωση αναπτυξιακών έργων και πόσες εν τέλει υλοποιήθηκαν!

Ούτε μπορεί να θεωρηθεί έργο η διαχείριση της καθημερινότητας. Αλίμονο αν δεν γίνονταν και αυτά.

Επειδή λοιπόν το «χθες» θα πρέπει να είναι ο πιο στενός σύμβουλος και συνεργάτης μας, λέμε ότι, οι πρακτικές που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή έως σήμερα, δεν είναι το “καλό παράδειγμα” για το αύριο.

– Εμείς, με την ανάληψη των καθηκόντων μας, στο πλαίσιο των συνεργασιών που επιτάσσει η νέα τάξη πραγμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλώσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα είμαστε αρωγοί και θα ψηφίζουμε κάθε πρόταση της πλειοψηφίας, αρκεί να είναι προς το κοινό συμφέρον, καθαρή και διάφανη χωρίς να υποκρύπτει οικονομικές και πολιτικές συναλλαγές και βεβαίως να μην αντίκειται στις δικές μας προγραμματικές θέσεις από τις οποίες είμαστε αποφασισμένοι να μην παρεκκλίνουμε.

– Από την πρώτη κιόλας μέρα επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο της αλήθειας και της ενεργούς παρουσίας. Με μεθοδικότητα και επιμονή έχουμε ως στόχο να βάλουμε στο περιθώριο τα εύκολα λόγια και τον λαϊκισμό, και να φέρουμε στο προσκήνιο την ηθική της δημιουργικής προσπάθειας και τις αξίες της κοινωνίας μας. Πιστοί σε όσα προεκλογικά εξαγγείλαμε, καθημερινά δηλώνουμε με τις πράξεις μας τον ειλικρινή άμεσο έλεγχο σε όλο το φάσμα των ενεργειών του Δήμου για την διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε

– Συναινέσαμε χωρίς αστερίσκους με την Δημοτική πλειοψηφία να καταβληθεί κάθε νόμιμη προσπάθεια προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης επιστροφής των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία νομικών προσώπων του Δήμου υπό την προηγούμενη διοίκηση.

– Άμεσα, με το αίτημα μας ζητήσαμε την μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα από το διαδίκτυο.

– Έγινε πράξη ένα χρόνο μετά, και έτσι σήμερα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να μας παρακολουθούν και να διαμορφώνουν άμεσα προσωπική άποψη για τα θέματα που συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Περιμένουμε να το πράξετε και για τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής η οποία πλέον έχει αυξημένες και πολύ σημαντικές αρμοδιότητες. Εκτός εάν θέλετε να σας υποβάλουμε ιδιαίτερο αίτημα!

– Άμεσα, καταθέσαμε αίτημα για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3852/2010 που αφορά στην παραχώρηση γραφείου και γραμματειακή υποστήριξη της Δημοτικής μας Παράταξης εντός του δημοτικού κτιρίου ώστε να μπορούμε να κάνουμε αξιοπρεπώς τη δουλειά μας. Απάντηση δεν λάβαμε ποτέ!

– Με αίτημα υποψήφιου του συνδυασμού μας από 9.9.19 μετά από τροχαίο ατύχημα που έλαβε χώρα στο ΔΔ. Αγ. Δημητρίου και δημιουργήθηκαν τεχνικά ασφαλιστικά θέματα, ζητήθηκε η σήμανση των τοπικών οδών του Δημου μας. Είδαμε πρόσφατα ότι τοποθετήθηκαν κάποιες πληροφοριακές πινακίδες όπως «εκκλησία», «σχολείο», «πλατεία» κλπ. Αυτό δεν είναι σήμανση οδών στη λογική του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας!

– Στις 11.10.2019 καταθέσαμε στις υπηρεσίες του Δήμου το ΦΕΚ 715 με την απόφαση του Νομάρχη Αργολίδος από 12.10.1965 μαζί με τον κτηματολογικό πινάκα διανομής ακινήτων του Δημοσίου που αγνοούσαν οι πάντες μέχρι τότε, προκειμένου να συμπεριληφθούν τα εν λόγο ακίνητα στον κτηματολογικό πίνακα του Δήμου μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι λήφθησαν υπ΄ όψιν.

Έχουμε επιλέξει να έχουμε ενεργή συμμετοχή στα δημοτικά πράγματα και να μην περιμένουμε μόνο έτοιμες προτάσεις από τον Δήμαρχο και την πλειοψηφία στις οποίες θα λέμε απλά «ναι» ή «όχι».

– Εκπονήσαμε και καταθέσαμε το από 17.10.2019 έτοιμο σχέδιο κανονισμού λειτουργίας του Κλειστού Γυμναστηρίου Λυγουριού -κάτι που δεν φρόντισε καμία δημοτική αρχή έως σήμερα. Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος δεν έχει θέσει ακόμη το θέμα υπ’ όψιν της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου προς ψήφιση. Καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε διότι σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να υπάρχει κανονισμός σε αυτό το χώρο, λόγω των ευθυνών που απορρέουν και από τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν εξαιτίας της πανδημίας.

– Καταθέσαμε στις 23.12.2019 έτοιμο σχέδιο κανονισμού λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής, κάτι που επίσης δεν υπήρχε ποτέ στο Δήμο Επιδαύρου. Ούτε αυτό προφανώς αξιολογήθηκε ως απαραίτητο από τον Δήμαρχο αφού μέχρι σήμερα βρίσκεται στο συρτάρι του. Η Οικονομική Επιτροπή σήμερα τείνει να ξεπεράσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε αρμοδιότητες, αν δεν το έχει ήδη ξεπεράσει. Θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει η λογική της «πεπατημένης» και λέμε στον κ. Δήμαρχο ο οποίος δηλώνει «ανοιχτός σε προτάσεις», ότι δεν αρκούν οι δηλώσεις. Πράξεις περιμένουμε. Επιβάλλεται από τον Δημοτικό Κώδικα να ψηφίζουμε κανονιστικές πράξεις. Το έχουμε ξανά πει.

Βέβαια, υπάρχουν νομικά πρόσωπα στο Δήμο μας που δεν έχουν καθόλου κανονιστικές πράξεις, από τη σύστασή τους!

– Προσφύγαμε κατά του κύρους αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου για παράλειψη νόμιμων ενεργειών ή για παραβίαση διατάξεων και κανονισμών, όλες τις φορές που διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο.
Σε όλες δικαιωθήκαμε.

Δεν χρειάζεται να αναφερθώ αναλυτικά για κάθε περίπτωση. Δεν το κάνουμε για εντυπωσιασμό ούτε για να δυσκολέψουμε τη λειτουργία του Δήμου. Το κάνουμε για τα καταδείξουμε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η πλειοψηφία κάποια πολύ σημαντικά θέματα. Το κάνουμε επίσης για να οριοθετήσουμε το πλαίσιο της καλής συνεργασίας.

– Σε ότι αφορά στην οικονομική διαχείριση του Δήμου, απαιτούμε να είναι όλα απολύτως διαφανή και σύννομα.

Έτσι, δεν ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό των οικονομικών ετών 2020 & 2021 διότι πρόκειται για πλασματικούς προϋπολογισμούς στο μεγαλύτερο μέρος τους. Δικαιωθήκαμε και εδώ.
Και οι δύο είναι μη συγκροτημένοι. Η προχειρότητα καταδεικνύεται εξάλλου και από τις απανωτές τροποποιήσεις που γίνονται σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση.

Αν θέλετε, εξαιρέστε το 2019 διότι αφορά στο μεγαλύτερο μέρος του άλλη Δημοτική Αρχή. Για το 2020 τα οικονομικά απολογιστικά στοιχεία που μας δόθηκαν από την υπηρεσία, παρουσιάζουν αστοχία άνω του 40% του προϋπολογισμού.
Σημειώνω εδώ ότι για καμιά από τις δύο χρονιές δεν έχουμε ψηφίσει ακόμη τους απολογισμούς και ισολογισμούς

– Λόγω και του περιορισμένου χρόνου, δεν είναι δυνατόν να αναφερθώ αναλυτικά σε όλες τις ενέργειές μας. Επισημαίνω όμως ότι, η ενεργή παρουσία μας σε πολλά θέματα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να δρομολογηθούν σημαντικά προγράμματα.

Αναφέρω επίσης

– Την σημαντική συνεργασία του Δήμου μας με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον συμπατριώτη μας κ. Διδασκάλου, όπου δρομολογήσαμε από κοινού (όπως έχει αναφέρει στις 10 Απριλίου 2021 και δημόσια ο κ. Δήμαρχος)
στο έργο Μυκηναϊκό οδικό δίκτυο τις μυκηναϊκές γέφυρες Καζάρμα, Αρκαδικό, Γαλούσι, και το δίκτυο κάστρων.

– Την συναίνεσή μας στην αλλαγή κατεύθυνσης της πρότασης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις προκειμένου να γίνουν λειτουργικά κέντρα και σύγχρονα.
Εδώ δεχθήκαμε δριμύ κατηγορώ από την μείζονα μειοψηφία ότι απεμπολήσαμε το μεγαλεπίβολο έργο της κολυμβητικής δεξαμενής. Δεν θα πούμε πάλι τα ίδια. Σας παραπέμπουμε στο από12.06.2021 δελτίο τύπου όπου δώσαμε τις απαντήσεις.

– Ήταν όμως άμεση και σκληρή η αντίδρασή μας όταν (με ανορθόδοξες και πονηρές θα λέγαμε ενέργειες) επιχειρήθηκε προτεραιοποίηση έργων με τρόπο ο οποίος οδηγούσε σε απένταξη, ήδη ενταγμένων έργων που είχαν προταθεί από την προηγούμενη Δημοτική περίοδο, προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ περίπου. Η προσφυγή μας ήταν άμεση στα αρμόδια όργανα.

– Αυτές οι ενέργειές μας, έχουν φέρει σε αμηχανία την μείζονα μειοψηφία και την οδηγούν σε δελτία τύπου (κατηγορητήρια) όπου μας «αφιερώνει» κοσμητικά όπως «ανύπαρκτοι» ή κατηγορίες ότι «συναλλασσόμαστε στο παρασκήνιο…. χέρι-χέρι με την πλειοψηφία»!

Απαντάμε! Δεν θα βάλουμε ποτέ «τρικλοποδιά» σε ενέργειες που οδηγούν τον τόπο μας σε αναπτυξιακή πορεία, όποιος και αν τις δρομολογεί και από όποιον παραταξιακό χώρο και αν προέρχεται. Είμαστε εδώ για την πρόοδο του τόπου μας και όχι για να κάνουμε φασαρία και να προσθέτουμε τυπικές αράδες στο πολιτικό μας βιογραφικό. Επιλέγουμε να προσυπογράφουμε στις σελίδες της προόδου παρά στις σελίδες της στείρας και επικίνδυνης αντιπολίτευσης!

Στηρίζουμε τις προσπάθειες για ένταξη έργων και λοιπών δράσεων αλλά αντιδρούμε ουσιαστικά και με αυστηρότητα στα λάθη, στις παραλείψεις, στις εν κρυπτό ή εκ του πονηρού ενέργειες, στις ειρωνικές και αλαζονικές συμπεριφορές. Είναι και αυτά που θέτουν υπό αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη μας προς τη Δημοτική Αρχή και το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβούλιου.

Επειδή σήμερα λογοδοτούμε για τα έτη 2019 και 2020, βρισκόμαστε όμως χρονολογικά στη μέση της τρέχουσας Δημοτικής περιόδου, είναι ευκαιρία να αξιολογήσουμε το συνολικό αποτέλεσμα της διετίας.

Εδω για εμένα είναι το απογοητευτικό.
Η Δημοτική Αρχή κάνει αυτό ακριβώς για το οποίο κατηγορούσε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Περιμένει δηλαδή να ανακοινωθεί κάποια πρόσκληση και αν πληρούμε τις προϋποθέσεις να υποβάλουμε πρόταση, και αν και όποτε εγκριθεί.
Και ο καιρός περνάει και διαχειρίζεται τη μιζέρια. Τσακωμός για ανούσια θέματα και ο πήχης όλο και χαμηλώνει!

Είπαμε όλοι τι κάναμε αυτά τα δύο χρόνια.
Ώρα να πούμε και τι δεν κάναμε.

Δεν ήρθε ποτέ προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα για σχεδιασμό στόχων που θα καταστήσουν τον Δήμο Επιδαύρου ελκυστικό για επενδύσεις.
(Το ζητάμε εμείς σήμερα) .
Να διεκδικήσουμε μεγάλους στόχους όπως,
Την αναθεώρηση των οικιστικών ζωνών και επέκταση των οικισμών για την αγροτοαστική κατοικία μόλις 15 λεπτά από την πρωτεύουσα του Νομού,
Την οριοθέτηση Βιοτεχνικής – Βιομηχανικής περιοχής για επιχειρήσεις,
Την ορθολογική διαχείριση τον αστικών αποβλήτων και των ΑΠΕ
(και εδώ έχουμε πρόταση κοστολογημένη και εφαρμόσιμη) κρατώντας έτσι τις τιμές των ανταποδοτικών τελών στα σημερινά επίπεδα και επιστρέφοντας ακόμα μέρος αυτών στον δημότη,
Την επανεξέταση του σχεδίου πόλης του Λυγουριού σε συνεργασία με τους κατοίκους και να ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες για οικιστικά σχεδία και σε άλλους οικισμούς του δήμου μας.
Την επίσπευση των εγκεκριμένων έργων που παραλάβαμε από την προηγούμενη Δημοτική αρχή γιατί ο Δήμος έχει συνέχεια.

– Πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει ο τρόπος σκέψης. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Στην Κυβέρνηση, υπάρχει θετικό κλίμα.
Να εστιάσουμε στα μεγάλα και στα σοβαρά.
Να αξιοποιήσουμε κάποιες ευνοϊκές συνθήκες και με τις ενέργειές μας να προσπαθήσουμε να σηκώσουμε πιο ψηλά τον πήχη, αλλά όχι για να περνάμε από κάτω… γιατί αν κάποιος απλά στέκεται και κρίνει ενώ αποτυγχάνει να εφαρμόσει τις ίδιες του τις συμβουλές, αυτό είναι σημάδι ανωριμότητας.

Κλείνω λέγοντας (και θέλω να το κρατήσετε αυτό κ Δήμαρχε)
Υπάρχει δύναμη που μπορεί να μας ωθήσει προς τα εμπρός, και αυτή είναι η φαντασία μας.
Μέσα από αυτή μπορούμε να εκφράσουμε όλες τις ικανότητες μας, να φωτίσουμε τα όνειρα μας, να τα ενισχύσουμε και να τα πραγματοποιήσουμε.

Για την Δημοτική Παράταξη μας

Ο Επικεφαλής Αθανάσιος Χρ. Γαλάνης
& οι Δημοτικοί σύμβουλοι Διαλιάτση Βασιλική – Διδασκάλου Δήμητρα