Αρχική Δήμος Επιδαύρου Γ. Εμμανουήλ: Ανεμογεννήτριες στο Δήμο Επιδαύρου

Γ. Εμμανουήλ: Ανεμογεννήτριες στο Δήμο Επιδαύρου

Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Επιδαύρου , στο οποίο συζητήθηκε και το θέμα που αφορούσε τη γνωμοδότηση του Δ.Σ . επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη κατασκευή και τοποθέτηση ανεμογεννητριων οι οποίες θα εκτείνονται σε κορυφογραμμές και της Περιφέρειας του Δήμου μας .

Μου προέκυψαν άμεσα κάποια ερωτήματα και πολλές απορίες .

Κατ ΄αρχας η απόφαση του Δ.Σ. είναι δεσμευτική ή απλά γνωμοδοτική ; Θα ληφθεί υπόψη από τη Περιφέρεια ή είναι ειλημμένη απόφαση ; Υπάρχει περίπτωση να σταματήσει το έργο από μια πιθανή αρνητική απάντηση ; Οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να θεωρηθούν και ρητορικές αλλά έχουν βαρύνουσα σημασία . Eρχεται προς συζήτηση η γνωμοδότηση για τη ΜΠΕ και ενώ το ίδιο το έργο δεν έχει πάρει γνωμοδότηση από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες , σύμφωνα πάντα με τους ανθρώπους της εταιρείας .

Ενώ τα επίσημα όρια που έχουν τεθεί προς διαβουλευση είναι από τις 16-7-2021 έως 2-9-2021 έρχεται το Δ.Σ μια μέρα πριν τη καταληκτική ημερομηνία να πάρει απόφαση . Θεωρώ ότι το μεσοδιάστημα όσο επιβαρυμένο και να είναι το πρόγραμμα του Δημοτικού Συμβουλίου θα έπρεπε να είχε συζητηθεί σε πρώτη φάση τουλάχιστον το θέμα . Εξάλλου τόσα και τόσα θέματα συζητήθηκαν .

Είδα να λοιδορήθηκε η απόφαση των Τοπικών Συμβουλίων Αδαμιου και Τραχειας για την αρνητική απόφαση τους . Ορισμένοι διέκριναν επικίνδυνα παιχνίδια και παλινωδίες πίσω από τις αποφάσεις αυτές .

Θεωρήθηκε ότι δε πρέπει να ληφθεί υπόψη η απόφαση αφού …τρία άτομα πήραν απόφαση για ένα χωριό. Μα υπάρχουν νόμιμα εκλεγμένοι άνθρωποι που απαρτίζουν τα Τοπικά Συμβούλια , και αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος τους . Η προστασία των δημοτών , και η λήψη αποφάσεων εκ μέρους τους .

Είδα τους ανθρώπους της εταιρείας να κάνουν μια τεχνική περιγραφή του έργου και μόνο , χωρίς απαντήσεις σε κρίσιμες ερωτήσεις που ετέθησαν από όλα τα μέλη του Δ.Σ.

Είδα αντί της Δημοτικής πλειοψηφιας να γίνεται η τελική εισήγηση εκ μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης , η οποία και υπερψηφίστηκε με ανακούφιση θαρρώ από τα μέλη και της πλειοψηφιας .

Δηλ. ηρθε το θέμα γνωρίζοντας εξ αρχής ότι το ζητούμενο είναι η αναβολή του και η αναζήτηση ενός ανεξάρτητου επιστήμονα να απαντήσει στις ερωτήσεις στις οποίες δεν απάντησαν ή δεν ικανοποίησαν με τις απαντήσεις τους , οι εκπρόσωποι της εταιρείας . Τελικά ποιος θα αξιολογήσει την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα των απόψεων του όποιου επιστήμονα ; Γιατί πολλές φορές οι επιστημονικές απόψεις διίστανται και έτσι πρέπει να γίνεται προς χάριν της εξέλιξης και της έρευνας της ίδιας της επιστήμης..

Δηλ. αν κληθούν δυο ή και παραπάνω επιστήμονες που θα καταθέσουν διαφορετικές απόψεις τι απόφαση θα παρθεί ; Χρειάζεται τον απαραίτητο χρόνο, κι άλλο χρόνο δε πειράζει , το θέμα είναι σοβαρό , ώστε να ανατεθεί μελέτη σε επίσημο φορέα για να έχει το Συμβούλιο τη καλύτερη δυνατή εικόνα , και άποψη. Αν χρειαστεί να υπάρξει δημόσια διαβουλευση . Στεκομαι ιδιαίτερα στη σοβαρότητα του θέματος που πρέπει να απασχολεί ολόκληρο το Δήμο Επιδαύρου και όχι μόνο τις περιοχές Τραχειας και Αδαμιου .

Είδα να αναζητείται η βέλτιστη σχέση μεταξύ οφέλους και ζημίας . Αυτή η ισορροπία αναζητείται μόνο αν το υπό κατασκευή έργο στη προκειμένη περίπτωση , χρίζει υποχρεωτικότητας , τότε και μόνο τότε αναζητάς μέσα από διαπραγμάτευση τα περισσότερα οφέλη . Τώρα το κέρδος είναι μόνο επιχειρηματικό .

Από τη περασμένη δεκαετία όταν και άρχισαν να τοποθετούνται ανεμογενητριες ή άλλου είδους πηγές εναλλακτικής ενέργειας υπάρχουν περιοδικές μελέτες και πορίσματα βασισμένα σε πραγματικές συνθήκες και όχι επί χάρτου . Άρα υπάρχει μια πρώτη βάση έρευνας και μελέτης . Υπάρχουν αποτελέσματα και πρέπει να αναζητηθούν .Καλό είναι επίσης να ερωτηθούν οι κάτοικοι της Γκατζιας ή ακόμη και του Αγίου Δημητρίου υπό συνθήκες , αν έχουν παρατηρήσει διαφορές επιπτώσεις , καιρικές διαταραχές , ή ακουστική όχληση από ένα αντίστοιχο έργο στο Αραχναίο. Ότι εκεί υπάρχει ανταποδοτικό οικονομικό όφελος δε πρέπει να ενδιαφέρει ένα Δημοτικό Συμβούλιο αφού πρωτίστως εξετάζεται η διατήρηση και καλυτέρευση της ποιότητας ζωης , η προστασία του περιβάλλοντος , και η υγεία των δημοτών . Τα υπόλοιπα έπονται.

Η ειδική επιτροπή για τις ΑΠΕ και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής της διακυβερνητικής επιτροπής για την αλλαγή του κλίματος του ΟΗΕ μιλά καθαρά για περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα , τη βιοποικιλοτητα , το μικροκλίμα , την ανθρώπινη υγεία και τελικά τη ποιότητα ζωης των τοπικών κοινωνιών .

Επειδή πραγματικά πιστεύω ότι τι Δημοτικό Συμβούλιο θα σταθμίσει με σωστό τρόπο όλες τις παραμέτρους , θα πάρει τελικά τη πιο ορθή απόφαση που θα συντείνει σε ένα και μόνο πεδίο . Να προστατεύσει τους δημότες και να μην υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών .

Γιάννης Εμμανουήλ
Ενεργός Δημότης Δήμου Επιδαύρου
Κάτοικος Αγίου Δημητρίου