Αρχική Δήμος Άργους - Μυκηνών ΚΚΕ: Ερώτηση 2 βουλευτών για τις αποζημιώσεις των αγροτών από την πυρκαγιά...

ΚΚΕ: Ερώτηση 2 βουλευτών για τις αποζημιώσεις των αγροτών από την πυρκαγιά στις Μυκήνες

Να αποζημιωθούν στο 100% οι αγρότες για τις καταστροφές από πυρκαγιά στις Μυκήνες

Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε περιοχή ανάμεσα στα Φίχτια και Μυκήνες του Δήμου Άργους – Μυκηνών κι έκαψε έως και 90 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα προς τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης, που υπογράφουν την Ερώτηση, αναφέρουν τα εξής:  

«Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 3 Ιούνη σε περιοχή ανάμεσα σε Φίχτια και Μυκήνες και έκαψε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατοίκων, 80-90 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών με πορτοκαλιές και ελαιόδεντρα.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, που περιορίστηκε σε σχετικά μικρή έκταση λόγω της ιδιομορφίας της συγκεκριμένης περιοχής (χαμηλή βλάστηση, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εύκολη πρόσβαση) και τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών της αποψιλωμένης, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είναι ακόμη μια θηλιά στο λαιμό των βιοπαλαιστών αγροτών, μετά τις καταστροφές στην παραγωγή από καιρικά φαινόμενα, ζιζάνια και νόσους.

Η καταστροφή αυτή των καλλιεργειών προστίθεται στα ήδη οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής εξαιτίας του τεράστιου κόστους παραγωγής από τις υπέρογκες ανατιμήσεις σε ρεύμα, καύσιμα, αγροεφόδια, εξαιτίας των χαμηλών τιμών διάθεσης των προϊόντων τους, των μεγάλων ελλείψεων σε νερό και υποδομές για την άρδευση που στη συγκεκριμένη περιοχή είναι τεράστιες, αφού τα έργα υποδομής είναι ανύπαρκτα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές στις καλλιέργειες και να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές στο 100% τη ζημιάς.

– Να καταγραφούν και να αποζημιωθούν στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό οι ζημιές στις υποδομές άρδευσης.

– Να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

– Να στηριχτούν οικονομικά οι πληγέντες καλλιεργητές χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τη φετινή παραγωγή που κάηκε και για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όσα χρόνια απαιτούνται.

– Να απαλλαχτούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις φορολογικές υποχρεώσεις. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να παγώσουν οι πληρωμές των δανείων».