Αρχική Αργολίδα Η ”Αυτόνομη Ιατρική Αργολική Συσπείρωση” συμμετέχει στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας

Η ”Αυτόνομη Ιατρική Αργολική Συσπείρωση” συμμετέχει στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας

Τέσσερα χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων ο απολογισμός για την κατάσταση τόσο του Ιατρικού κόσμου όσο και της υγείας των συμπολιτών μας και την Δημόσια Υγεία γενικότερα, είναι δραματικός!

Σε μια περίοδο που οι δημοσιονομικοί «φραγμοί» χαλάρωσαν σ όλη την Ευρώπη , λόγω πανδημίας, η χώρα μας αποτέλεσε κι αποτελεί, θλιβερή εξαίρεση στην στελέχωση με Ιατρικό (κι όχι μόνο) προσωπικό των δημόσιων υγειονομικών δομών. Ελάχιστες προκηρύξεις ή/και προσλήψεις γιατρών ΕΣΥ έγιναν στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας (και της Αργολίδας). Ούτε καν οι αντίστοιχες με τις συνταξιοδοτήσεις – αποχωρήσεις συναδέλφων.

Ο ιδιωτικός εργαστηριακός τομέας (η τεράστια πλειοψηφία του βέβαια κι όχι οι όμιλοι «μεγαθήρια»), τέσσερα χρόνια μετά την λήξη των μνημονίων , εξακολουθεί να ταλανίζεται, και απειλείται με «λουκέτα», από τα περίφημα clawback και rebate.

Επιχειρήθηκε και συνεχίζει να επιχειρείται η εξαπάτηση τόσο των γιατρών (Ιδιωτών και Δημοσίου) , όσο και των πολιτών , με την «εφαρμογή» ενός ανεφάρμοστου Προσωπικού (πρώην «Οικογενειακού» κι αύριο ποιος ξέρει τι) γιατρού. Χωρίς νέους πόρους , χωρίς προσλήψεις, χωρίς θεσμική κατοχύρωση του γιατρού, ΠΦΥ δεν οικοδομείται βέβαια!

Οι νέοι συνάδελφοι εξακολουθούν ή να «δραπετεύουν» στην Εσπερία , συχνά και αμέσως με την αποφοίτηση τους, ή έως τα 50 τους να περιφέρονται από επικουρικό σε επικουρικό πόστο, ή απλά να καταλήγουν φθηνό εργατικό δυναμικό στα πολυιατρεία των Ομίλων.

Το ΓΙΑΤΙ συμβαίνουν όλα αυτά βέβαια θα παραμένει «αναπάντητο» όσο δεν αποφασίζουμε κάποια στιγμή όλοι μας να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα κατάματα!

Με εμμονικό – ιδεοληπτικό τρόπο η Κυβέρνηση επιδιώκει την σταδιακή εφαρμογή ενός σχεδίου «τελικής λύσης» για την Υγεία του λαού μας !

Συνάδελφοι !

Ο στόχος αυτού του σχεδίου είμαστε εμείς! Εμείς κι η Υγεία των οικογενειών μας, των παιδιών μας , των γονιών μας, των αδελφών μας!

Στόχος είναι η Ιδιωτικοποίηση (μέσω της αποστελέχωσης και τελικά της διάλυσης) των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Ήδη εξυφαίνεται νομοσχέδιο (για μετεκλογική λόγω αναμενόμενων αντιδράσεων, χρήση) για την μετατροπή των Νοσοκομείων σε Ν Π Ιδιωτικού δικαίου , εργασιακές σχέσεις λάστιχο (αντί αύξησης μισθών), κλείσιμο «αντιπαραγωγικών» μονάδων κλπ.

Στόχος είναι η υπαλληλοποίηση των Ιδιωτών γιατρών («μικρών παραγωγών υπηρεσιών υγείας») μέσω της οικονομικής τους εξαθλίωσης ή/και εξάρτησης τους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα (ήδη φανερή συνθήκη στον εργαστηριακό τομέα).

Το «λουκέτο» των ιατρείων μας , τελικό στόχο έχει βέβαια την μετέπειτα εξακόντιση των Ιατρικών αμοιβών (των πληρωμένων από τον Κρατικό Προυπολογισμό) σε δυσθεώρητα ύψη, ακριβώς λόγω έλλειψης ανταγωνισμού.

Στόχος είναι η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών Υγείας και η μείωση των αντίστοιχων δημόσιων. Η περαιτέρω δηλαδή εφαρμογή αυτής της πάγιας νέο-φιλελεύθερης αρχής, σε μια χώρα μάλιστα που παρουσιάζει ήδη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιωτικών δαπανών Υγείας στην Ευρώπη.

Απέναντι σ αυτήν την κατάσταση ποιο ήταν το στίγμα που εξέπεμψε ο ΠΙΣ (η πλειοψηφία του) και συνακόλουθα ο ΙΣΑ την τελευταία τετραετία; Πως αντέδρασαν , πως κινητοποίησαν τους συναδέλφους; Ρητορική ερώτηση! Τόσο όσο να διευκολυνθεί ο «οδοστρωτήρας» στο πέρασμα του χωρίς αναταράξεις! Αποπροσανατολιστικά αιτήματα για τα ελάσσονα και επιεικώς «σιωπή» για τα μείζονα!

Όμως Συνάδελφοι!

Χρόνος υπάρχει! Και τρόπος! Και «τόπος»!

Η Παράταξη μας, η ΑΙΑΣ, με την όποια εκπροσώπηση οι γιατροί της Αργολίδας της επέτρεψαν να έχει στις τελευταίες εκλογές, τόσο στο ΔΣ όσο και στον ΠΙΣ, έδωσε όλες εκείνες τις μάχες για τα δίκαια των γιατρών , που στο διεκδικητικό της πλαίσιο είχε ήδη υποβάλει στην κρίση τους και τις έδωσε με συνέπεια.

Αποτέλεσε πάντα την διακριτή φωνή, μένοντας μακριά από συντεχνιακές λογικές και διακρίσεις ειδικοτήτων ή/και εργασιακών χώρων που σκοπό πάγια έχουν να συσκοτίζουν τις αιτίες αλλά και τις λύσεις των προβλημάτων. Και είναι αλήθεια ότι διαχωρισμοί του τύπου «γιατροί ΚΥ κατά Νοσοκομειακών» ή «Χειρουργοί κατά Παθολόγων» ή «Άργος εναντίον Ναυπλίου» κλπ , το μόνο που προσφέρουν είναι σε τελική ανάλυση συνολική έκπτωση της διαπραγματευτικής ισχύος του Ιατρικού σώματος. Καλούμε μάλιστα τους συναδέλφους που επενδύουν σε τέτοιες λογικές ή που έστω τις εμπιστεύονται να το σκεφτούν διπλά!

Σαν παράταξη, με την αυτόνομη παρουσία μας στις εκλογές, δεν διεκδικούμε την «εκπροσώπηση» απλά, των συναδέλφων μας. Αρκετοί «εκπρόσωποι» έως τώρα , ατελέσφορα έχουν υπάρξει! Αγωνιζόμαστε για να καταστούν οι γιατροί της Αργολίδας συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές των μαχών που μέλλουν να δοθούν στο χώρο τους! Με αυτό ακριβώς το αγωνιστικό πνεύμα είμαστε αποφασισμένοι, να συμμετάσχουμε και στο Δ.Σ. και στον ΠΙΣ.

Συνάδελφοι!

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, ελπίζουμε τώρα με αυξημένη δύναμη που εσείς θα μας δώσετε και να αγωνιζόμαστε για :

Αύξηση της Δημόσιας χρηματοδότησης της Υγείας. Παράλληλη μείωση της συμμετοχής των πολιτών στα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να περιοριστούν οι Ιδιωτικές δαπάνες Υγείας.

Αποκατάσταση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ με γενναία αύξηση.

Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών στα Νοσοκομεία και τα ΚΥ όλης της χώρας (και της Αργολίδας).
 Υλοποίηση των προσλήψεων με συνεκτικές και επείγουσες διαδικασίες. Να σταματήσει η εργασιακή ομηρεία των επικουρικών γιατρών. Ειδική μνεία για την μονιμοποίηση τους, με αυξημένη μοριοδότηση, ειδικά των νέων συναδέλφων που έδωσαν την μάχη της πανδημίας.

Κατάργηση των clawback και rebate που εξουθενώνει οικονομικά τα μικρά ιδιωτικά εργαστηριακά Ιατρεία και αφήνει το πεδίο ελεύθερο στους μεγάλους Ομίλους που διαθέτουν «αντοχές» και που η επικράτηση τους θα σημάνει την «ελεύθερη» προς τα πάνω διαμόρφωση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων , σε βάρος του κρατικού προυπολογισμόυ και της τσέπης των συμπολιτών μας!

Συμβάσεις Ιδιωτών γιατρών με το Δημόσιο, με όρους συλλογικής σύμβασης μέσω ΠΙΣ.

Αποτροπή του κυοφορούμενου νομοσχεδίου τελικής διάλυσης του ΕΣΥ που αναφέρθηκε ήδη και μιας σειράς άλλων εκτρωματικών «διατάξεων», ομοίου παρωχημένου και αποτυχημένου (όπως η πανδημία απέδειξε) νεοφιλελεύθερου περιεχομένου.

Δια βίου Ιατρική εκπαίδευση ως υποχρέωση της Πολιτείας.

Υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πλήρως στελεχωμένη, με γιατρούς ειδικοτήτων, κατάλληλα εξοπλισμένη, επαρκώς χρηματοδοτημένη και με λυμένο το στεγαστικό της πρόβλημα, ειδικά στα ΚΥ αστικού τύπου , στην Αργολίδα. Στήριξη και ενδυνάμωση (π.χ με ακτινολογικό & υπερηχογραφικό τμήμα) του Εργαστηριακού της Τομέα. Καθεστώς εφημέρευσης (στα ΚΥ Άργους και Ναυπλίου) μόνο εφ όσον λυθούν τα παραπάνω και σε αντιστοιχία με τα Νοσοκομεία των δύο πόλεων.

Νοσοκομεία της Αργολίδας, αναβαθμισμένα επιστημονικά , στελεχωμένα με Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό , με μέτρα προσέλκυσης Ειδικευομένων οικονομικά και επιστημονικά, με εξορθολογισμό του πλαισίου λειτουργίας τους και του Oργανισμού τους. Απαραίτητη η επαναλειτουργία όλων των κλινικών ή/και Ε.Ι που έκλεισαν είτε αποστελεχώθηκαν σοβαρά την τελευταία διετία ή απειλούνται άμεσα (Παιδιατρική, Ψυχιατρική , Γυναικολογική, Ουρολογική). Καμιά υγειονομική μονάδα στο νομό να μην «χαθεί»!

Όσοι υπογράφουμε παρακάτω, συμφωνώντας σ αυτές τις γενικές αρχές, συμμετέχουμε στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας της 16ης Οκτωβρίου 2022 με το σχήμα ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και σας καλούμε να μας στηρίξετε.

Υποψήφιοι για Δ.Σ.

Γρίβας Γρηγόρης
Κωστάκης Προκόπης
Μποζιονέλος Γιώργος
Τζανοδασκαλάκης Ιωάννης

Υποψήφιος για Πειθαρχικό Συμβούλιο (Πρόεδρος)

Σωτηρόπουλος Σταύρος

Υποψήφιοι για Π.Ι.Σ.

Γρίβας Γρηγόρης
Κωστάκης Προκόπης
Μποζιονέλος Γιώργος
Τζανοδασκαλάκης Ιωάννης