Αρχική Αργολίδα Έρχεται ”μίνι” καύσωνας στην Αργολίδα

Έρχεται ”μίνι” καύσωνας στην Αργολίδα

Παρατεταμένα καλοκαίρια, με καύσωνες που ξεκινούν όλο και νωρίτερα – ακόμη και από τον Μάιο – και συνεχίζονται μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι πρώιμοι καύσωνες του Ιουνίου, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τείνουν να γίνουν κανονικότητα στη χώρα μας: από το 2007 μέχρι σήμερα επαναλαμβάνονται όλο και συχνότερα, με το 2010 να αποτελεί χρονιά ρεκόρ, καθώς καύσωνας εκδηλώθηκε από τις 15 Ιουνίου. Το φαινόμενο επαναλήφθηκε το 2016, το 2017 και το 2021 με ακραία χαρακτηριστικά.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Αθήνα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η περίοδος των πολύ θερμών επεισοδίων έχει διευρυνθεί έως και 10 ημέρες ανά δεκαετία από το 1960 μέχρι σήμερα, καθώς η έναρξή τους έχει μετατοπιστεί μέχρι πέντε ημέρες νωρίτερα και η λήξη τους κατά δύο έως έξι ημέρες αργότερα. Κάτι αντίστοιχο βιώνει αυτές τις ημέρες η Γαλλία, όπου κατεγράφησαν ακραίες τιμές, της τάξεως ακόμη και των 43 βαθμών Κελσίου, για πρώτη φορά πριν από τις 15 Ιουνίου.

Στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές της χώρας θα λάβουν διαστάσεις καύσωνα. Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η πιο ζεστή ημέρα της εβδομάδας προβλέπεται να είναι η Πέμπτη.



«Παρατηρούμε πως τα τελευταία χρόνια σχεδόν κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας κινείται πάνω από τις κανονικές τιμές για την εποχή. Στο πλαίσιο αυτό εκδηλώνονται και καύσωνες, η περίοδος των οποίων έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς ξεκινούν νωρίτερα. Για παράδειγμα, οι θερμές ροές του περσινού Ιουνίου ήταν οι μεγαλύτερες που έχουμε καταγράψει», λέει στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. «Το φαινόμενο απαιτεί περαιτέρω παρακολούθηση ώστε να διαπιστώσουμε με τι ρυθμούς εξελίσσεται αυτή η άνοδος».

Αξίζει να αναφερθεί πως Ιούνιος ήταν όταν σημειώθηκε στην Ελλάδα και ένας ιστορικός καύσωνας, αυτός του 1916, που τότε είχε χαρακτηριστεί πρωτοφανής. Τη χρονιά εκείνη, από τις 19 ως τις 23 Ιουνίου, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα, στη Λαμία, στη Λάρισα, στο Μεσολόγγι και τους 45 στην Καλαμάτα. Το ρεκόρ των 43 βαθμών στην Αθήνα καταρρίφθηκε τον Ιούνιο του 2007, όταν – στις 26 του μήνα – στον σταθμό του Θησείου, στο Αστεροσκοπείο, κατεγράφησαν 44,8 βαθμοί Κελσίου.
Σχολιάζοντας το θερμό επεισόδιο που αναμένεται αυτήν την εβδομάδα στη χώρα μας, οι επιστήμονες εξηγούν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα 10ήμερο υψηλών θερμοκρασιών. «Το φαινόμενο θα κορυφωθεί την Πέμπτη, αναμένεται μια παροδική πτώση των τιμών την Παρασκευή και το Σάββατο και από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε και πάλι άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από το κανονικό για την εποχή. Αναμένουμε έως και 40 ή 41 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές, όπως στη Λάρισα, ενώ το γεγονός ότι οι υψηλές τιμές θα διαρκέσουν τρεις συνεχόμενες ημέρες μάς επιτρέπει να μιλάμε για καύσωνα. Στην Αθήνα θα έχει αρκετή ζέστη, με θερμοκρασίες 37-38 βαθμών, αλλά όχι καύσωνα», λέει ο ειδικός.

Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, επισημαίνει πως το επεισόδιο αυτό δεν θα αποτελέσει συνέχεια του καύσωνα που πλήττει την υπόλοιπη Ευρώπη. «Το σύστημα που έφτασε μέχρι τη Γαλλία και τη Γερμανία ξεκίνησε από το Μαρόκο, ενώ στην περίπτωσή μας έχουμε μια νέα έξαρση που ξεκινά από την Κρήτη και τις ακτές της Αλγερίας και της Λιβύης», σημειώνει. «Το φαινόμενο δεν εκδηλώνεται σε κύματα αλλά σαν μια χορδή που, όταν την τεντώνεις, στο ένα άκρο – εν προκειμένω την Ελλάδα – έχεις αστάθεια με βροχές και στο άλλο – τη Δυτική Ευρώπη – έχεις θερμές αέριες μάζες. Αυτή η χορδή κάνει μεγάλες ταλαντώσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε τέτοιες θερμοκρασιακές διαφορές».
Πού θα χτυπήσει ο επερχόμενος καύσωνας

Σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος του μήνα, με τις πεδινές περιοχές να πρωταγωνιστούν στις μέγιστες τιμές. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη στην περιοχή της Λάρισας, στη Φθιώτιδα, στη Λιβαδειά, στη Θήβα και στην Αργολίδα, ενώ στον θεσσαλικό κάμπο δεν αποκλείεται να αγγίξει τοπικά και τους 41 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία προβλέπεται να ανέβει αισθητά και σε άλλες περιοχές, με τις μέγιστες τιμές στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι να διαμορφώνονται στους 39 βαθμούς Κελσίου και στο Νότιο Αιγαίο στους 38 βαθμούς.

Πηγή: tanea.gr