Αρχική Αργολίδα Σύσκεψη την Π.Ε Αργολίδας για την πορεία των έργων στην περιοχή

Σύσκεψη την Π.Ε Αργολίδας για την πορεία των έργων στην περιοχή

Σε συνέχεια της προχθεσινής σύσκεψης με τον Περιφερειάρχη στην Αργολίδα, ακολούθησε την Πέμπτη 13 Μαΐου  υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδα Ιωάννη Μαλτέζου σημαντική σύσκεψη για την πορεία έργων και αντίστοιχων Προγραμματικών Συμβάσεων που αφορούν στην πολιτιστική μας κληρονομιά σχετικά με Ιερούς Ναούς χαρακτηρισμένους ως μνημεία που κινδυνεύουν με κατάρρευση από τα σημάδια του χρόνου αλλά και για σημαντικό αθλητικό έργο.

Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκε:

Η επιτάχυνση του εξαιρετικής σημασίας για το Άργος έργου για τη «Στερέωση, αποκατάσταση, ανάδειξη & λειτουργική διαρρύθμιση του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου του Άργους». Συζητήθηκε η ανάγκη για την εκπόνηση νέας συμπληρωματικής μελέτης προκειμένου να ωριμάσει απολύτως το έργο, να διορθωθούν οι παρατηρήσεις από το ΚΑΣ και να συμπληρωθεί η συνολική μελέτη.

Το έργο της επείγουσας παρέμβασης στον Ιερού Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, όπου βρισκόμαστε στο στάδιο της προώθησης της δημοπράτησης με την επίβλεψη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Αργολίδας, την άμεση συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων με σκοπό την πρώτη φάση της εξυγίανσης του μνημείου. Μετά τη σωστική αυτή παρέμβαση θα ακολουθήσει νέα μελέτη για ολοκλήρωση της αποκατάστασης.

Η επίσπευση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την στατική και αρχιτεκτονική επανόρθωση/ανακατασκευή της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης ή Πορτοκαλούσας στο Άργος. 

Συμφωνήθηκε η συνεργασία όλων των παριστάμενων με την Εφορεία Αρχαιοτήτων με σκοπό να γίνει επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης ώστε να τεθούν οι στόχοι του έργου προκειμένου να συντηρηθούν τα υπάρχοντα τμήματα, να γίνει βραχομηχανική μελέτη στερέωσης προκειμένου να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος κατάρρευσης των κατασκευών και να αποκτήσει το μοναστήρι την παλαιά ιστορικής σημασίας μορφή του.

Συζητήθηκε η επανένταξη του έργου «Αποκατάσταση κτιρίου Τουρκικών Λουτρών – Χαμάμ Δήμου Ναυπλιέων» στο τεχνικό μας πρόγραμμα προκειμένου να συναφθεί νέα Προγραμματική Σύμβαση όπου θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων στον προσδιορισμό της χρήσης του μνημείου με σκοπό την ανάδειξη και την επισκεψιμότητά του.

Όσον αφορά στην προσβασιμότητα στο κάστρο της Λάρισας του Άργους και δεδομένης της υπάρχουσας εγκεκριμένης μελέτης από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η Περιφέρεια προτίθεται να συνεργαστεί με τον Δήμο Άργους-Μυκηνών και να συνδράμει οικονομικά για την υλοποίηση του έργου.

Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα ανάθεσης μέσω της Αναπτυξιακής Πάρνωνα της μελέτης για την κατασκευή ενός πολύ σημαντικού έργου για τον Αθλητισμό στην Αργολίδα: του Ενωσιακού Γηπέδου στην περιοχή της Νέας Τίρυνθας. Σχετικό κονδύλιο είναι εξασφαλισμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα και συμφωνήθηκε η γρήγορη διαδικασία για την σύνταξη της μελέτης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Θεμάτων Πρόνοιας και Αθλητισμού, Δημήτρης Σχοινοχωρίτης και Γιάννης Μαντζούνης, οι εκπρόσωποι της εταιρείας «Αναπτυξιακή Πάρνωνα – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α» κ. Μπερέτσος και κ. Μουζακιώτης, ο εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Μπουντούρης, οι εφημέριοι του ΙΝ Αγίου Γεωργίου και του ΙΝ Τιμίου Προδρόμου Άργους, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΕ Αργολίδας.