Αρχική Απόψεις - Σχόλια Σόνια Κρίγγου: Για τις ηρωίδες του 1821

Σόνια Κρίγγου: Για τις ηρωίδες του 1821

Εκτός από τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 πολλές ήταν και οι ηρωίδες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο τόσο πριν όσο και κατά την διάρκειά της. Άλλες πιο γνωστές όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους και άλλες λιγότερο, όπως η δικιά μου ηρωίδα η Δέσπω.

Ακόμα θυμάμαι τους στίχους του ποιήματος που με τόση περηφάνια απάγγειλα στο νηπιαγωγείο (μόνο την πρώτη στροφή) και στην συνέχεια και στο δημοτικό( πλέον όλες). Την είχα πλάσει στην φαντασία μου και της είχα δώσει μορφή. Στα παιδικά μου μάτια ήταν τεράστια αλλά και σήμερα συνεχίζει να με συνεπαίρνει η αποφασιστικότητα, το απαράμιλλο θάρρος και η αξιοθαύμαστη γενναιότητά της και συχνά ανακαλώ στην μνήμη μου τους στίχους των παιδικών μου χρόνων:

« Ἀχὸς βαρὺς ἀκούεται, πολλὰ τουφέκια πέφτουν.
Μήνα σὲ γάμο ρίχνονται, μήνα σὲ χαροκόπι;
– Οὐδὲ σὲ γάμο ρίχνονται οὐδὲ σὲ χαροκόπι.
Ἡ Δέσπω κάνει πόλεμο μὲ νύφες καὶ μ᾿ ἀγγόνια.
Ἀρβανιτιὰ τὴν πλάκωσε στοῦ Δημουλᾶ τὸν πύργο:
«Γιώργαινα, ρίξε τ᾿ ἅρματα, δὲν εἶναι ἐδῶ τὸ Σούλι.
Ἐδῶ εἶσαι σκλάβα τοῦ πασᾶ, σκλάβα τῶν Ἀρβανίτων.»
«Τὸ Σούλι κι ἂν προσκύνησε, κι ἂν τούρκεψεν ἡ Κιάφα, ἡ Δέσπω ἀφέντες Λιάπηδες δὲν ἔκαμε, δὲν κάνει».
Δαυλὶ στὸ χέρι ἅρπαξε, κόρες καὶ νύφες κράζει:
«Σκλάβες Τούρκων μὴ ζήσωμε, παιδιά μ᾿, μαζί μου ἐλᾶτε».
Καὶ τὰ φυσέκια ἀνάψανε, κι ὅλοι φωτιὰ γενήκαν.»

Τη Σουλιώτισσα Δέσπω Σέχου – Μπότση, που πολέμησε γενναία ενάντια στους στρατιώτες του Αλή- Πασά και όταν τέλειωσαν τα βόλια των όπλων, αρνούμενη να παραδοθεί , έβαλε φωτιά και κάηκε μαζί με την οικογένειά της, αλλά και όλους και όλες , επώνυμους/ες και ανώνυμους/ες, που μας έδωσαν εμάς την δυνατότητα σήμερα να ζούμε ελεύθεροι/ες τους/τις θυμόμαστε και τιμούμε ενώ συνάμα αντλούμε δύναμη και αυτοπεποίθηση για να αναμετρηθούμε με τις σημερινές δυσκολίες στο δικό μας διαφορετικό αγώνα, τροφοδοτώντας μας με πίστη ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Χρόνια Πολλά Ελληνίδες, Έλληνες.
Χρόνια Πολλά Ελλάδα μου.

*Η Σόνια Τάνταρου – Κρίγγου είναι Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Δικηγόρος καθώς και πολιτεύτρια της Ν.Δ στο νομό Αργολίδας